Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - View Single Post - 2001 SPI Rebuild engine startup complete with massive leak...
View Single Post
Old 08-15-2019, 05:14 AM   #3
pbfoot
Focus Addict
 
Join Date: Nov 2011
Fan#: 91663
Location: Houston, TX
What I Drive: 2006 ZX3 SES

Posts: 710
Points 918, Level 16
Points: 918, Level: 16 Points: 918, Level: 16 Points: 918, Level: 16
Level Up 18% Completed
Level up: 18% Level up: 18% Level up: 18%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 6 pbfoot Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by yosso View Post
Pulled the front of the motor apart yesterday and replaced the seal today. I checked all of my pictures and I did place the gasket between the oil pump and the block.

The oil appears to have come from between the seal and the oil pump housing, not the crank and seal.

I'd add some images, but can't seem to comprehend the forum photo system.

Anyway, here are some links to DropBox images.

https://www.dropbox.com/s/x3cty3e1ac...44.57.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/vi2i488z2x...22.59.jpg?dl=0

Got most of the pieces back in place and the motor mount installed, but then realized I should have installed the belt before installing the motor mount. Time to go rent/buy a serpentine belt tool - or come back tomorrow and remove the motor mount and install the belt.

I did reinstall the timing belt, no sign of oil and it had less than 1 minute of run time. 🙂

Thanks for reading.

Mike

M.
This forum is slowly dying off. Good job. If it leaks again you might consider a different brand of seal.
pbfoot is offline  
    Reply With Quote