Fan works on 1234 but a/c light goes out after pos 1?? - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-06-2013, 04:54 PM   #1
cavy68
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2011
Fan#: 92926
Location: everett, WA
What I Drive: 2004 focus zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 cavy68 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Fan works on 1234 but a/c light goes out after pos 1??

2004 ford focus, the heater fan blows fine on all 4 positions but when you want the a/c and push the a/c button it will only stay on on position1 and as soon as you go above one the a/c light goes out and no cold air. if i hold the switch between 1 & 2 the light stays on, the fan blows at pos2 speed and i get cold air but going past that the light shuts of and no cold air?? i think it is the switch but need expert opinions! thank you


cavy68 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-06-2013, 06:20 PM   #2
Edgenet
Focus Enthusiast
 
Edgenet's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 106043
Location: Toronto, Canada
What I Drive: 2002 Wagon with Zetec, Auto

Posts: 252
FF Reputation: 1 Edgenet Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by cavy68 View Post
2004 ford focus, the heater fan blows fine on all 4 positions but when you want the a/c and push the a/c button it will only stay on on position1 and as soon as you go above one the a/c light goes out and no cold air. if i hold the switch between 1 & 2 the light stays on, the fan blows at pos2 speed and i get cold air but going past that the light shuts of and no cold air?? i think it is the switch but need expert opinions! thank you
Mine is doing the same I posted same issue a week ago with no response from the forum. I suspect it might be the switch. Keep me posted and I will do the same.
__________________
No Matter How Much You Like Doing Something If You are Getting Paid "It's a Job"
Edgenet is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-06-2013, 07:21 PM   #3
cavy68
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2011
Fan#: 92926
Location: everett, WA
What I Drive: 2004 focus zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 cavy68 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
i just replaced the fan speed switch and no change. even the new one will run a/c if i leave the knob between 1 & 2 and even runs it a 2's speed. in the 1 position you really can't feel much air flow but when you flip it to 2,3&4 it increases normally.
cavy68 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-07-2013, 09:19 AM   #4
Edgenet
Focus Enthusiast
 
Edgenet's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 106043
Location: Toronto, Canada
What I Drive: 2002 Wagon with Zetec, Auto

Posts: 252
FF Reputation: 1 Edgenet Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by cavy68 View Post
i just replaced the fan speed switch and no change. even the new one will run a/c if i leave the knob between 1 & 2 and even runs it a 2's speed. in the 1 position you really can't feel much air flow but when you flip it to 2,3&4 it increases normally.
I do not have time to look at mine I have read in other areas of the web this seems to be a common problem. Others have suggested you can try replacing the resistor connector it is located on the side of the fan assembly. The part is around $14 from a Ford dealer. Give that a try and at the same time inspect all the wires and grounds to the resistor and switch assembly. Later
__________________
No Matter How Much You Like Doing Something If You are Getting Paid "It's a Job"
Edgenet is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-07-2013, 04:27 PM   #5
Edgenet
Focus Enthusiast
 
Edgenet's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 106043
Location: Toronto, Canada
What I Drive: 2002 Wagon with Zetec, Auto

Posts: 252
FF Reputation: 1 Edgenet Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Mine is now fixed I replaced the switch resistor pact and that did it. As I stated best to buy at the dealer $14 i had no choice dealers were closed so I went to the bone yard.
__________________
No Matter How Much You Like Doing Something If You are Getting Paid "It's a Job"
Edgenet is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-08-2013, 02:00 AM   #6
cavy68
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2011
Fan#: 92926
Location: everett, WA
What I Drive: 2004 focus zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 cavy68 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
thanks for the reply! i will give that a try.
cavy68 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-08-2013, 07:52 PM   #7
Edgenet
Focus Enthusiast
 
Edgenet's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 106043
Location: Toronto, Canada
What I Drive: 2002 Wagon with Zetec, Auto

Posts: 252
FF Reputation: 1 Edgenet Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by cavy68 View Post
thanks for the reply! i will give that a try.
Hope it works for you as of today mine is still working perfect. Later
__________________
No Matter How Much You Like Doing Something If You are Getting Paid "It's a Job"
Edgenet is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-09-2013, 01:21 PM   #8
cavy68
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2011
Fan#: 92926
Location: everett, WA
What I Drive: 2004 focus zx3

Posts: 12
FF Reputation: 1 cavy68 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
well, surprise!! mine was also the heater resistor. very easy to change and should have tried this first. lol
cavy68 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 07-09-2013, 07:43 PM   #9
Edgenet
Focus Enthusiast
 
Edgenet's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 106043
Location: Toronto, Canada
What I Drive: 2002 Wagon with Zetec, Auto

Posts: 252
FF Reputation: 1 Edgenet Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Glad you got it working. Happy Focusing.
__________________
No Matter How Much You Like Doing Something If You are Getting Paid "It's a Job"
Edgenet is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:35 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat