Car Won't Start - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-29-2012, 02:34 PM   #1
danpalooza92
Focus Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 103216
Location: Phoenix, AZ
What I Drive: 2003 Oxford White ZX3

Posts: 2
FF Reputation: 1 danpalooza92 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Car Won't Start

This problem has been intermittent for some time now. The last time I had trouble with this was about a year ago and it just started happening again. So basically my car's security system is locking me out from starting the car. No only the airbag and oil light illuminates very dimly on the dash and the security light is either flashing or stays lit. Also I hear a relay in the firewall making a clicking sound very rapidly. The only way I can try to get it started is taking the positive terminal off and putting it back on. But sometimes after I do that and I go to start it all the accessory lights come on the dash but when I push in the clutch and try to start it, it just clicks and goes back to the locked mode. (I noticed too when I try to start it after I take the terminal off the post there's a large spark on the positive terminal.) But after I repeat this process it eventually works, sometimes faster than others. I have no idea what is wrong with it. Maybe the PATS system inside the key? Maybe the security system itself? Bad relay perhaps? PLEASE HELP.

(sorry for the lengthy description)


danpalooza92 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-29-2012, 02:40 PM   #2
MEJY1988
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jul 2012
Fan#: 101883
Location: Ladson, SC
What I Drive: 2006 Burgandy ZX5

Posts: 249
FF Reputation: 3 MEJY1988 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Check your battery voltage, and all the battery connections, including the grounds. this may explain the dim lights in the cluster. The spark that you see is the systems that are energized when you reconnect the battery, if you leave the key in the run position when you disconnect it.
__________________
I was a Shade Tree Mechanic, but had to cut down the Shade Tree to make room for the garage. Does this make me a Mechanic now?
MEJY1988 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-29-2012, 11:16 PM   #3
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,891
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by MEJY1988 View Post
Check your battery voltage, and all the battery connections
X2. May be as simple as a weak battery.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-29-2012, 11:23 PM   #4
Chris_HT
Focus Addict
 
Chris_HT's Avatar
 
Join Date: May 2011
Fan#: 86229
Location: Houston, TX
What I Drive: Blue SVT 2002

Posts: 1,429
FF Reputation: 4 Chris_HT Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
I had this problem, exactly as described, including the sound of rapidly switching relay.
Chris_HT is offline  
    Reply With Quote
Old 05-10-2013, 07:56 PM   #5
MrTerryToYou
Focus Enthusiast
 
MrTerryToYou's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 94976
Location: Carpentersville, IL
What I Drive: 2001 Pitch Black ZX3

Posts: 187
FF Reputation: 1 MrTerryToYou Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (7)
I'm having this issue currently. It started when u have someone a jump. My car then wouldn't start. It would crank and crank And crank but wouldn't start. Then it started to do as you described to a T

Any help on diagnosis would be greatly appreciated. I did figure out which relay was clicking. It's the battery saver relay

Sent from my SPH-L900 using FF Mobile
__________________
ESQUILAX-The Black Squirrel Of Death-01ZX3-Roush Suspension, 15x7 RotaRBs, SVT EM, ORP, FS FBE, EGR Del, Y2K IM 65mm, 3"MAF Tube, SteedaTB, Iceman Int, FR Wires, Cop Plugs, HP Timing Belt, Fidanza CamGears, Spec Stg2 Clutch, CM Flywheel
MrTerryToYou is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks
-->
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:01 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.