How many 02 sensors have you replaced? - Page 4 - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004)

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

View Poll Results: How many 02 sensors have you replaced?
none 39 36.45%
1 25 23.36%
2 21 19.63%
3 or more .....grrrrr. 22 20.56%
Voters: 107. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-06-2010, 08:45 PM   #31
Sean88gt
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78293
Location: Dallas, TX
What I Drive: 2003 Silver SVT Focus

Posts: 23
FF Reputation: 1 Sean88gt Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Does your programmer not bypass the CEL?
Sean88gt is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-12-2010, 07:46 PM   #32
jlovingit
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 21814
Location: Kent, WA
What I Drive: 02 Sonic Blue, 03 Orange EAP

Posts: 45
FF Reputation: 1 jlovingit Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
On my 02 SVT I had to change it twice before changing the engine mounts to focus sports. The engine had too much play on the engine and it kept busting the rear sensor on the track. Never happened again. Never had one go out as a result of the sensor failing, but shortly after the engine mounts I switched to an ORP with a 02 Cheater on the rear sensor;) Never had to replace the front one.
__________________
Original Owner of an 02 SVT Focus Sonic Blue
Totaled out as of August 18 with only 57k miles.

New owner of 03 Comp Orange EAP and couldn't be hapier.
jlovingit is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-14-2011, 06:53 PM   #33
tukaniSVT
FF PHOTOG ENTHUSIAST
 
tukaniSVT's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Fan#: 5521
Location: SW Houston, TX
What I Drive: 2003 SVT Focus 2009 BMW 335i

Posts: 14,970
Points 36,339, Level 100
Points: 36,339, Level: 100 Points: 36,339, Level: 100 Points: 36,339, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 34 tukaniSVT Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
I've had to replace the rear one once ... and that's because I bent my first set of headers.

This last set of O2 sensors for me have lasted a year now.

-Ray-
__________________
Hatch Nation Member: #147

R.I.P - FELLOW FF MEMBER, IZZY, BLK2k3GTS, will always be remembered. We will compete on a different course again one day.
tukaniSVT is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-16-2011, 01:14 PM   #34
Chas
Licensed Shrink
 
Chas's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49800
Location: Ferndale, MI
What I Drive: 2014 Mocha Bronze Chevy Sonic 1.4T

Posts: 3,095
Points 4,176, Level 41
Points: 4,176, Level: 41 Points: 4,176, Level: 41 Points: 4,176, Level: 41
Level Up 13% Completed
Level up: 13% Level up: 13% Level up: 13%
Forum Activity 8%
Activity: 8% Activity: 8% Activity: 8%
FF Reputation: 1 Chas Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
ive only replaced one, im at 76k. but didnt own car first 32k.
__________________
2014 Mocha Bronze Sonic 1.4T
Chas is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-01-2012, 12:53 PM   #35
s86chappy
Focus Enthusiast
 
s86chappy's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 90019
Location: laurel, MD
What I Drive: 2003 svt

Posts: 57
FF Reputation: 1 s86chappy Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
i have replaced 2, but im still throwing a PO141 code.. hopefully its either the wire, or fuse.
s86chappy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-02-2012, 02:53 PM   #36
andersonmh
Focus Rookie
 
andersonmh's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Fan#: 52013
Location: Ol' Virginny
What I Drive: 2004 Orange ZX5 SVT 2001 Cobra Vert

Posts: 19
FF Reputation: 1 andersonmh Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I replaced 2 in the front. The first replacement was a Bosch around 65k. It wasn't long before I threw a PO141 code. I replaced it with OEM and I haven't had a problem since then at 120k. I'll probably need a new one soon according to my Virginia math.
andersonmh is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-03-2012, 12:22 AM   #37
Shaddow_wolf169
Focus Enthusiast
 
Shaddow_wolf169's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Fan#: 41744
Location: California, San Bernardino, CA
What I Drive: 2002 SVT AND 05 ZX3

Posts: 332
FF Reputation: 4 Shaddow_wolf169 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (21)
I figured out how to stop the rear one from going out. The metal that is near the wires needs to be cut away and then silicone the wires this will help with grounding out the wires. The metal cuts them.
__________________
SHE WAS RIGHT I DO LOVE MY CAR MORE.
SOCAL CREW MEMBER #19
Shaddow_wolf169 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-03-2012, 04:37 AM   #38
ukfan50
Focus Enthusiast
 
ukfan50's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Fan#: 91208
Location: Indianapolis, IN, IN
What I Drive: 2003 VW Golf GTI 20th AE #2485/4000

Posts: 157
FF Reputation: 1 ukfan50 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Had a CEL when I bought my SVTF. I replaced the front O2 sensor and then it popped another CEL for the rear O2 sensor. Replaced it and have not had a problem since, and that was a year ago. I only use Ford and/or Motorcraft parts for parts like O2 sensors.
__________________
2003 BMP VW Golf GTI 20th AE #2845 of #4000 (Purchased 3/2014)
2002 Sonic Blue SVT Focus #1200 (Sold 2/2014)
2000 T-Red SVT Contour #1089 of #2150 (Sold 10/2011)
1998 BDP Subaru Impreza 2.5RS #1595 of #1695 (Sold 1/2010)
ukfan50 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-03-2012, 01:56 PM   #39
budawe
Focus Rookie
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49826
Location: sacramento,ca
What I Drive: 2003 silver svt

Posts: 18
FF Reputation: 1 budawe Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Obviously a major design problem with no margin for error in hitting the sensors. EFF the dealer, NGK part number A3B8B1, 22060 at half the price. Get mine at NAPA.
budawe is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-03-2012, 08:11 PM   #40
phaley
Focus Rookie
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49611
Location: Lincoln, CA, CA
What I Drive: 2004, CD Silver, SVTF zx5, 369/1079

Posts: 10
FF Reputation: 1 phaley Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Exclamation O2 sensor replacement

Quote:
Originally Posted by SVTF4243 View Post
I've reset the CEL several times over.
My protocal is to reset, it will come on after one start cycle.
Then scan for OBDII code. I checked the wiring and the fit and reset again.
Since it came on again I ordered a new one. (OEM from FORDPARTS, great guy by the way)

When the rear o2 went out the last time I noticed the wiring was worn, I think it was laying against the transaxel.
I went through this drill and replaced my two sensors and immediately got the CEL. The codes indicated the O2 sensors were bad. I remembered that there is a fuse that covers the O2 sensor heaters. It was blown out. I changed it and reset the error codes and have not had a problem since. The local Ford dealer told me later that bumping the header into parking lot limiters (those funky blocks at the end of parking spaces, curbs, etc) forces the header backward and that damages the rear O2 sensor, shorting out the heater which blows out the fuse - #18, I believe in the box under the hood. I bought a box of the fuses for trouble shooting. I recommend checking the fuse before buying new O2 sensors unless you know the sensor is bad. Good Luck...
__________________
2004 SVTF, 5 door, Born 12/03/2003 purchased 1/2004, CD Silver with red seat inserts (1 of 66); Moon Roof, Audiophile, HIDs.
phaley is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:55 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat