2005 TDCi cuts out - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-04-2013, 04:48 AM   #1
Theop
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109532
Location: Cambridge, United Kingdom
What I Drive: 2005 Grey TDCi

Posts: 3
FF Reputation: 1 Theop Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
2005 TDCi cuts out

A bit of history:
1. Fuel filter changed last year.
2. Second-hand turbo replacement last year.
3. Car will go into safe mode at speeds over 85MPH - always done this.

Over the weekend the car consistently broke down on me whilst moving/driving, no safe mode this time, just loss of all power and switch off. Any attempts to restart the car, the engine turns but no ignition. After 15 or so minutes, the car would switch on again, as normal. Then, break down again.

This is what happens: as I approach 30 MPH, the engine would lose all power, very suddenly (lurching action), and intermittently and very frequently on/off power. Eventually, it gives up and switches off.

The AA chap mentioned worn fuel injector seals as a possible cause. Someone else mentioned the water pump is at fault.

Any ideas?
Thanks.


Theop is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-04-2013, 08:11 AM   #2
Theop
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109532
Location: Cambridge, United Kingdom
What I Drive: 2005 Grey TDCi

Posts: 3
FF Reputation: 1 Theop Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Could this be a fuel rail sensor issue, due to high pressure/temperature? That may explain why the car won't start for a while and then, once cooled down, starts?
Theop is offline  
    Reply With Quote
Old 02-04-2013, 08:25 AM   #3
Theop
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109532
Location: Cambridge, United Kingdom
What I Drive: 2005 Grey TDCi

Posts: 3
FF Reputation: 1 Theop Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Another symptom of what may be the problem is that I'm also getting some exhaust fumes in the cabin - not enough to be a major issue but just enough to make me want to open the window! Not good. The AA chap said something about this being a consequence of the injector seals failing? Not sure...
Theop is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:04 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.