Fan settings 1, 2, 3 not working. - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-14-2013, 03:02 PM   #1
chrisandrew1989
Focus Rookie
 
Join Date: Jun 2013
Fan#: 115764
Location: Newcastle, United Kingdom
What I Drive: 2001 1.6 Focus in Aquamarine

Posts: 1
FF Reputation: 1 chrisandrew1989 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Fan settings 1, 2, 3 not working.

Hi all,

My Focus (2001, 1.6 hatch) has developed a blower issue. Settings 1, 2, and 3 will no longer work. After about half an hours running they all then blow a consistently weak stream of cold air, but otherwise nothing. Setting 4 works fine, although the AC doesn't seem to work when I switch to 4, whereas it does on the other settings.

I've had a look around online and the most common solution to this I've found seems to be the replacement of the blower resistor. Before I go ahead and order one though I thought I'd flag it up, just to see what people think.

I remember finding something somewhere that said fan setting 4 runs on a separate circuit to the others, so if the fuse is gone on the resistor the first three settings won't work but setting 4 will. I can't for the life of me remember where I read that though, so I thought I'd play the safe option.

Has anyone had this issue before / know how to rectify it? For the record, the Ford garage quoted me around 80 inc VAT.

Chris.


chrisandrew1989 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-14-2013, 03:50 PM   #2
MEJY1988
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2012
Fan#: 101883
Location: Ladson, SC
What I Drive: 2006 Burgandy ZX5

Posts: 247
FF Reputation: 3 MEJY1988 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
IMO, it sounds like the fan resistor. You are on the right track about Speeds 1 - 3 going through the resistor pack, and setting 4 bypasses it, but IIRC they are on the same fuse/circuit. I would look at your local auto parts stores or online. Make sure that you have the pack installed in the duct work before using it, as it requires the air flow to keep it from burning up. Look in the How-To Section, I believe I saw a How-To for replacing it. Good Luck.
__________________
I was a Shade Tree Mechanic, but had to cut down the Shade Tree to make room for the garage. Does this make me a Mechanic now?
MEJY1988 is offline  
    Reply With Quote
Old 06-14-2013, 04:05 PM   #3
Mile30
Focus Fanatic
 
Mile30's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Fan#: 74686
Location: Westminster, MD
What I Drive: '03 ZX3

Posts: 1,777
FF Reputation: 7 Mile30 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
Resistor block. Do it...

__________________
"I'm gonna sing the doom song..."
Mile30 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:38 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.