idles low, almost dies when i stop, help please (pics) - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004)

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-29-2006, 01:54 PM   #1
Focus Addict
 
edingeek's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1152
Location: Las Vegas, NV
What I Drive: 03 SVTf & 00 Xploder AWD 5.0

Posts: 913
Points 2,011, Level 27
Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27
Level Up 8% Completed
Level up: 8% Level up: 8% Level up: 8%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 edingeek Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Angry idles low, almost dies when i stop, help please (pics)

yep, replaced the IAC and... whataya know, didn't fix anything :(

the problem is this... when i idle, it's down around 750 even tho tom set the tune to 950, still 750, he retuned it for 1050... STILL 750 in my car. when i drive around, car drives great UNTIL i break hard and come to a stop. when i do so, my rpms slide down to around 500ish and the car feels like it wants to die, battery light flickers on for a second, then the idle slides back up to good ol 750.

so far i've replaced the o2 sensor and iac. no change. i don't feel or see any vaccum leaks or anything. i did find a pretty tore up hose tho.... but... i dunno what its even for with all my great noobiness, so, i took 2 pictures.


thats a pic of the metal tube that then runs under the car and connects into this nasty looking hose that looks like it fell apart lol...



anyone know what this hose does and MAYBE its whats causing me to idle so darn low where my car is almost rdy to shit over and die on me?

also, it didnt start doin this until i put my ORP on sooo.. connection?? or maybe just chance?

thanks!


__________________
- 2003 SVTf ZX3 w/tons of bolt-ons (turbo eventually).
- 2000 Xploder XLT 5.0 AWD w/torquemonster headers, custom dual 2.5" exhaust, MAC CAI, and much more.
- 2010 E350 XLT Super Duty (the wife's bus).
edingeek is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-29-2006, 02:06 PM   #2
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2004
Fan#: 10155
Location: philly
What I Drive: 2004 Infa Red SVT

Posts: 427
FF Reputation: 1 pinacup7 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
did you try resetting the ecu? (disconnect negative terminal on battery for 15 minutes)
Do you have any CEL's?
pinacup7 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2006, 02:09 PM   #3
Focus Addict
 
edingeek's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1152
Location: Las Vegas, NV
What I Drive: 03 SVTf & 00 Xploder AWD 5.0

Posts: 913
Points 2,011, Level 27
Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27
Level Up 8% Completed
Level up: 8% Level up: 8% Level up: 8%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 edingeek Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
ya i reset the ecu many times, reflashed a couple new tunes as well, etc. yes, 4 CELs last i checked a couple days ago, took about 80 miles of driving before they got called out:

p0171, p0602, p1000, and p1131... and p1507 once in a while will show its ugly face.
__________________
- 2003 SVTf ZX3 w/tons of bolt-ons (turbo eventually).
- 2000 Xploder XLT 5.0 AWD w/torquemonster headers, custom dual 2.5" exhaust, MAC CAI, and much more.
- 2010 E350 XLT Super Duty (the wife's bus).
edingeek is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2006, 02:11 PM   #4
Focus Enthusiast
 
Trickfocus's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Fan#: 29910
Location: Spring, TX
What I Drive: 2002 Midnight Blue ZX3.

Posts: 295
FF Reputation: 3 Trickfocus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
When Tom redid your tune for the higher idle, did he also turn off the O2 sensor, or is that only needed on the non-SVTs?
__________________
-Trick

No regrets! That's my motto. That and 'Everybody Wang Chung Tonight.'
Trickfocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2006, 02:13 PM   #5
Focus Enthusiast
 
darkproximity's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 38931
Location: Spokane, WA, United States
What I Drive: 1992 Jeep Wrangler

Posts: 200
FF Reputation: 6 darkproximity Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Have you recently run the tank to empty or near empty?
darkproximity is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2006, 02:14 PM   #6
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2004
Fan#: 10155
Location: philly
What I Drive: 2004 Infa Red SVT

