SVT Starting Issues - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004)

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-03-2011, 04:54 PM   #1
/fail
 
rfinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Fan#: 2799
Location: Brighton, TN
What I Drive: F150 FX4

Posts: 3,192
Points 9,957, Level 66
Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66
Level Up 77% Completed
Level up: 77% Level up: 77% Level up: 77%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 rfinger Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
SVT Starting Issues

So this is the deal. I have a 2004 SVT Focus.

Optima Yellow Top Battery around 13.8 volts
MSD Coil Pack and Wires - grey wire to coil pack is good
Replaced fuel filter about 2 weeks ago.
Motorcraft Copper core
Ive checked the fuses for PATS, Fuel Pump (Good)
Ive checked relays for Starter and PCM (good)

The issue is that I try to start I get the starter turning and I can hear the fuel pump whirling but the engine wont start. I am at my wits end with this and I have no idea where to go from here. Any help would be greatly appreciated as I have a new job on Monday to start and time is obviously of the essence.


__________________
F150 FX4

"When everything works, it's a sheer joy to drive." - Jeremy Clarkson
rfinger is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-03-2011, 04:59 PM   #2
Focus Enthusiast
 
Join Date: Mar 2010
Fan#: 73417
Location: Lewiston, ME
What I Drive: 2003 ZTW zetec

Posts: 145
FF Reputation: 1 cmajaa Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Could be the crankshaft position sensor.
cmajaa is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-03-2011, 05:02 PM   #3
/fail
 
rfinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Fan#: 2799
Location: Brighton, TN
What I Drive: F150 FX4

Posts: 3,192
Points 9,957, Level 66
Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66
Level Up 77% Completed
Level up: 77% Level up: 77% Level up: 77%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 rfinger Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
it has been raining this morning as well and i dont know if that has anything to do with it
__________________
F150 FX4

"When everything works, it's a sheer joy to drive." - Jeremy Clarkson
rfinger is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-03-2011, 10:18 PM   #4
/fail
 
rfinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Fan#: 2799
Location: Brighton, TN
What I Drive: F150 FX4

Posts: 3,192
Points 9,957, Level 66
Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66
Level Up 77% Completed
Level up: 77% Level up: 77% Level up: 77%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 rfinger Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
anyone?
__________________
F150 FX4

"When everything works, it's a sheer joy to drive." - Jeremy Clarkson
rfinger is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-03-2011, 10:28 PM   #5
Alone in the Cave
 
ah1f39's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Fan#: 70006
Location: In the Cave, MI
What I Drive: 2000 Explorer 4x4, 04 Mini Cooper S

Posts: 5,781
Points 4,714, Level 43
Points: 4,714, Level: 43 Points: 4,714, Level: 43 Points: 4,714, Level: 43
Level Up 82% Completed
Level up: 82% Level up: 82% Level up: 82%
Forum Activity 7%
Activity: 7% Activity: 7% Activity: 7%
FF Reputation: 28 ah1f39 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
What happened before it stopped? Was any work done on it? Did it die while running? Was it turned off and then failed to restart?
ah1f39 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-03-2011, 11:43 PM   #6
Focus Addict
 
SVTF4243's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Fan#: 4068
Location: Pasadena, CA
What I Drive: SVT 2002

Posts: 714
Points 4,146, Level 40
Points: 4,146, Level: 40 Points: 4,146, Level: 40 Points: 4,146, Level: 40
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 11 SVTF4243 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
do the plugs spark?
__________________
Silver SVT 2002 svtf4243.com
Silver ST3 MR::: 02 11 2013
GO :: Cobb RRM | Accelerator petal mod| JBR OCC | STS | Springs| Rear Swaybar | Tune
SHOW :: Lights tint | Calipers Painted| Graphite colored wheels| Back up Cam | Window Tint
SVTF4243 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-04-2011, 12:44 PM   #7
/fail
 
rfinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Fan#: 2799
Location: Brighton, TN
What I Drive: F150 FX4

Posts: 3,192
Points 9,957, Level 66
Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66
Level Up 77% Completed
Level up: 77% Level up: 77% Level up: 77%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 rfinger Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
Well this is just odd. Today when I go out there and it wasnt raining the car started right up. I dont get it yesterday it was acting like it didnt have spark now it starts right up. What in the world can this be. With cold and wet weather coming up I really dont want to have to worry about this everytime it sprinkles.
__________________
F150 FX4

"When everything works, it's a sheer joy to drive." - Jeremy Clarkson
rfinger is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-04-2011, 01:37 PM   #8
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,988
Points 2,131, Level 27
Points: 2,131, Level: 27 Points: 2,131, Level: 27 Points: 2,131, Level: 27
Level Up 88% Completed
Level up: 88% Level up: 88% Level up: 88%
Forum Activity 5%
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
FF Reputation: 90 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Possibly dampness or moisture in some part of the ignition system causing a short. Check the plastic connector where it enters the coil pack for chafes/breaks/intermittents.
You didn't answer ah1f39's relevant questions...
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-04-2011, 02:07 PM   #9
/fail
 
rfinger's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Fan#: 2799
Location: Brighton, TN
What I Drive: F150 FX4

Posts: 3,192
Points 9,957, Level 66
Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66 Points: 9,957, Level: 66
Level Up 77% Completed
Level up: 77% Level up: 77% Level up: 77%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 rfinger Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
Quote:
Originally Posted by ah1f39 View Post
What happened before it stopped? Was any work done on it? Did it die while running? Was it turned off and then failed to restart?
Nothing happened. I had just got back from driving it about an hour to my job and it had been parked. Everything was starting and running fine.
__________________
F150 FX4

"When everything works, it's a sheer joy to drive." - Jeremy Clarkson
rfinger is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-05-2011, 02:02 PM   #10
Focus Addict
 
Juantron's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 56983
Location: Advance, NC
What I Drive: '03 SVT-5

Posts: 925
FF Reputation: 3 Juantron Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
I have cold-weather slow starts too. I started plugging in my block heater at night and it cured my problems. Weird...but it works.
Do you have the cold weather package with block heater option on your SVTf?
Juantron is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:
What I Drive
Year, color, and model of your car. Example: 2003 Pitch Black ZX3
Name
Your real name.
City
State
Country
Insurance
Please select your insurance company (Optional)

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 03:58 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1