Dash lights and tail lights not working - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2013, 09:34 PM   #1
msfaulk
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2013
Fan#: 118737
Location: Hilden, MO
What I Drive: 01 ford focus blue

Posts: 10
FF Reputation: 1 msfaulk Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Dash lights and tail lights not working

Hello,

I've got an 01 Focus and my dash lights just stopped working. Odometer light works, and the radio works. But the rest of the lights don't. If the key is on, the headlights work and the fog lights work but the tail lights do not. If I turn the key off then none of the lights work, even the headlights and there is no buzzer to alert me the lights were left on. The break lights work when the break is pushed and all blinkers work as well as revers lights. Just not the dash lights and the tail lights. I've checked all the fuses and they were fine. Anyone come across this or something similar? Thanks.

Mike


msfaulk is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-11-2013, 09:49 PM   #2
JFrye
Focus Enthusiast
 
JFrye's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Fan#: 54896
Location: Mexico, MO
What I Drive: 2000 ZX3, 99 Dodge 3500 w/Cummins

Posts: 501
Points 1,532, Level 22
Points: 1,532, Level: 22 Points: 1,532, Level: 22 Points: 1,532, Level: 22
Level Up 32% Completed
Level up: 32% Level up: 32% Level up: 32%
Forum Activity 18%
Activity: 18% Activity: 18% Activity: 18%
FF Reputation: 3 JFrye Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
Are you sure you checked all the fuses? In the past Ive had the same issue, and solved it with a blown fuse to the instrument cluster.
__________________
2000 Silver ZX3. 2.0 Zetec, Auto trans with 3.90 gears. 14 inch steelies, P185/65R14 Firestone Affinity Touring Tires. Eibach Sportlines, Massive Upper Strut Bar, BBK 65mm Throttle Body, FSWerks 4 to 1 Header, Custom 2.5 inch into 3 inch exhaust.
JFrye is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-11-2013, 10:27 PM   #3
Leora83
Focus Addict
 
Join Date: Sep 2009
Fan#: 69136
Location: Ottawa, Canada
What I Drive: 2003 ZX5 chrome yellow

Posts: 581
Points 448, Level 8
Points: 448, Level: 8 Points: 448, Level: 8 Points: 448, Level: 8
Level Up 96% Completed
Level up: 96% Level up: 96% Level up: 96%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 Leora83 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Is it a hatch or wagon? Check the wiring harness between the gate and body for breaks. When your taillights go out the dashlights go too so you know you're invisible from behind.
Very common problem with that age of Focus.
Leora83 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-11-2013, 11:10 PM   #4
freemind
Vince your Moderator
 
freemind's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67513
Location: Seattle, WA
What I Drive: 2002 ZX3 and a 2010 Focus SE (Work)

Posts: 4,377
Points 6,210, Level 51
Points: 6,210, Level: 51 Points: 6,210, Level: 51 Points: 6,210, Level: 51
Level Up 30% Completed
Level up: 30% Level up: 30% Level up: 30%
Forum Activity 8%
Activity: 8% Activity: 8% Activity: 8%
FF Reputation: 24 freemind Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (22)
Quote:
Originally Posted by Leora83 View Post
Is it a hatch or wagon? Check the wiring harness between the gate and body for breaks. When your taillights go out the dashlights go too so you know you're invisible from behind.
Very common problem with that age of Focus.
^This
__________________
133whp-126ftlbsTQ Eclipse CD8443,Eclipse PA5422, JBL GTO751EZ, PPI 356cs(Rebranded A/D/S 346cs), JBL p1024, SubThump enclosure, RAAmat BXT, Damplifier Pro

Hatch Nation #140
Caeci caecos ducentes
freemind is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-11-2013, 11:29 PM   #5
msfaulk
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2013
Fan#: 118737
Location: Hilden, MO
What I Drive: 01 ford focus blue

Posts: 10
FF Reputation: 1 msfaulk Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
It's a 4 door sedan ZTS. I checked all the fuses that were associated with any lights with a multimeter to make sure they were good. I'm not sure what a gate is though. A couple weeks ago the dash lights didn't work when I turned the lights on, so I turned them off and back on and they worked. I didn't think anything of it until now. Guess I'll start in the trunk and work my way forward on the harnesses.
msfaulk is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-12-2013, 12:41 AM   #6
freemind
Vince your Moderator
 
freemind's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67513
Location: Seattle, WA
What I Drive: 2002 ZX3 and a 2010 Focus SE (Work)

