Cant get my spi to move..... - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus First Generation > SPI Performance (2000-2004)

SPI Performance (2000-2004) The place to chat about any 2.0L Split Port Injection engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply




 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-05-2004, 02:14 PM   #1
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2004
Fan#: 4258
Location: San Diego
What I Drive: 05 Mazda 3i

Posts: 293
FF Reputation: 1 KoRnGtL15 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Cant get my spi to move.....

Mods are in sig. WTF is going on here. Its an autotragic. btw. I have to floor it or really get on it to get some speed. It just wont accelerate right at all. I reoiled my fs filter. The first time, I put to much on it. I also cleaned my maf sensor. Checked my tire pressures. Everything seems ok. My car is lagging so bad help.... Its never been like this with acceleration. Now, its making me mad. I feel like im not moving....


KoRnGtL15 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-05-2004, 04:33 PM   #2
Focus Enthusiast
 
Grey_Fury's Avatar
 
Join Date: May 2004
Fan#: 8462
Location: Illinois, USA
What I Drive: 2003 Focus Sedan Dark Shadow Gray

Posts: 105
FF Reputation: 1 Grey_Fury Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
When you changed the plug wires did you change the plugs also? Kind sounds like your plugs are misfiring to me. But I no expert. Waterboy or crazy_urn or somebody might give you better adivce.
Grey_Fury is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-05-2004, 04:41 PM   #3
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2004
Fan#: 4258
Location: San Diego
What I Drive: 05 Mazda 3i

Posts: 293
FF Reputation: 1 KoRnGtL15 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I only added the new wires. My car only has 37k on it. I would think, there ok right now....?
KoRnGtL15 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-05-2004, 09:20 PM   #4
Capt. Urn
 
crazy_urn's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Fan#: 1986
Location: Uncharted Waters, CO
What I Drive: 77 F-250, 10 HHR, 08 Outlook

Posts: 5,491
FF Reputation: 5 crazy_urn Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
I assume since you didnt mention one, your not getting a CEL?

And I assume you have had all your recalls and TSBs done. (though i cant recall one with these symptoms....)

Your acceleration is smooth, just really slow? I had a problem with my plugs missfiring (caused by a short in a couple wires) in my old truck, cause really jerky acceleration...

I am not a mechanic by any stretch of the imagination, but it sounds like might be a prob with your a/f mixture... especially since you just messed with your intake. did you reset your ECU after all that?

hopefully someone with more mechanical knowledge can help you more then me.
crazy_urn is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-05-2004, 10:11 PM   #5
Guest
 
Join Date: Dec 2003
Fan#: 2258
Location: Columbus, OH
What I Drive: 2k SPI-T, with Lentech automatic stuff on it

Posts: 1,326
FF Reputation: 1 waterboy Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
There is a misprint in the Haynes manual (some of them, not all) with the plug wires crossed.
Harness
____PLUG_____

#2 #4


#3 #1
_____________


Looking at the block, it is:
#1 cylinder is to the left, then 2, 3, and 4

How old are the wires? I had a set take a poop and how I found it was to take a biggie cup of water and dribble it over the wires. It helps if it is dark or shady. If you have an arc you'll hear it and see it.

Like Urn said, you getting a code? It may be the DPFE sensor. They take a crap on a fairly consistent basis. If you're getting a CEL, take it to AutoJoke and have them read it for you.

I'll check tomorrow and see what shakes out.

Jim
waterboy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-05-2004, 11:44 PM   #6
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2004
Fan#: 4258
Location: San Diego
What I Drive: 05 Mazda 3i

Posts: 293
FF Reputation: 1 KoRnGtL15 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
No engine light at all. Just bought a brand new battery to. The wires are lined up the correct way. Ive had all the recalls done and what not. Im still humbled and not sure what it is.... On a side note.... Still having some clacking issues.... I have a bdr udp...... I made sure the belt is tight, the pulley is on tight and the tensioner is fine also.... But, the freakin belt is rubbing on some metal and its causing it to clack.... I mean really loud to.... Put on some wd-40 and it went away.... Next morning... Right back to the clacking.... Its driving me up the wall.... What can, I do about that....? Im gonna add a pic for you guys can see, exactly what its rubbing on.... Its kinda hard to see my red circle.... But, look closely and its right in the middle... That is what its rubbing on.... This might sound really stupid.... But, can this be causing the acceleration issue....? Im learning so much on these boards... Ive never been into cars or new anything about them... But, every since. I bought the focus.... Ive been really trying/getting into it.... So bare with me.... Anyways, enough of me blabbing. Onto to the pic....

