Focus Fanatics Forum banner

automatic transmission problems.

716 11
Hello, I have a 2001 Ford focus that I had code p0771 and p0720, I have replaced the speed sensor and drained the fluid and put a new filter in. I have reset the codes as well. The car seems to not have 1st gear. I think it's wanting to start in 3rd gear. Is this disk slippage? Or can replacing the shift selonoid e fix the issue. Since I reset the computer it hasn't thrown any new codes though I only driven it around the block. The car seems to drive fine when I'm going 30 - 40 mph. Would Lucas transmission oil repair this? Any help would be appreciated. I was just on here a few weeks ago trying to troubleshoot a no crank no start and it seems like I'm losing the battle with the car as I had to replace the alternator previous to this problem as well. Thanks in advance.
1 - 4 of 4 Posts

· Registered
Joined
·
19,100 Posts
Solenoid E may help and it may not. The code will show even if it is working right if hydraulically a problem presents that mimics the solenoid being bad.

3rd gear only is limp mode on that trans.
 

· Registered
Joined
·
19,100 Posts
Yes, mileage will determine where to go if you change solenoid to no result. Maybe mechanical damage, not many show that set of events, most do not lose low gear. Have you checked to see if you have MANUAL low gear, 1 on the shifter?
 

· Registered
Joined
·
19,100 Posts
Try the solenoid then. Needed in D1, 2 and M1.

At that mileage a trans rebuild is waste of time if the driver end cover is not changed as well as the bushings that it supports.
 

· Registered
Joined
·
19,100 Posts
Drive 1 and Manual 1..............drive 1 is low gear with shifter in D, Manual 1 is shifter in 1. That trans can get low mechanically in more than one way. 2 can only go one way but M2 does not shift to 3 like D2 does.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top