Posts: 4,377
Points 6,210, Level 51
Points: 6,210, Level: 51 Points: 6,210, Level: 51 Points: 6,210, Level: 51
Level Up 30% Completed
Level up: 30% Level up: 30% Level up: 30%
Forum Activity 8%
Activity: 8% Activity: 8% Activity: 8%
FF Reputation: 24 freemind Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (22)
There is a harness that passes through from the trunk lid/hatch into the body. Pull the boot back and inspect the wires for cracks/missing insulation. Many electrical gremlins arise from that one area.
__________________
133whp-126ftlbsTQ Eclipse CD8443,Eclipse PA5422, JBL GTO751EZ, PPI 356cs(Rebranded A/D/S 346cs), JBL p1024, SubThump enclosure, RAAmat BXT, Damplifier Pro

Hatch Nation #140
Caeci caecos ducentes
freemind is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-12-2013, 08:11 PM   #7
msfaulk
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2013
Fan#: 118737
Location: Hilden, MO
What I Drive: 01 ford focus blue

Posts: 10
FF Reputation: 1 msfaulk Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
freemind, I had to cut away the rubber insulation, but I didn't see any wire cracked or damaged. They were all very pliable. I did see some bad corrosion on one of the license plate lights. I'll have to check that out tomorrow. I did find two wire harnesses on the left wheel well in the trunk. Unfortunately the wiring diagram I have doesn't show them, so I'll have to look at each color and determine what should be hot and see if my problem is before or after these harnesses. What a pain.
msfaulk is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-12-2013, 08:25 PM   #8
freemind
Vince your Moderator
 
freemind's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67513
Location: Seattle, WA
What I Drive: 2002 ZX3 and a 2010 Focus SE (Work)

Posts: 4,377
Points 6,210, Level 51
Points: 6,210, Level: 51 Points: 6,210, Level: 51 Points: 6,210, Level: 51
Level Up 30% Completed
Level up: 30% Level up: 30% Level up: 30%
Forum Activity 8%
Activity: 8% Activity: 8% Activity: 8%
FF Reputation: 24 freemind Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (22)
Do you have a ZX3/5 or sedan?
__________________
133whp-126ftlbsTQ Eclipse CD8443,Eclipse PA5422, JBL GTO751EZ, PPI 356cs(Rebranded A/D/S 346cs), JBL p1024, SubThump enclosure, RAAmat BXT, Damplifier Pro

Hatch Nation #140
Caeci caecos ducentes
freemind is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-12-2013, 09:05 PM   #9
JFrye
Focus Enthusiast
 
JFrye's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Fan#: 54896
Location: Mexico, MO
What I Drive: 2000 ZX3, 99 Dodge 3500 w/Cummins

Posts: 501
Points 1,532, Level 22
Points: 1,532, Level: 22 Points: 1,532, Level: 22 Points: 1,532, Level: 22
Level Up 32% Completed
Level up: 32% Level up: 32% Level up: 32%
Forum Activity 18%
Activity: 18% Activity: 18% Activity: 18%
FF Reputation: 3 JFrye Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
He said he was a 4 door sedan ZTS.

Have you had the tail lights out recently or anything? I know on my hatchback, I had a problem before of the wire getting pinched behind the assembly, and causing shorts.
__________________
2000 Silver ZX3. 2.0 Zetec, Auto trans with 3.90 gears. 14 inch steelies, P185/65R14 Firestone Affinity Touring Tires. Eibach Sportlines, Massive Upper Strut Bar, BBK 65mm Throttle Body, FSWerks 4 to 1 Header, Custom 2.5 inch into 3 inch exhaust.
JFrye is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 09-14-2013, 05:09 PM   #10
msfaulk
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2013
Fan#: 118737
Location: Hilden, MO
What I Drive: 01 ford focus blue

Posts: 10
FF Reputation: 1 msfaulk Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Ok, so I changed all the bulbs and nothing. Checked all the wiring and didn't find a single break. Like I said they were all pliable. I completely removed the license plate lights, cleaned all the corrosion and still nothing. I checked for voltage on the wires that should be hot coming from the switch to the tail lights and there was no voltage. I checked for voltage at the fuse box for the tail lights and there was voltage. So I moved on to the switch. I got voltage going to the switch with an org/blk wire as the wiring diagram says I should. But when you turn the switch on there should be voltage on the org/yel wire and the org/blk wire coming out but there is not. Org/yel go to the 7.5A fuse then down to the tail lights. The org/yel goes to the central timer module and the license plate lamps. Since there is no voltage coming from these wires when the switch is on, could it be a part of the switch is bad. The diagram shows two parts. Thanks.
msfaulk is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:22 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Cadillac ATS-V, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.