Focus Fanatics Forum banner

1 - 9 of 9 Posts

·
Sooo Fresh
Joined
·
2,114 Posts
Discussion Starter · #1 ·
ok i just installed all new OEM thermastat housing with new everything and put the thermastat in the right area with the whole ontop like your suppose to. now heres the kicker im having the needle in the isnt getting to center. its staying on the cold side like hanging above the white box thingy by a hair and it stays like that all the time while i drive home for (20mins) plenty of time get to proper temp. Also i do have the coolant level when cold a little above max. so if any one can help me on this or point me an a direction that would be very thankful.
 

·
Registered
Joined
·
52 Posts
^^ What he/she said. [:)]

You can also remove the thermostat, put it in a pan* of water with a thermometer in it, gradually heat the pan, and observe the temperature at which it opens. Defective thermostats are not unheard of.

*Don't use your SO's nice Calphalon pans for this. [;)]
 

·
Sooo Fresh
Joined
·
2,114 Posts
Discussion Starter · #4 ·
well i know the thermastat is a 195 and new. do u think i could have a bad pressure cap?
 

·
Registered
Joined
·
11,906 Posts
Are you sure you have the T-stat in the right way???
 

·
Sooo Fresh
Joined
·
2,114 Posts
Discussion Starter · #6 ·
lol ya im sure i have it the right way. not my first time with putting one on a car im thinking it could be the rad-cap. it stays at a quarter not half and when i get on it on the highway it rises but when i go back to idle after wards it goes back down to quarter and not half/center.
 

·
Registered
Joined
·
804 Posts
well if your not getting any leaks thats good
and yes replace the radiator cap while your at it ive had that problem before because water pressure wont rise to the thermostat to open it

also check that your cylinder head temp sensor is working
 

·
Sooo Fresh
Joined
·
2,114 Posts
Discussion Starter · #9 ·
well today i did a experiment and my dad left his svtf home today and i swapped his radcap with mine and drove my car around today and it went up to normal temp after 10mins of driving :):):):):). so i just ordered my new radcap from rockauto and should be here in a few days. thank god for family that have the same car as you do lol. but ya im going to check the CTS tonight and the fans are working just fine. so ill post back if the new rad cap and if that fully fixes the problem.
 
1 - 9 of 9 Posts
Top