Predator Help - Page 6 - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Exclusive Vendor Discussions > Focus-Power Tuning

Focus-Power Tuning Discuss about forced induction upgrades and performance tuning for your Ford Focus.
Sponsored By: Focus-Power


Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-04-2009, 09:44 AM   #51
CaysE
EDM Specialist
 
CaysE's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 22059
Location: Tampa, FL
What I Drive: Blown red SVT

Posts: 6,581
FF Reputation: 80 CaysE Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (13)
I feel like I might be out of options, because I can't pull a log file off the Predator at all. IT is my profession and this serial connection has been driving me in circles.

I'm pretty sure I will lose your custom tune if I restore the original backup. Could you email a tune to me with TC defeat and a high-flow cat? casey.rauth at verizon.net
CaysE is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-04-2009, 02:17 PM   #52
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 21,778
FF Reputation: 153 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
Send me an email with your full name and I will get you a copy of it and a copy of my latest CROM file , just make sure you restore origional before changing crom

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is offline  
    Reply With Quote
Old 02-07-2009, 10:14 AM   #53
scrammer
Banned
 
scrammer's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Fan#: 26570
Location: Hagerstown, MD
What I Drive: February 2010 ROTM

Posts: 7,946
FF Reputation: 172 scrammer Excellent Standing Member scrammer Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (29)
Cayse, i updated the firmware to Diablo's latest. it is awesome! the Predator is much faster than before. it has more options and best of all...no need to pull fuses!!

like Tom said though, you need to restore the car to the original backup before updating the firmware.

Tom...my question for you. i recently got a laptop with no serial connector. im sure i can connect to it via USB. but how? i dont understand the drivers that are listed on Diablo's site.

thanks.
scrammer is offline  
    Reply With Quote
Old 02-07-2009, 11:40 AM   #54
CaysE
EDM Specialist
 
CaysE's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 22059
Location: Tampa, FL
What I Drive: Blown red SVT

Posts: 6,581
FF Reputation: 80 CaysE Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (13)
USB-to-serial converters are an enormous headache. It is most important to make sure you buy an adapter that is compatible with your OS! I bought the Summit kit (which I believe is DiabloSport's own kit), and it isn't compatible with Vista x64.

Beyond that, just follow the directions earlier in this thread to make sure all the serial port settings are correct.
CaysE is offline  
    Reply With Quote
Old 02-21-2009, 04:45 PM   #55
ysrpilot
Focus Rookie
 
Join Date: Mar 2007
Fan#: 44877
Location: Virginia Beach, United States
What I Drive: 2003 CD Silver ZX5 SVT, 99 YZF-R1

Posts: 23
FF Reputation: 1 ysrpilot Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I bought a IOGEAR GUC232A USB to Serial Adapter from cyberguys.com and it does work great and has drivers for vista X64 (on IOGEAR's website). I've used it since for a couple years now and had no problems.

Also, yes, I can't say it enough, put your stock tune back on the car prior to upgrading the CROM. I didn't (the directions that I had didn't say anything about it) and I had to reflash the car at the dealer to be able to change tunes, and have Diablosport reset my Predator. Big pain and $100 for the reflash plus a tow to the dealer when Diablosport had me to force the tune back on the car and it locked the ECU. Listen to Tom.

Again, if you really want to upgrade to the latest, put the stock tune back on the car!!!

Good luck and have fun.
__________________
2003 CD Silver ZX5 SVT, #546 of 2173. Born on 4/1/03 (April Fool's Car).
Mods: FR STS, Predator tune by Tom, FS UDP, STEEDA Ultra-Lite F1 Rims/Conti DWS's, FR Borla Cat Back, AEM CAI w/Bypass Valve, FS Strut Tower Brace
ysrpilot is offline  
    Reply With Quote
Old 03-05-2009, 04:53 PM   #56
trboescortgeorge
Focus Enthusiast
 
trboescortgeorge's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 56924
Location: queens ny
What I Drive: 04 sonic svt eap

Posts: 468
FF Reputation: 3 trboescortgeorge Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
reading this thread and have a question. do later model predators have this update. just got ,mines today and want to know if mines is a new version to what earlier predators are with toms tune. do i take the same steps in installing tune into car. or is there a different way. i have the 9r01 version
trboescortgeorge is offline  
    Reply With Quote
Old 03-05-2009, 06:25 PM   #57
trboescortgeorge
Focus Enthusiast
 
trboescortgeorge's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 56924
Location: queens ny
What I Drive: 04 sonic svt eap

Posts: 468
FF Reputation: 3 trboescortgeorge Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
ive installed tune with no problems. posted what i did in installing tune thread
trboescortgeorge is offline  
    Reply With Quote
Old 06-17-2009, 01:32 AM   #58
darkstarmotorsports
Focus Enthusiast
 
darkstarmotorsports's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Fan#: 59343
Location: San Diego, CA
What I Drive: 2003 SVT Focus

Posts: 231
FF Reputation: 1 darkstarmotorsports Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (22)
I just purchased a used predator with a USB data and power cable. Would i be able to remove that tune, and either replace it with Tom's tune or the SVTF tune off the diablo website?

Also, where is my PCM code in my SVTF? (I know, stupid question)

Last edited by darkstarmotorsports; 06-17-2009 at 09:44 PM.
darkstarmotorsports is offline  
    Reply With Quote
Old 06-20-2009, 09:55 PM   #59
apex214
Focus Enthusiast
 
Join Date: Aug 2006
Fan#: 37876
Location: Fairfield, CT
What I Drive: 2003 Focus SVT, silver

Posts: 337
FF Reputation: 43 apex214 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by 1turbofocus View Post
There is no reason to update the CROM file

CAUTION if you do update the CROM , MAKE SURE you restore origional back up FIRST if you dont you will lock up your Pred

Tom
OK, here's a basic question about terminology: Is "restore original backup" translated as "return the car to stock tune"?? Yeah yeah, I know...stupid question, but some phrases are a bit ambiguous, especially considering the damage that can be done by a misunderstanding.

BTW, the other concept I want to be 100% sure of is "grabbing a copy of the original backup"...or something like that. Regarding (re)installing a custom tune to the Predator and then to the car, I understand the Predator needs to have a copy of the stock tune. Diablo says to start the process of loading the performance tune onto the car, then exit after the stock tune has been backed up onto the Predator. Problem is, the last time I went through this (emissions testing again...argh) the Predator showed nothing about the backup occurring, and no way to stop the whole process at that point, so I just completely installed the Diablo performance tune onto the car, then attempted to load the custom tune onto the Predator from my Vista (junk!) PC. It did seem to work, as the Predator did eventually show "custom tune" in the menu. Any comments to clarify things would be appreciated!

EDIT: You can all continue to ignore this post...I figured it out on my own.

Humbug...

Last edited by apex214; 07-11-2009 at 10:18 PM.
apex214 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-21-2009, 06:21 PM   #60
cheech
Focus Enthusiast
 
cheech's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Fan#: 28307
Location: canada
What I Drive: 2004 svt sonic blue

Posts: 119
FF Reputation: 1 cheech Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Question Your tune

Hi Tom My gauge cluster in my svtf took a dump.i have new cluster on order but the ford tech says the car has to be reflashed or it wont start.Will that mean i will loose your tune the tech did not know. thanks
__________________
You can TUNE a piano,but you can't TUNA a fish!
cheech is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks
-->
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:16 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.