No crank, no dash lights, radio won’t turn off - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus First Generation > ZETEC Performance (2000-2004)

ZETEC Performance (2000-2004) The place to chat about any 2.0L Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-14-2019, 10:05 PM   #1
Focus Rookie
 
Join Date: Aug 2019
Fan#: 415071
Posts: 3
Points 1, Level 1
Points: 1, Level: 1 Points: 1, Level: 1 Points: 1, Level: 1
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 Raydolf666 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
No crank, no dash lights, radio won’t turn off

2002 automatic transmission. Recently we did a coolant flush and changed the thermostat. After that it started to stall out at stop lights. We changed the air filter, ran fuel cleaner through, and changed the PCV hose. Plugs and wires were done not long ago. It seemed to fix the problem but it did have a check engine light come on reading mass air flow was blocked. About a week or so went by with it running normally. Then the car stalled out at an intersection. It wouldn’t shift from park, the brake pedal is hard. Got it to shift by using the shift release and got it towed home. We have changed the ignition switch and that did not help. It gives no crank at all, break lights and dash lights do not work, the windows will not roll up. When you open the drivers door the buzzer goes off like the key is in the ignition but it isn’t. The interior lights work and the radio works fine but will not turn off even with the key out. PATS light always has a slow blink. Checked all the fuses and they all look fine. I am kind of at a loss. Thinking maybe neutral safety switch or break light switch? Any help would be great.


Raydolf666 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-15-2019, 02:55 PM   #2
Focus Addict
 
Paul1958's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Fan#: 157234
Location: Hudson, MA
What I Drive: 2002 Focus wagon 2.0L Zetec 5-speed

Posts: 906
Points 5,516, Level 47
Points: 5,516, Level: 47 Points: 5,516, Level: 47 Points: 5,516, Level: 47
Level Up 83% Completed
Level up: 83% Level up: 83% Level up: 83%
Forum Activity 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
FF Reputation: 17 Paul1958 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Raydolf666 View Post
2002 automatic transmission. Recently we did a coolant flush and changed the thermostat. After that it started to stall out at stop lights. We changed the air filter, ran fuel cleaner through, and changed the PCV hose. Plugs and wires were done not long ago. It seemed to fix the problem but it did have a check engine light come on reading mass air flow was blocked. About a week or so went by with it running normally. Then the car stalled out at an intersection. It wouldn’t shift from park, the brake pedal is hard. Got it to shift by using the shift release and got it towed home. We have changed the ignition switch and that did not help. It gives no crank at all, break lights and dash lights do not work, the windows will not roll up. When you open the drivers door the buzzer goes off like the key is in the ignition but it isn’t. The interior lights work and the radio works fine but will not turn off even with the key out. PATS light always has a slow blink. Checked all the fuses and they all look fine. I am kind of at a loss. Thinking maybe neutral safety switch or break light switch? Any help would be great.
Since you have multiple systems out I would not bother with the NSS or brake light switch - I believe your problem is more systemic. From all the issues you are having I would supect that the ignition switch you intalled to be defective or installed incorrectly, etc. Was it a new switch? Who installed it? Were the issues identical before/after the new switch install?

BTW when you say 'dash lights do not work' do you mean the yellow/red warning lights on the instrument cluster that normally light up when the key is turned to ON but the engine is off, or do you mean the instrument cluster/HVAC cluster illumination lights that come on when the headlight switch is turned on?

Paul
__________________
2005 ZX4 SE 2.0L Duratec 5-speed 191K miles
2002 Wagon SE 2.0L Zetec 5-speed 135K miles

Last edited by Paul1958; 08-15-2019 at 02:58 PM.
Paul1958 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-15-2019, 04:47 PM   #3
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 15,372
Points 9,500, Level 65
Points: 9,500, Level: 65 Points: 9,500, Level: 65 Points: 9,500, Level: 65
Level Up 50% Completed
Level up: 50% Level up: 50% Level up: 50%
Forum Activity 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
FF Reputation: 62 amc49 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Check battery for volts, the alt may have died to kill both.
__________________
Fix the driver first, then fixing the car becomes so much easier..........
amc49 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-15-2019, 07:26 PM   #4
Focus Rookie
 
Join Date: Aug 2019
Fan#: 415071
Posts: 3
Points 1, Level 1
Points: 1, Level: 1 Points: 1, Level: 1 Points: 1, Level: 1
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 Raydolf666 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The ignition switch was new from advance auto and we installed it, we have had a lot of beaters over the years so we are pretty handy. There are no dash lights like none at all, nothing. Headlights and taillights work along with the interior lights and the radio. The car has been sitting for a week and they all still work. We did try to jump start it but that did not work. Since some electronic systems are still working fine even after a week and others are completely dead I don’t think it is an alternator or battery issue. Do you think it could be a grounding issue somewhere?
Raydolf666 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-16-2019, 12:40 PM   #5
Focus Addict
 
Paul1958's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Fan#: 157234
Location: Hudson, MA
What I Drive: 2002 Focus wagon 2.0L Zetec 5-speed

Posts: 906
Points 5,516, Level 47
Points: 5,516, Level: 47 Points: 5,516, Level: 47 Points: 5,516, Level: 47
Level Up 83% Completed
Level up: 83% Level up: 83% Level up: 83%
Forum Activity 100%
Activity: 100% Activity: 100% Activity: 100%
FF Reputation: 17 Paul1958 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Raydolf666 View Post
The ignition switch was new from advance auto and we installed it, we have had a lot of beaters over the years so we are pretty handy. There are no dash lights like none at all, nothing. Headlights and taillights work along with the interior lights and the radio. The car has been sitting for a week and they all still work. We did try to jump start it but that did not work. Since some electronic systems are still working fine even after a week and others are completely dead I don’t think it is an alternator or battery issue. Do you think it could be a grounding issue somewhere?
When you try to crank the engine do any of these lights dim?

