Engine Slows down and turns off while Driving - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus SVT > Focus SVT

Focus SVT The place to chat about general questions, window tinting, exterior body, interior and lighting upgrades for the MK1 2002-2004 Focus SVT.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-14-2019, 08:27 PM   #1
Focus Rookie
 
FunSVTFocus's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Fan#: 407779
Location: Concord, NC
What I Drive: 2002 Ford SVT Focus

Posts: 16
Points 84, Level 1
Points: 84, Level: 1 Points: 84, Level: 1 Points: 84, Level: 1
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 38%
Activity: 38% Activity: 38% Activity: 38%
FF Reputation: 1 FunSVTFocus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Engine Slows down and turns off while Driving

Hello, Currently I have an 02 SVT Focus and i had an issue this afternoon coming home from work. Let me place you the setting for it. It is about 72 degrees out side about 4:35 in the afternoon, and as im cruising at about 60mph, the car starts to slow down as if you are putting on the brakes, and then it died as i had the clutch pushed in and in neutral trying to get it safely to the side of the road, as I started to come to a stop at the side of the road, the steering wheel wouldnt turn, it was locked. Once I got it to the side of the road the engine turned itself off throwing a check engine light, Oil light and battery light. I popped the hood and saw i had plenty of Coolant, Oil was just changed last Saturday at my local Ford Dealership, tires rotated. Nothing was leaking from the car. So I tried starting the Car back up, and it fired right up with no delay. When it cranked back up, no lights were on, on the Instrament Cluster, weird. So I was only about 15 min from home, so I decided to try to limp it home. it lasted about 5 min down the road and got stopped by a stoplight and noticed it was trying to idle rough at about 800rpm. then made it a half mile and it started acting up again, this time I noticed it only really happened around 3000rpm. The car shut itself off again and then I waited about 2 minutes and started it up again, but when I started it up again this time there was a check engine light displayed and stayed on. I limped it the rest of the way home, but have nothing to check the code with here at my house so i will have to get an auto parts store tell me what the code is. I have already replaced the Fuel pump twice, so it shouldnt be that. Anyone else experiencing the same issue I have? Anyone know the answer? I live In NC, so any thoughts would be great.


__________________
Cars/Trucks owned:
2002 SVT Focus (call her the Common Death Adder)
2017 Tuned F-150 Ecoboost 3.5L
FunSVTFocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-15-2019, 07:24 AM   #2
Focus Fanatic
 
cheap sleeper's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 59848
Location: florida, FL
What I Drive: 2001 black zx3

Posts: 1,659
Points 3,200, Level 34
Points: 3,200, Level: 34 Points: 3,200, Level: 34 Points: 3,200, Level: 34
Level Up 50% Completed
Level up: 50% Level up: 50% Level up: 50%
Forum Activity 66%
Activity: 66% Activity: 66% Activity: 66%
FF Reputation: 5 cheap sleeper Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Sounds like you have a damaged power wire tbh.

Make sure your battery is secure and can't slide left or right.

Check the tiny ground wire and other ground connection too.

Sent from my SAMSUNG-SGH-I527 using FF Mobile
cheap sleeper is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-27-2019, 09:59 AM   #3
Focus Enthusiast
 
limeyrider's Avatar
 
Join Date: May 2006
Fan#: 35376
Location: Grand Forks, ND
What I Drive: 2004 SVT, infrared, City Bus...

Posts: 467
Points 856, Level 15
Points: 856, Level: 15 Points: 856, Level: 15 Points: 856, Level: 15
Level Up 56% Completed
Level up: 56% Level up: 56% Level up: 56%
Forum Activity 74%
Activity: 74% Activity: 74% Activity: 74%
FF Reputation: 7 limeyrider Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Any updates?

Quote:
Originally Posted by FunSVTFocus View Post
Hello, Currently I have an 02 SVT Focus and i had an issue this afternoon coming home from work. Let me place you the setting for it. It is about 72 degrees out side about 4:35 in the afternoon, and as im cruising at about 60mph, the car starts to slow down as if you are putting on the brakes, and then it died as i had the clutch pushed in and in neutral trying to get it safely to the side of the road, as I started to come to a stop at the side of the road, the steering wheel wouldnt turn, it was locked. Once I got it to the side of the road the engine turned itself off throwing a check engine light, Oil light and battery light. I popped the hood and saw i had plenty of Coolant, Oil was just changed last Saturday at my local Ford Dealership, tires rotated. Nothing was leaking from the car. So I tried starting the Car back up, and it fired right up with no delay. When it cranked back up, no lights were on, on the Instrament Cluster, weird. So I was only about 15 min from home, so I decided to try to limp it home. it lasted about 5 min down the road and got stopped by a stoplight and noticed it was trying to idle rough at about 800rpm. then made it a half mile and it started acting up again, this time I noticed it only really happened around 3000rpm. The car shut itself off again and then I waited about 2 minutes and started it up again, but when I started it up again this time there was a check engine light displayed and stayed on. I limped it the rest of the way home, but have nothing to check the code with here at my house so i will have to get an auto parts store tell me what the code is. I have already replaced the Fuel pump twice, so it shouldnt be that. Anyone else experiencing the same issue I have? Anyone know the answer? I live In NC, so any thoughts would be great.
Got it fixed? What was it?
__________________
North Dakota, because 30 below zero keeps the riff-raff out.
limeyrider is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Focus Centennial Edition Sedan
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 09:40 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum and Volvo XC90 Forum.




 

Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1