Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum - View Single Post - Runs Perfect, Except Dies On DownRev To Idle.
View Single Post
Old 03-20-2019, 08:38 PM   #2
Paul1958
Focus Addict
 
Paul1958's Avatar
 
Join Date: Apr 2014
Fan#: 157234
Location: Hudson, MA
What I Drive: 2002 Focus wagon 2.0L Zetec 5-speed

Posts: 858
Points 5,281, Level 46
Points: 5,281, Level: 46 Points: 5,281, Level: 46 Points: 5,281, Level: 46
Level Up 66% Completed
Level up: 66% Level up: 66% Level up: 66%
Forum Activity 81%
Activity: 81% Activity: 81% Activity: 81%
FF Reputation: 17 Paul1958 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
What year?
What engine?
How many miles?
How long has been problem?
DTCs?
How long since last ignition service (plugs/wires/coil)?
How long since O2 sensors replaced.
How long since TB/MAF cleaned?

ST/LTFTs < +/-10 = normal

Doesnt like closed loop

Have you looked at live data to see that the O2 sensors are cycling normally in closed loop?
Verification of VSS signal to PCM?

This seems key:

Quote:
Originally Posted by cheap sleeper View Post
My issue is that the engine dies everytime I let it drop to idle on its own.

I can keep it from dieing if I stay in gear all the way down to idle speed before I push the clutch.

Everytime it dies while I'm still rolling, I can let go of the clutch while still in 5th or 4th and it gently restarts and idles seemingly perfect as I continue to come to a stop, as long as I'm going very slow.

If I clutch-restart the car while still above 30-40 mph, the car will idle 'seemingly' perfect for a few seconds, then just die.
I can repeat it still rolling over and over again.
Based on that I would suspect a possible signaling/continuity issue between the CPPS and the PCM. Have you verified the circuit?

Paul
__________________
2005 ZX4 SE 2.0L Duratec 5-speed 191K miles
2002 Wagon SE 2.0L Zetec 5-speed 135K miles

Last edited by Paul1958; 03-20-2019 at 08:46 PM.
Paul1958 is offline  
    Reply With Quote