You never answered my specific question:

Quote:
Originally Posted by Paul1958 View Post
BTW when you say 'dash lights do not work' do you mean the yellow/red warning lights on the instrument cluster that normally light up when the key is turned to ON but the engine is off, or do you mean the instrument cluster/HVAC cluster illumination lights that come on when the headlight switch is turned on?

Paul
Paul
__________________
2005 ZX4 SE 2.0L Duratec 5-speed 191K miles
2002 Wagon SE 2.0L Zetec 5-speed 135K miles
Paul1958 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-16-2019, 05:09 PM   #6
Focus Rookie
 
Join Date: Aug 2019
Fan#: 415071
Posts: 3
Points 1, Level 1
Points: 1, Level: 1 Points: 1, Level: 1 Points: 1, Level: 1
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 Raydolf666 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Nothing dims, and the radio continues to play perfectly. I took a video, but can’t find a way to upload it.
Raydolf666 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-18-2019, 12:40 AM   #7
Focus Rookie
 
Join Date: Jul 2019
Fan#: 414227
What I Drive: 2017 Ford Fusan

Posts: 3
Points 5, Level 1
Points: 5, Level: 1 Points: 5, Level: 1 Points: 5, Level: 1
Level Up 9% Completed
Level up: 9% Level up: 9% Level up: 9%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 1 Jennitran Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Raydolf666 View Post
2002 automatic transmission. Recently we did a coolant flush and changed the thermostat. After that it started to stall out at stop lights. We changed the air filter, ran fuel cleaner through, and changed the PCV hose. Plugs and wires were done not long ago. It seemed to fix the problem but it did have a check engine light come on reading mass air flow was blocked. About a week or so went by with it running normally. Then the car stalled out at an intersection. It wouldn’t shift from park, the brake pedal is hard. Got it to shift by using the shift release and got it towed home. We have changed the ignition switch and that did not help. It gives no crank at all, break lights and dash lights do not work, the windows will not roll up. When you open the drivers door the buzzer goes off like the key is in the ignition but it isn’t. The interior lights work and the radio works fine but will not turn off even with the key out. PATS light always has a slow blink. Checked all the fuses and they all look fine. I am kind of at a loss. Thinking maybe neutral safety switch or break light switch? Any help would be great. Want to find the best battery maintainer, visit autofthings to view more model that you may concern.
Might have issue with starter circuit, try check the fusable link at the starter.
Jennitran is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-18-2019, 08:28 AM   #8
Focus Rookie
 
machgo's Avatar
 
Join Date: Feb 2017
Fan#: 341866
Location: Chicago, IL
What I Drive: 2003 Silver ZX3

Posts: 17
Points 12, Level 1
Points: 12, Level: 1 Points: 12, Level: 1 Points: 12, Level: 1
Level Up 23% Completed
Level up: 23% Level up: 23% Level up: 23%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 machgo Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Shifter mechanism fails on these cars, making it impossible to shift. Not sure that plays into your other troubles. Easy to replace--search youtube.
machgo is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 08-21-2019, 11:58 AM   #9
Focus Rookie
 
Bmurf's Avatar
 
Join Date: Feb 2019
Fan#: 409501
Posts: 10
Points 2, Level 1
Points: 2, Level: 1 Points: 2, Level: 1 Points: 2, Level: 1
Level Up 3% Completed
Level up: 3% Level up: 3% Level up: 3%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 1 Bmurf Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I don’t know if the car has a body control module (BCM), but if it does, it sounds like that could be part if not all of your problem.
Bmurf is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-05-2019, 12:26 AM   #10
Focus Jr. Enthusiast
 
GTSRally's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Fan#: 362650
Location: Woodinville, WA
What I Drive: 2005 Yellow Zx3

Posts: 48
Points 420, Level 8
Points: 420, Level: 8 Points: 420, Level: 8 Points: 420, Level: 8
Level Up 40% Completed
Level up: 40% Level up: 40% Level up: 40%
Forum Activity 3%
Activity: 3% Activity: 3% Activity: 3%
FF Reputation: 1 GTSRally Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I've noticed oddly enough that when the battery goes dead the radio won't shut off. It's the craziest thing! Check the battery for voltage. Don't just assume. When I used to drive a tow truck for AAA I'd constantly get calls for no starts and I'd show up and they'd insist the battery is dead because lights would come on. More often than not it was a dead battery. Check it first. Then charge it. Start the car and check voltage while running. A charged battery is 12.6 volts. A dead battery is 12 volts. And while running it should read 13 bare minimum. And more likely 14+.
GTSRally is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Focus Centennial Edition Sedan
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 10:51 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum and Volvo XC90 Forum.




 

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1