Focus Fanatics Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #1
Hi Guys,

My cruise control stopped working about 6 months back - it was working on and off before but then it stopped to work completely - just doesn't engage.
In this time the speed limiter was working though, but this also stopped working about a week ago. Both are on the same buttons group.

Any idea if this would be just the CC button assembly that has to be replaced or
might be some other complex stuff to be looked at?

The car has 160K km on board.

Thanks.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #2
So I went to a garage to diagnose the issue: They found some PCM error while reading the OBD.
- they checked all the fuses: no problem
- they checked to see if it's the actual button Assembly: no problem, all buttons were creating connection
- no problem with the brake lights

It turns out to be 2 connectors that come from the power steering and go inside this PCM that is located somewhere down behind the engine, a bit on the passenger side. So remove the engine cover and roll up sleeves, and down there first is a metallic cover to protect probably this PCM connections, remove that and bum you will see the connectors.
They disconnected these 2 connectors, cleaned them really well and back in. The CC and speed limiter work perfectly now.

They explained that with time the connectors get in touch with moist, maybe water, dirt etc.
That is why when the CC issue started to appear it was working on and off, till got to not work at all, so the connectors had maybe moist on and off.

Hope this helps. Cheers.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top