Posts: 427
FF Reputation: 1 pinacup7 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
P0602 Control Module Programming Error
P0171 System too Lean (Bank 1)
P1131 Lack of Upstream Heated Oxygen Sensor Switch - Sensor Indicates Lean - Bank No. 1
P1507 Idle Air Control Under Speed Error

hmm wow you have a lot of problems. I would get a new o2 sensor and also do a fuel filter to start. Can you datalog your short term fuel trims? System too lean has to do with the tune most likely. Your iac error doesnt make sense since you just replaced it. If you dont figure it out by monday I will have my Ford F.A.C.T. teacher look at it and he will most likely be able to figure it out.
pinacup7 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2006, 02:18 PM   #7
Focus Addict
 
edingeek's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1152
Location: Las Vegas, NV
What I Drive: 03 SVTf & 00 Xploder AWD 5.0

Posts: 913
Points 2,011, Level 27
Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27
Level Up 8% Completed
Level up: 8% Level up: 8% Level up: 8%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 edingeek Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
nope, i ran my tank to low but not close to dying from lack of gas or anything. just replaced my upstream o2 sensor, and i hadnt got the iac code since i changed my iac which was like 30 min ago :-D. ya i can datalog, which option do i select on my predator so im loggin the right stuff??
__________________
- 2003 SVTf ZX3 w/tons of bolt-ons (turbo eventually).
- 2000 Xploder XLT 5.0 AWD w/torquemonster headers, custom dual 2.5" exhaust, MAC CAI, and much more.
- 2010 E350 XLT Super Duty (the wife's bus).
edingeek is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2006, 02:19 PM   #8
Focus Addict
 
edingeek's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1152
Location: Las Vegas, NV
What I Drive: 03 SVTf & 00 Xploder AWD 5.0

Posts: 913
Points 2,011, Level 27
Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27
Level Up 8% Completed
Level up: 8% Level up: 8% Level up: 8%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 edingeek Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally posted by Trickfocus
When Tom redid your tune for the higher idle, did he also turn off the O2 sensor, or is that only needed on the non-SVTs?
i have a mil elminator plugged into the downstream o2 sensor thats plugged into my ORP. i believe he also turned it off as well.
__________________
- 2003 SVTf ZX3 w/tons of bolt-ons (turbo eventually).
- 2000 Xploder XLT 5.0 AWD w/torquemonster headers, custom dual 2.5" exhaust, MAC CAI, and much more.
- 2010 E350 XLT Super Duty (the wife's bus).
edingeek is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2006, 02:25 PM   #9
Focus Addict
 
edingeek's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1152
Location: Las Vegas, NV
What I Drive: 03 SVTf & 00 Xploder AWD 5.0

Posts: 913
Points 2,011, Level 27
Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27 Points: 2,011, Level: 27
Level Up 8% Completed
Level up: 8% Level up: 8% Level up: 8%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 edingeek Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
also, does anyone know what that hose is for? i could like... stick my finger in it and feel a metal coil inside... but... it wasnt leaking anything soooooo... ?? LOL
__________________
- 2003 SVTf ZX3 w/tons of bolt-ons (turbo eventually).
- 2000 Xploder XLT 5.0 AWD w/torquemonster headers, custom dual 2.5" exhaust, MAC CAI, and much more.
- 2010 E350 XLT Super Duty (the wife's bus).
edingeek is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-29-2006, 03:42 PM   #10
Focus Enthusiast
 
darkproximity's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 38931
Location: Spokane, WA, United States
What I Drive: 1992 Jeep Wrangler

Posts: 200
FF Reputation: 6 darkproximity Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Well there is a remote possibility you ran it a little too low, maybe some of the dirt, impurities in the gas got sucked into the engine. I had this happen with my old Celica, bad thing was, when i stopped the car would completely die. I ran some Seafoam thru it, you can get it at any autoparts store. It cleaned the engine right up. Just a thought.
darkproximity is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 07:30 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1