Semi rough idle and shutter under initial throttle - Page 2 - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-11-2013, 01:05 PM   #11
sailor
Crankshaft
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 16,788
Points 12,025, Level 71
Points: 12,025, Level: 71 Points: 12,025, Level: 71 Points: 12,025, Level: 71
Level Up 94% Completed
Level up: 94% Level up: 94% Level up: 94%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 79 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Huh, an SPI in a Wagon? Thought those all had Zetec's....

Just Checkin....
sailor is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-11-2013, 01:20 PM   #12
Milton
Focus Enthusiast
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 89715
Location: San Antonio, TX
What I Drive: 2007 Black Focus SES 2.0 L4 4 Door

Posts: 407
Points 305, Level 6
Points: 305, Level: 6 Points: 305, Level: 6 Points: 305, Level: 6
Level Up 10% Completed
Level up: 10% Level up: 10% Level up: 10%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 8 Milton Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
VillageAndy of Village Ford gives great prices for OEM replacements.
Milton is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-11-2013, 01:28 PM   #13
poneypower
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Nov 2011
Fan#: 92251
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2000 SE Wagon 2001 bottle fed Cobra

Posts: 29
FF Reputation: 1 poneypower Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by sailor View Post
Huh, an SPI in a Wagon? Thought those all had Zetec's....

Just Checkin....
Yeah this wagon has the SPI. Too bad it wasn't the Zetec, then I wouldn't have had to spent the money on a head replacement last year. At least I don't have to worry about the valve seat problem now.

Quote:
Originally Posted by Milton View Post
VillageAndy of Village Ford gives great prices for OEM replacements.
Yeah that is where I got the part numbers from.
poneypower is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-18-2013, 07:24 AM   #14
poneypower
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Nov 2011
Fan#: 92251
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2000 SE Wagon 2001 bottle fed Cobra

Posts: 29
FF Reputation: 1 poneypower Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
changed out the tranny mount and the passenger side motor mount. my compressor died and I couldn't get enough leverage to do the bottom mount. going to get it on a lift this week and change it out. Shutter is still there at low RPM and idle.
poneypower is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-19-2013, 02:27 AM   #15
gitano
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Aug 2010
Fan#: 77765
Location: Columbia, MO
What I Drive: 2000 Red Wagon

Posts: 29
FF Reputation: 1 gitano Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I had the exact same problem with my car and I have 110k miles. Like you said it will increase as you touch the throttle but then go away after that. But noticeable vibrations before you started. I cleaned my EGR valve (noticed it had no gasket so replaced that) and also replaced the DPFE (don't know if that had anything to do with the rumbling at idle but the sensor was failing) and it seemed to fix the problem pretty good. Now it is nice and smooth with no vibrations.
gitano is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-19-2013, 10:14 AM   #16
poneypower
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Nov 2011
Fan#: 92251
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2000 SE Wagon 2001 bottle fed Cobra

Posts: 29
FF Reputation: 1 poneypower Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by gitano View Post
I had the exact same problem with my car and I have 110k miles. Like you said it will increase as you touch the throttle but then go away after that. But noticeable vibrations before you started. I cleaned my EGR valve (noticed it had no gasket so replaced that) and also replaced the DPFE (don't know if that had anything to do with the rumbling at idle but the sensor was failing) and it seemed to fix the problem pretty good. Now it is nice and smooth with no vibrations.
interesting....I will have to give that a try. I had just gotten the bottom mount swapped last night and then the gas tank straps broke off so I am getting that fixed tonight and I'll see if the problem persists. If so I'll give the above a try.
poneypower is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-19-2013, 04:39 PM   #17
poneypower
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Nov 2011
Fan#: 92251
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2000 SE Wagon 2001 bottle fed Cobra

Posts: 29
FF Reputation: 1 poneypower Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
seems the bottom mount was the problem all along. you can't even tell the car is running now.
poneypower is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 03-20-2013, 01:04 AM   #18
Milton
Focus Enthusiast
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 89715
Location: San Antonio, TX
What I Drive: 2007 Black Focus SES 2.0 L4 4 Door

Posts: 407
Points 305, Level 6
Points: 305, Level: 6 Points: 305, Level: 6 Points: 305, Level: 6
Level Up 10% Completed
Level up: 10% Level up: 10% Level up: 10%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 8 Milton Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Sweet!! Glad it worked. Since you replaced all three you should have another 80k plus before you repeat it. It's one of those repairs that makes a dramatic difference.
Milton is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:08 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat