Install Cruise on a 2013 Focus S? - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-19-2013, 10:47 AM   #1
futurefocusowner
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 110122
Location: Mesa, AZ
What I Drive: 2013 Oxford White Focus SE

Posts: 3
FF Reputation: 1 futurefocusowner Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Install Cruise on a 2013 Focus S?

Looking to buy a 2013 and would prefer and SE with 5 speed, but they are hard to come by and the S really has everything I want with the exception of cruise control.

I've done numerous engine swaps including a 99 Explorer 5.0L in my 2000 Ranger with a Mustang T5 manual trans and even put cruise in it which didn't come with it, so I know I can handle it, I'm just wondering if anyone out there has already done it and if so, what kind of cost I'm looking at...

Thanks


futurefocusowner is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-19-2013, 01:42 PM   #2
mark3inline
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Feb 2005
Fan#: 19701
Location: Homewood, IL
What I Drive: 04 Wht ZTW

Posts: 41
Points 217, Level 4
Points: 217, Level: 4 Points: 217, Level: 4 Points: 217, Level: 4
Level Up 34% Completed
Level up: 34% Level up: 34% Level up: 34%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 3 mark3inline Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
With the drive by wire (motorized throttle body) system employed by the Focus the cruise is an internal part (no mechanical link) of the vehicle control.
mark3inline is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-19-2013, 03:58 PM   #3
futurefocusowner
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 110122
Location: Mesa, AZ
What I Drive: 2013 Oxford White Focus SE

Posts: 3
FF Reputation: 1 futurefocusowner Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Okay, so does that just mean that the TB would need to be swapped? Would the PCM need to be tweaked too?
futurefocusowner is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-19-2013, 04:06 PM   #4
texasborn
Focus Enthusiast
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 102065
Location: Claude, TX
What I Drive: Black 2006 ZX4 SE SAP

Posts: 79
FF Reputation: 1 texasborn Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Look at the Rostra line. Not sure if they will help you or not. I did mine in about two hours. But is a 2006
__________________
2006 Pitch Black ZX4 SE SAP
texasborn is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-19-2013, 05:21 PM   #5
futurefocusowner
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 110122
Location: Mesa, AZ
What I Drive: 2013 Oxford White Focus SE

Posts: 3
FF Reputation: 1 futurefocusowner Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks for that option texasborn, but I would prefer to install OEM cruise. That's what I did on my Ranger.
futurefocusowner is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-19-2013, 10:40 PM   #6
mikeeshaq
Focus Addict
 
Join Date: Jan 2010
Fan#: 72526
Location: Sugar Land,TX ex MN, TX
What I Drive: 2010 Transit Connect

Posts: 1,046
Points 626, Level 12
Points: 626, Level: 12 Points: 626, Level: 12 Points: 626, Level: 12
Level Up 52% Completed
Level up: 52% Level up: 52% Level up: 52%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 15 mikeeshaq Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
There are references that say the dealer has to program the cruise to be active within the ECU.
I would certainly want an OEM cruise to be installed

IF you are buying new, INSIST that cruise gets added on at the dealership

If buying used, ask at service whether cruise can be added after the fact-if they say no then go to a different dealer
mikeeshaq is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-20-2013, 06:26 AM   #7
BrApple
Focus Enthusiast
 
BrApple's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 95810
Location: Gales Ferry, CT
What I Drive: 2012 Red Candy SE HB

Posts: 406
Points 563, Level 11
Points: 563, Level: 11 Points: 563, Level: 11 Points: 563, Level: 11
Level Up 26% Completed
Level up: 26% Level up: 26% Level up: 26%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 1 BrApple Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Why not just go to your local dealer and order the car that you want then?
__________________
- 12 Focus SE - 5spd
- 99 Contour SeVT <- 3L/NPG Turbo
- 2k Contour SVT - #2137
- 12 Impreza 2.0i Premium - CVT
BrApple is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-20-2013, 06:32 AM   #8
whynotthinkwhynot
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 Focus Wagon; 13 C-Max SEL

Posts: 20,277
Points 27,598, Level 98
Points: 27,598, Level: 98 Points: 27,598, Level: 98 Points: 27,598, Level: 98
Level Up 25% Completed
Level up: 25% Level up: 25% Level up: 25%
Forum Activity 12%
Activity: 12% Activity: 12% Activity: 12%
FF Reputation: 270 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Keep watching accessories.ford.com and see if it pops up for your vehicle. You can also inquire with our parts vendor Village Ford to see when something might be available.
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-20-2013, 11:52 AM   #9
mark3inline
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Feb 2005
Fan#: 19701
Location: Homewood, IL
What I Drive: 04 Wht ZTW

Posts: 41
Points 217, Level 4
Points: 217, Level: 4 Points: 217, Level: 4 Points: 217, Level: 4
Level Up 34% Completed
Level up: 34% Level up: 34% Level up: 34%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 3 mark3inline Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
All of the cruise control buttons are locted on steering wheel so that would might have to be swaped. The gas pedal is just a potentiometer now that goes to ECU, the throttle body, fuel injection, cam timming, and ignition timing are controlled from it. As well as speedometer output converted from trans input. Ford has been using a common wiring harness so option instalation is should be easyer. By Dealer of coarse, or programmers of ECUs.
mark3inline is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-20-2013, 01:10 PM   #10
sailor
Elder
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 16,801
Points 12,035, Level 71
Points: 12,035, Level: 71 Points: 12,035, Level: 71 Points: 12,035, Level: 71
Level Up 97% Completed
Level up: 97% Level up: 97% Level up: 97%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 79 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I've seen reports by owners that on the Gen II focus with 'fly by wire" throttle only the proper steering wheel was needed to get factory cruise control on a car that came without it.

However, I haven't seen such reports for the current Gen III as yet.

Since you haven't purchased the car yet, the advice to include installation in the purchase deal seems like a good idea. People who already owned an earlier model could try a junkyard wheel at minimal cost to attempt an upgrade, buying a car & hoping the upgrade will work for a feature you really want just seems like a bad idea unless you can confirm what's needed B4 purchase.

Luck!

Last edited by sailor; 02-20-2013 at 01:11 PM. Reason: Sp.
sailor is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:36 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat