Charging system issue - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-19-2013, 04:50 PM   #1
FortWayneFocus
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 110291
Location: Fort Wayne, IN
What I Drive: 2002 CD Silver ZX5, 94 Honda VFR

Posts: 193
Points 754, Level 14
Points: 754, Level: 14 Points: 754, Level: 14 Points: 754, Level: 14
Level Up 54% Completed
Level up: 54% Level up: 54% Level up: 54%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 FortWayneFocus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Charging system issue

I'm having a similar charging issue as addressed in other threads regarding the alternator pigtail. Exterior and interior lighting pulsing at low rpms. Battery light had never came on, alternator tests at 75+ amps/14.5V at idle, battery tests good at 810cca's. I've replaced the pigtail with Borg Warner part number PT5751, no change, added engine to battery grounds, and an alternator case to battery ground, still no change.

Just replaced Borg Warner pigtail with ford part. Initial test of alternator showed 100+amps at idle. Reset pcm, re-fired and now shows 14.5v 60amps at idle, but now the battery light is on. While coming to a stop it stalled twice, but now runs ok.


FortWayneFocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-19-2013, 04:56 PM   #2
zetecDon
Where am I?
 
zetecDon's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Fan#: 62506
Location: east of Cincinnati, OH
What I Drive: 02 ZX3, 02 MX-5

Posts: 7,953
Points 12,859, Level 74
Points: 12,859, Level: 74 Points: 12,859, Level: 74 Points: 12,859, Level: 74
Level Up 3% Completed
Level up: 3% Level up: 3% Level up: 3%
Forum Activity 27%
Activity: 27% Activity: 27% Activity: 27%
FF Reputation: 28 zetecDon Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (45)
Moved to "General Technical Chat".
zetecDon is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-19-2013, 05:02 PM   #3
FortWayneFocus
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 110291
Location: Fort Wayne, IN
What I Drive: 2002 CD Silver ZX5, 94 Honda VFR

Posts: 193
Points 754, Level 14
Points: 754, Level: 14 Points: 754, Level: 14 Points: 754, Level: 14
Level Up 54% Completed
Level up: 54% Level up: 54% Level up: 54%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 FortWayneFocus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
thanks
FortWayneFocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-19-2013, 05:05 PM   #4
mikeeshaq
Focus Addict
 
Join Date: Jan 2010
Fan#: 72526
Location: Sugar Land,TX ex MN, TX
What I Drive: 2010 Transit Connect

Posts: 1,046
Points 626, Level 12
Points: 626, Level: 12 Points: 626, Level: 12 Points: 626, Level: 12
Level Up 52% Completed
Level up: 52% Level up: 52% Level up: 52%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 15 mikeeshaq Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Hmmm
Turn the function on your multimeter to AC Volts
You should read zero
If your multimeter shows a voltage then with the same multimeter setting test another car's battery while that car is running
This will eliminate a weird multimeter
If there is real AC volts then a diode is bad in your alternator

As usual inspect your battery cables closely, then grab each one and try to twist the battery clamp sideways must NOT move
mikeeshaq is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-19-2013, 05:32 PM   #5
FortWayneFocus
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 110291
Location: Fort Wayne, IN
What I Drive: 2002 CD Silver ZX5, 94 Honda VFR

Posts: 193
Points 754, Level 14
Points: 754, Level: 14 Points: 754, Level: 14 Points: 754, Level: 14
Level Up 54% Completed
Level up: 54% Level up: 54% Level up: 54%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 FortWayneFocus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Used our Autometer load tester here at work. Says diodes are good. All connections tight and clean. Voltage and amperage is right on. Do our cars have a load detector?
FortWayneFocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-19-2013, 09:15 PM   #6
mikeeshaq
Focus Addict
 
Join Date: Jan 2010
Fan#: 72526
Location: Sugar Land,TX ex MN, TX
What I Drive: 2010 Transit Connect

Posts: 1,046
Points 626, Level 12
Points: 626, Level: 12 Points: 626, Level: 12 Points: 626, Level: 12
Level Up 52% Completed
Level up: 52% Level up: 52% Level up: 52%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 15 mikeeshaq Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The only thing that is monitored is the voltage
mikeeshaq is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-19-2013, 10:57 PM   #7
FortWayneFocus
Focus Enthusiast
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 110291
Location: Fort Wayne, IN
What I Drive: 2002 CD Silver ZX5, 94 Honda VFR

Posts: 193
Points 754, Level 14
Points: 754, Level: 14 Points: 754, Level: 14 Points: 754, Level: 14
Level Up 54% Completed
Level up: 54% Level up: 54% Level up: 54%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 FortWayneFocus Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Drove home tonight, no more pulsating lights, voltage, as displayed by my radar detector stayed in the low-mid 14's. Engine off voltage 12.8. Battery light still on. Stumped...
FortWayneFocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:50 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat