Focus Fanatics Forum banner

Water pump pulley failed?

3034 Views 11 Replies 5 Participants Last post by  TheRealDeeej
Recently replaced the water pump on my girlfriends 2002 zx5. Couple days later, the serpentine belt fell off when she was driving. Somehow it looks like the water pump pulley stopped spinning, because it's broken at the points of the bolts.
I have a crappy picture because it was night time and dark, but hopefully yall can somewhat see it.

On that note, since Ford discontinued the part, I went to a junk yard. They told me the pulley is out of the same engine.....but it looks different:

It's worrying me because it has kind of a hump on it if that makes sense?
Anyways, what could cause a failure like this? Could it be just a faulty water pump? Is this pulley okay to use? Or should I scavenge for another one? Should I simply replace the pump and pulley?
1 - 3 of 3 Posts

· Registered
Joined
·
19,376 Posts
Like said nine times out of ten bolts came loose to break pulley if job just done a while back. Usually because they are hard to get to to tighten.
 

· Registered
Joined
·
19,376 Posts
Take a SQUARE shafted slot screwdriver and lock it between two of the bolt heads as a lever and then tighten the leftover one, then move to another. You'll easily be able to tighten them enough so no loctite needed, great idea but sucks at next time removal.
 

· Registered
Joined
·
19,376 Posts
Your stuff and do as you will but holding pulley by hand means bolts not tight enough in my world. Think about what most other guys do like you, exactly the same thing and why the bolts come out. Then think about whether you could hold that pulley with engine running.........................yeah, it puts THAT MUCH load on it.

Luck............
 
1 - 3 of 3 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top