Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - View Single Post - 05 ZX4 SES Duratec Issues
View Single Post
Old 04-15-2019, 02:50 AM   #7
Marde
Focus Fanatic
 
Marde's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Fan#: 115991
Location: Mesa, AZ
What I Drive: 2004 ZTW PZEV 2.3 ATX

Posts: 4,303
Points 14,911, Level 79
Points: 14,911, Level: 79 Points: 14,911, Level: 79 Points: 14,911, Level: 79
Level Up 13% Completed
Level up: 13% Level up: 13% Level up: 13%
Forum Activity 9%
Activity: 9% Activity: 9% Activity: 9%
FF Reputation: 49 Marde Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by felixthecat View Post
It could very well be the egr valve, unplug it(driver side) & see if that makes a difference...
That is not good advice based on my experience. I unplugged my EGR electrical connector and it helped my engine symptoms, and this was very misleading and helpful too.

Felix, do you remember that 2015 thread about Duratec EGR testing?

DO NOT read this 2015 EGR thread because it is long and is mostly off topic to the OP thread:
https://www.focusfanatics.com/forum/...connected.html


Quote:
Originally Posted by 2pointWOAH View Post
....When cruising, like 45/60, I notice a small weird surge. The feeling is like a small bobbing forward and backward...
Yep, I had THAT problem/that symptom. I have a great story for you, but mostly only if your car is a PZEV car. Is your car a PZEV? -Does your car engine have red colored fuel injectors?

The red colored 12-hole fuel injectors get clogged and give that symptom/s. My engine problems were fixed after replacing my injectors with re-man'ed units. No more engine surge (bucking) at that speed range for me.

I will reply again, after you reply, if needed.

Gd Luck
__________________
Always check your fluid levels, -then check your car.

Last edited by Marde; 04-15-2019 at 03:10 AM.
Marde is offline  
    Reply With Quote