KoRnGtL15 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-06-2004, 10:40 AM   #7
Guest
 
Join Date: Dec 2003
Fan#: 2258
Location: Columbus, OH
What I Drive: 2k SPI-T, with Lentech automatic stuff on it

Posts: 1,326
FF Reputation: 1 waterboy Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
What is circled is your belt tensioner. How many miles on this car? I'm wondering if your bearing on the tensioner is going out and is causing the pulley to drag. That would explain the clicking and slow revs. Have you taken off the belt and checked to see that the pulley spins freely? I'm reasonably sure you can just replace the pulley and bearing as one part as opposed to relacing the whole tensioner assembly. Take off the belt and start her up and see if she revs better. If not we need to keep looking. Darn computer controlled, sensor-laden cars can do some goofy shiznet...
waterboy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-06-2004, 11:37 AM   #8
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2004
Fan#: 4258
Location: San Diego
What I Drive: 05 Mazda 3i

Posts: 293
FF Reputation: 1 KoRnGtL15 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally posted by waterboy
What is circled is your belt tensioner. How many miles on this car? I'm wondering if your bearing on the tensioner is going out and is causing the pulley to drag. That would explain the clicking and slow revs. Have you taken off the belt and checked to see that the pulley spins freely? I'm reasonably sure you can just replace the pulley and bearing as one part as opposed to relacing the whole tensioner assembly. Take off the belt and start her up and see if she revs better. If not we need to keep looking. Darn computer controlled, sensor-laden cars can do some goofy shiznet...
Havent checked that out yet..... Ill have my friend look at it on friday. The car has 37k on it. My udp and belt for it is brand new. Ive only had it on for about 3 months.... Everything was fine until now.... Thanks for the help...
KoRnGtL15 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-06-2004, 08:30 PM   #9
Guest
 
Join Date: Dec 2003
Fan#: 2258
Location: Columbus, OH
What I Drive: 2k SPI-T, with Lentech automatic stuff on it

Posts: 1,326
FF Reputation: 1 waterboy Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
I have resisted this for three days. I can't take it anymore!!!


PARKING BRAKE, PLEASE RELEASE THE PARKING BRAKE!!!!!!!
waterboy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-06-2004, 09:23 PM   #10
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2004
Fan#: 4258
Location: San Diego
What I Drive: 05 Mazda 3i

Posts: 293
FF Reputation: 1 KoRnGtL15 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally posted by waterboy
I have resisted this for three days. I can't take it anymore!!!


PARKING BRAKE, PLEASE RELEASE THE PARKING BRAKE!!!!!!!
I might be putting back on the stock stuff. Being in cali. Its so hot and not having the ac cool enough sucks. The pulley is really nice. But, like I said. I want the cold ac again.... Thanks for all the help guys... I really appreciate it If anyone is interested in buying my udp with belt.... Hit me up.... There only 3 months old... Still pretty new...
KoRnGtL15 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2.0 SPI to 2.0 DOHC yes or no Greymare General Technical Chat 8 12-21-2010 09:14 PM
Another Blown SPI lots of parts JPoppinlock BST Archive 31 08-06-2009 10:31 PM
Is the SPI an... MegaTBone General Technical Chat 4 04-12-2009 09:13 AM
SPI vs 06 Civic vs Jap Spec Skyline trixwagen General Racing Chat 23 07-07-2005 02:14 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:17 AM.


Copyright 2002-2015 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Mazda CX-3, Audi S3, Mazda MX-5 Miata and Acura TLX. You can find all Ford Focus, Focus ST and Focus RS related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. If you own other makes have a look at Challenger Hellcat Forum, Charger Hellcat Forum, Cadillac ATS-V Forum, Cadillac ATS Forum, Cadillac CTS-V Forum, Lexus RC-F Forum, Lexus GS-F Forum, Mercedes GLA Forum, Mercedes GLE Forum, Civic Type-R Forum and Volvo XC90 Forum.





Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.1