What level Nav data should I have? - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Third Generation > MK3 Focus

MK3 Focus The place to chat about general questions, window tinting, exterior body, interior and lighting upgrades for the third generation 2012-Current Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-08-2013, 10:22 AM   #1
MonkeyK
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109677
Location: Twin Cities, MN
What I Drive: 2013 Performance Blue Focus Ti

Posts: 12
FF Reputation: 1 MonkeyK Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
What level Nav data should I have?

My understanding is that the A4 card is the latest nav data, but my 2013 Titanium will only accept the A3 card.

The service guys say that nothing is wrong, that I am up to date and the A4 card is not supposed to be available for my car. This doesn't make sense to me since I have to be able to get updated nav data somehow.

Does anyone else with a 2013 with nav have the A4 card? Am I wrong about A4 being the latest data?


MonkeyK is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-08-2013, 10:31 AM   #2
copernicium112
Focus Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Fan#: 87742
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2012 Sonic Blue Ti Sedan

Posts: 1,868
Points 1,491, Level 21
Points: 1,491, Level: 21 Points: 1,491, Level: 21 Points: 1,491, Level: 21
Level Up 91% Completed
Level up: 91% Level up: 91% Level up: 91%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 copernicium112 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The A4 card is the latest but it only works with MFT v3.5.1. If your A3 card is working then you have v3.2.2 or 3.0.2. The 3.5.1 update is available for download over at syncmyride.com and you should be able to order a new nav card which you would need because the A3 card will not work with v3.5.1. Everyone on here is reporting that their cards arrived in a couple of days after order.
__________________
.
.......here's a lockpick. It might come in handy if you, the master of unlocking, take it with you.
copernicium112 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2013, 10:36 AM   #3
MonkeyK
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109677
Location: Twin Cities, MN
What I Drive: 2013 Performance Blue Focus Ti

Posts: 12
FF Reputation: 1 MonkeyK Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks. That at least validates my understanding that the latest data is in the A4 card.

Unfortunately, my car is only accepting the A3 card while the system info and SMR tell me that I have 3.5.1
The service guy says that I need to use the A3 card.
MonkeyK is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2013, 01:01 PM   #4
Kabigon
Focus Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Fan#: 88299
Location: Torrance, CA
What I Drive: 2012 sterling gray Titanium

Posts: 3,078
Points 3,786, Level 38
Points: 3,786, Level: 38 Points: 3,786, Level: 38 Points: 3,786, Level: 38
Level Up 91% Completed
Level up: 91% Level up: 91% Level up: 91%
Forum Activity 8%
Activity: 8% Activity: 8% Activity: 8%
FF Reputation: 11 Kabigon Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by MonkeyK View Post
Unfortunately, my car is only accepting the A3 card while the system info and SMR tell me that I have 3.5.1
Since you don't really have 3.5.1, you can install it (or a competent dealer can do it).



Quote:
Originally Posted by MonkeyK View Post
The service guy says that I need to use the A3 card.
I wonder if he knows where the engine is located.
__________________
I am Kabigon and I approve this message.
Kabigon is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2013, 01:18 PM   #5
MonkeyK
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109677
Location: Twin Cities, MN
What I Drive: 2013 Performance Blue Focus Ti

Posts: 12
FF Reputation: 1 MonkeyK Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
SMR notes "Sync VersionGen2 - V3.5.1"

The service manager insists that they followed the instructions in the TSB and that my car has the very latest software and navigation available to it.

I asked him how it is possible that they followed the instructions when the instructions say to load the A4 card and my car will not accept that card. He says that they are confident that they followed the instructions because the car does not report a navigation error.

Does not compute. I think that I need to find someone at Ford to work through this with me.
MonkeyK is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2013, 01:48 PM   #6
Now534
Focus Addict
 
Now534's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Fan#: 76549
Location: Norwalk, IA
What I Drive: 2013 Tuxedo Black ST2

Posts: 1,295
Points 1,744, Level 24
Points: 1,744, Level: 24 Points: 1,744, Level: 24 Points: 1,744, Level: 24
Level Up 44% Completed
Level up: 44% Level up: 44% Level up: 44%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 6 Now534 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Does outside temperature show up next to your clock?

Sent from my SCH-I535 using FF Mobile
Now534 is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2013, 01:53 PM   #7
MonkeyK
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109677
Location: Twin Cities, MN
What I Drive: 2013 Performance Blue Focus Ti

Posts: 12
FF Reputation: 1 MonkeyK Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Now534 View Post
Does outside temperature show up next to your clock?
Yes, it does.
MonkeyK is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2013, 01:59 PM   #8
HoneyBadger
Focus Enthusiast
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 104860
Location: Chicago, IL
What I Drive: 2012 Ford Focus SEL

Posts: 84
FF Reputation: 1 HoneyBadger Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by MonkeyK View Post
Yes, it does.
Why not install it on your own? All you need to do is copy the files to a usb drive and then the car just does it on its own. Maybe try a master reset and see what happens?
HoneyBadger is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2013, 02:30 PM   #9
MonkeyK
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109677
Location: Twin Cities, MN
What I Drive: 2013 Performance Blue Focus Ti

Posts: 12
FF Reputation: 1 MonkeyK Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Well for one thing, I don't have the A4 Nav card, the dealer does.
My second thing is that this is a brand new car and I expect the dealer to get it right. Maybe I should not expect so much for my $20K+ but I do.

That said, I just got a call from the dealership Sync expert saying that they could not do anything unless there was a "warranty issue" but that I could order the A4 card and download and install the update myself. I tried to tell him that it was a "sales issue" since I was told that the car would come with the latest nav data, but he seemed unable to process that.

I also already sent a service issue message to Ford. I find it funny that they end the form with a disclaimer that they may not do anything with the report.
MonkeyK is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-08-2013, 02:36 PM   #10
feta_mgp
Focus Fanatic
 
feta_mgp's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Fan#: 88210
Location: Vero Beach, FL
What I Drive: 2012 SGM Focus SEL

Posts: 2,646
Points 3,216, Level 35
Points: 3,216, Level: 35 Points: 3,216, Level: 35 Points: 3,216, Level: 35
Level Up 11% Completed
Level up: 11% Level up: 11% Level up: 11%
Forum Activity 3%
Activity: 3% Activity: 3% Activity: 3%
FF Reputation: 7 feta_mgp Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Outside temp data could still be 3.2.2, very odd that you're having this issue. What is the error that pops up when attempting to put in the A4 card?

Can a Ford IVT member chime in here and see if we can help MonkeyK out here? Looks like we have yet ANOTHER dealership that is unwilling to help.

Corporate needs to get on board with getting these dealerships to straighten up and do their jobs correctly.
__________________
2012 SGM SEL Sedan Job 1 BD 6/2011
FSWERKS Cool-Flo w/ ITG Filter | FSWERKS Stealth Exhaust | 17x7.5 Axis Sport XMX Graphite wheels | Eibach Sportlines on Ti Handling Pkg bits
Sonic Crew #28
feta_mgp is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:04 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.