How to diagnose cruise control problems. - Page 2 - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-27-2014, 10:19 AM   #11
09 focus fan
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2014
Fan#: 136945
Location: Spruce grove, Canada
What I Drive: 2009, black, se

Posts: 2
FF Reputation: 1 09 focus fan Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Got cruise problems

Thank you for the detailed info. I tried it on my 2009 Focus SE and didn't get any results. No lights blinking or anything. My cruise control doesn't work at all. Any suggestions?
09 focus fan is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-01-2014, 01:52 PM   #12
09 focus fan
Focus Rookie
 
Join Date: Jan 2014
Fan#: 136945
Location: Spruce grove, Canada
What I Drive: 2009, black, se

Posts: 2
FF Reputation: 1 09 focus fan Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by 6SPD_soul View Post
I just had some issues with my CC and have sorted that out, but I found there is a really slick self diagnostic procedure for the cruise control. You don't need a diagnostic scanner to do this either, just the car. From what you describe I think the cruise control servo (motor with a spool of cable that controls the throttle body for CC) is bad, but this test will tell you for sure where the problem lies. This self diagnostic test will work on all Foci from 00-05, in addition to many other Ford models in those years.

The test is basically this: you're going to be turning the ignition key on and off repeatedly and then hitting the cruise control buttons quickly in a specific sequence, and then the cruise control light will blink repeatedly, and the number of blinks tells you where the fault is. It's easy to do once you get it sorted in your head and you won't mess anything up if you don't get it right the first time.

If it's a manual, don't depress the clutch. If it's an automatic leave it in park. First, turn the ignition to the accessory/run position but don't start it. Press and hold the CC off switch and then repeatedly turn the ignition from run to off and back to run again, you should do this 3 or 4 times. End this sequence with the ignition in the run position and then let go of the off switch, and you should see your CC light blink once, which means it's ready to run the self diagnostic. If it flashes 5 times at this point then it's a faulty speed control module, which is that servo I mentioned above. Quickly after the light blinks (like a second after), you then need to hit the other cruise control buttons in this order, and you will need to hit them fairly quickly for the test to proceed:

1. On
2. Resume
3. Coast
4. Set/accel

The CC light should blink once after each button you hit. Kind of take your time hitting the buttons and it's easier to keep track of the flashes, which is important at the end because you need to count the number of flashes that come after you hit "set". There won't be an immediate flash after you hit "set", there will be a slight delay, and then will come another short series of flashes. This next part is all verbatim (except for the parenthesis) from the Ford guide I'm translating here.

0 Flashes (no flash after last button is pushed): suspect circuitry or speed control steering wheel switches.
1 Flash: Static test passed (cruise control should work)
2 Flashes: BPP (brake pedal position) switch is damaged, circuit is damaged, or the brake or clutch pedal was applied during test.
3 Flashes: Brake deactivation switch is open or circuit is damaged.
4 Flashes: Indicates the speed signal circuit is open or damaged (wheel speed sensors, ETC)
5 Flashes: Suspect circuitry or module.

So I guess try to run the test. It's pretty quick and easy once your thumbs get the button sequence down. Then you should at least have a better idea where the problem is coming from. Post back here with results, I'm curious where the problem is for you. Mine was the brake deactivation switch which I'm putting in soon.
Hi!

Tried your diagnostic on my 09 Focus and nothing. No light came on or anything else. The cruise doesn't come on at all. Checked for a fuse or relay and didn't see the cruise control listed. Could it be under another fuse?

Anything to help would be great.
09 focus fan is offline  
    Reply With Quote
Old 04-13-2014, 12:20 PM   #13
pruietjr
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 89985
Location: Ada, MI
What I Drive: 2007, red, SE

Posts: 11
FF Reputation: 1 pruietjr Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Tried Cruise Control Test ... Inclonclusive Results

Thanks much for this helpful info. I tried the test and it seemed to work for my '02 SE Wagon. The cruise light flashed once after I pressed each button (including the set/accel button). Then I heard some part of the CC system activated under the hood. The CC light did not flash again.

The problem I am having is that the CC light does not "light up" when I press the "On" button. I also noticed that the rear upper/center brake light does not work (all other lights work). I thought I read somewhere that these might be related ... but I can't find the posting.

Any help would be greatly appreciated.
pruietjr is offline  
    Reply With Quote
Old 04-13-2014, 01:12 PM   #14
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,881
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Fix the center rear brake light first. Cruise will not work without functioning rear brake lights.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Old 04-13-2014, 02:38 PM   #15
pruietjr
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 89985
Location: Ada, MI
What I Drive: 2007, red, SE

Posts: 11
FF Reputation: 1 pruietjr Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks much!!! I just fixed a broken wire in the harness to the upper/middle brake light and wallah ... the light works and the Cruise Control works!
pruietjr is offline  
    Reply With Quote
Old 04-27-2014, 09:01 AM   #16
RussellSVT
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Mar 2014
Fan#: 152354
Location: Port Charlotte, FL
What I Drive: 2004 Focus SVT

Posts: 36
FF Reputation: 1 RussellSVT Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Does anyone know why this diagnostic wouldn't work? I've done it as per the instructions several times with no luck at all; CC light never came on. I have an 04 SVT and want my CC for long drives...help! lol
RussellSVT is offline  
    Reply With Quote
Old 05-17-2014, 07:33 PM   #17
eotsis1
Focus Rookie
 
Join Date: May 2014
Fan#: 163162
Location: Morris, IL
What I Drive: 2009, ice blue, sel

Posts: 5
FF Reputation: 1 eotsis1 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by driver36@mts.net View Post
thanks for that but ford just diagnosed the throttle body as the problem any one else have a throttle body problem
About three years ago ford dealer replaced throttlebody under warranty.
Symtoms were. at hwy speed w/ cc on, car would begin to surge on/off til at some point the cc quit. While I was still rolling, I could stop and restart the car then resume using cc again. The wrench light would also come on but reset after the restart. Dealer got it to act up and prompted the replacement TB.
eotsis1 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-29-2014, 07:19 PM   #18
Dreadhead420
Focus Rookie
 
Join Date: May 2014
Fan#: 166194
Location: Alliston, Canada
What I Drive: 2002 Silver ZX5

Posts: 16
FF Reputation: 1 Dreadhead420 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Could any one tell me the location of the brake deactivation switch on a 2002 focus ZX5 .
Dreadhead420 is offline  
    Reply With Quote
Old 06-16-2014, 08:39 AM   #19
X-Rated
Focus Enthusiast
 
X-Rated's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Fan#: 55237
Location: Pekin, IL
What I Drive: 03 Tan ZTW

Posts: 232
FF Reputation: 4 X-Rated Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (12)
Quote:
Originally Posted by BC_ZX3 View Post
Fix the center rear brake light first. Cruise will not work without functioning rear brake lights.
This was my problem as well. Rewired the 3rd brake light and works fine.

This would be the 1st thing I would check before anything else.
__________________
2003 ZTW - 2.0L 16v Zetec: 9mm Racing plug wires, long style CAI, shorty header w/down pipe, glasspack for a resonator & raptor muffler

Drive it like you stole it!!
X-Rated is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:39 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.