SPI with strange problem after rebuild - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus First Generation > SPI Performance (2000-2004)

SPI Performance (2000-2004) The place to chat about any 2.0L Split Port Injection engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 06-03-2014, 07:30 PM   #1
Focus Rookie
 
Join Date: Jun 2014
Fan#: 167682
Location: Cameron, MO
What I Drive: 2000 Laser Red Mustang GT

Posts: 1
FF Reputation: 1 toolman46 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
SPI with strange problem after rebuild

Hows it going guys? I recent rebuilt a 2004 Ford Focus with the 2.0 SPI engine. It had the notorious valve seat drop. Anyways, it tore up and cracked cylinder 4's piston, the cylinder wall looked just fine, it also bent the rod. Luckily the guy didn't drive it long at all afterwords. So I tore it all the way down, I regret not pulling the engine. I replaced the piston/rod/bearings and rings. Everything went back together smoothly, I torqued everything to spec. After all was done I unplugged all the fuel injectors, so I could just spin it over and prime the oil pump as the car set for quite a little while. It turned over just fine,everything moving smoothly like it should, no odd noises..etc..etc. Then I plugged in the injectors to start the car, and it seemed really rough, like it's dragging, or not firing right or even like its out of time. I verified everything is correct, rechecked everything 3 times, firing order is set, timing is good, I hooked up the split port correctly. I didnt want to keep cranking on the car just because of what I was hearing, I don't feel like its a major issue..I'm kind of stumped for now. Any help would really really be appreciated! a quick question, are the injectors on the escort and focus the same #s? is color the only difference?

- Tanner


toolman46 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-06-2014, 06:49 AM   #2
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 6,219
Points 3,584, Level 37
Points: 3,584, Level: 37 Points: 3,584, Level: 37 Points: 3,584, Level: 37
Level Up 56% Completed
Level up: 56% Level up: 56% Level up: 56%
Forum Activity 81%
Activity: 81% Activity: 81% Activity: 81%
FF Reputation: 31 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Fix the driver first. Then the car.

'I didnt want to keep cranking on the car just because of what I was hearing, I don't feel like its a major issue..I'm kind of stumped for now.'

Really need to make up your mind there, we surely can't take it seriously if you don't...............

Injectors will not make engine drag, you obviously did NOT 'recheck 3 times'. Compression check before you go further to avoid wasting more of everything.

FYI injectors at least used to be color coded as to flow, need same color.
amc49 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-08-2014, 11:17 PM   #3
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Aug 2013
Fan#: 118298
Location: Farr West, UT
What I Drive: 2004 SVT EAP

Posts: 26
Points 221, Level 4
Points: 221, Level: 4 Points: 221, Level: 4 Points: 221, Level: 4
Level Up 43% Completed
Level up: 43% Level up: 43% Level up: 43%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 LineC Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Be careful also. The cam sprocket has a small mark on it that looks like the timing mark but it is a machining mark. It has gotten me a couple times.

Also some of the ones I do blow fuses. A lot of times the person has the valve seat drop and they don't know any better and keep cranking it till the battery dies. Then they jumper it and crank it more / rob fuses off it for other cars, etc....
LineC is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 12:14 PM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1