cooling fans not working... already replaced resistor - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-24-2010, 05:23 PM   #1
Jboy1788
Focus Enthusiast
 
Jboy1788's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37294
Location: Hoffman Estates
What I Drive: 2001 Pitch Black ZX3

Posts: 0
FF Reputation: 1 Jboy1788 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
cooling fans not working... already replaced resistor

so as title says my cooling fans are not working both of them... a/c blows warm air. replaced the resistor two weeks ago thought it might have went out again got a new one... didn't fix it... checked the pig tail and it has power no prob so no burnt wires... what else could be the prob / what should i test for now???
2001 5 spd zetec dohc w/ a/c


__________________
Kiolbasa

Proud member of
Focus Nation
Jboy1788 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-24-2010, 06:21 PM   #2
sailor
"Elder"
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 14,640
Points 9,965, Level 66
Points: 9,965, Level: 66 Points: 9,965, Level: 66 Points: 9,965, Level: 66
Level Up 79% Completed
Level up: 79% Level up: 79% Level up: 79%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 70 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Posted via FF MobileHmmm, are you saying that fans don`t come on with A/C on? And A/C is not operating? my recollection says there`s a relationship there. Double check A/C info sticky at page top for detailed info., my memory of another thread says that the fan comes on with A/C when compressor kicks on (does on my car), and without enough refrigerant to run compressor, or anotheer problem keeping it from running, fan won`t come on just because A/C is turned on...
sailor is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2010, 06:33 PM   #3
Jboy1788
Focus Enthusiast
 
Jboy1788's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37294
Location: Hoffman Estates
What I Drive: 2001 Pitch Black ZX3

Posts: 0
FF Reputation: 1 Jboy1788 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
fans dont come on at all causing the a/c to not work and car to overheat.
__________________
Kiolbasa

Proud member of
Focus Nation
Jboy1788 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2010, 06:38 PM   #4
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,907
Points 2,030, Level 27
Points: 2,030, Level: 27 Points: 2,030, Level: 27 Points: 2,030, Level: 27
Level Up 20% Completed
Level up: 20% Level up: 20% Level up: 20%
Forum Activity 4%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by Jboy1788 View Post
what else could be the prob / what should i test for now???
2001 5 spd zetec dohc w/ a/c
Fuses, relays, Cylinder Head Temperature (CHT) sensor, CHT sensor wiring, fans themselves (do they spin smoothly(?) or apply 12V directly)

Do you have a wiring diagram?
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2010, 06:48 PM   #5
Jboy1788
Focus Enthusiast
 
Jboy1788's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37294
Location: Hoffman Estates
What I Drive: 2001 Pitch Black ZX3

Posts: 0
FF Reputation: 1 Jboy1788 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
checked fuses and relays those are fine. fans spin smoothly and fans themselves do work w/ 12v direct to them..
__________________
Kiolbasa

Proud member of
Focus Nation
Jboy1788 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2010, 06:54 PM   #6
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,907
Points 2,030, Level 27
Points: 2,030, Level: 27 Points: 2,030, Level: 27 Points: 2,030, Level: 27
Level Up 20% Completed
Level up: 20% Level up: 20% Level up: 20%
Forum Activity 4%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Try putting your instrument cluster into diagnostic mode, go for a drive and see what the CHT sensor is reading.

http://www.focushacks.com/?modid=37&...gnostic%20Mode

BTW, what symptoms of overheating are you experiencing? Are you just going by the gauge reading or are you experiencing other more obvious overheating signs?
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2010, 07:11 PM   #7
Jboy1788
Focus Enthusiast
 
Jboy1788's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37294
Location: Hoffman Estates
What I Drive: 2001 Pitch Black ZX3

Posts: 0
FF Reputation: 1 Jboy1788 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
ill check that out... but just going by the gauge reading and the fact that my a/c was working just fine then as soon as the gauge started going high then the a/c started blowing out hot air and looking under the hood fans never turned on.
__________________
Kiolbasa

Proud member of
Focus Nation
Jboy1788 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2010, 07:57 PM   #8
Jboy1788
Focus Enthusiast
 
Jboy1788's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Fan#: 37294
Location: Hoffman Estates
What I Drive: 2001 Pitch Black ZX3

Posts: 0
FF Reputation: 1 Jboy1788 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
alright put my car into diagnostic mode and temp sensor seems to be working fine b/c as soon as it almost hits red its reading 119 C then i shut it down and threw a fan infront of it... also geting a dtc from diagnostic mode of D262 which converts to U1262 for obdII which is saying "Missing SCP Message" and all the info i find on that isn't to good / nothing relates to my prob... any ideas?
__________________
Kiolbasa

Proud member of
Focus Nation
Jboy1788 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2010, 11:08 PM   #9
sailor
"Elder"
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 14,640
Points 9,965, Level 66
Points: 9,965, Level: 66 Points: 9,965, Level: 66 Points: 9,965, Level: 66
Level Up 79% Completed
Level up: 79% Level up: 79% Level up: 79%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 70 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Jboy1788 View Post
so as title says my cooling fans are not working both of them... a/c blows warm air. replaced the resistor two weeks ago thought it might have went out again got a new one... didn't fix it... checked the pig tail and it has power no prob so no burnt wires... what else could be the prob / what should i test for now???
2001 5 spd zetec dohc w/ a/c


Posted via FF MobileIf the pigtail has power, and resistors are good, a connection to the fans and a good ground is all you need... So, test for ground at fan connector/trace back as needed.. good ground? then that "power` is just a voltage reading, no ampps to run fans, so a bad connection on that side somewhere.
sailor is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-25-2010, 08:44 AM   #10
4ST AIR
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Apr 2009
Fan#: 64583
Location: Harleysville, PA, PA
What I Drive: 2004 Ford Focus ZTS

Posts: 40
FF Reputation: 3 4ST AIR Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Jboy1788 View Post
checked fuses and relays those are fine. fans spin smoothly and fans themselves do work w/ 12v direct to them..
This may be dumb, but it did happen to me. The 2nd fan fuse wiring went bad, burned out on the power side. I checked it with a test light, had power, then I removed it to look at it, and it was fine. Apparrently, it was burnt and barely connected, but not where you could see. placed the fuse back in, and couldn't figure out why the fans didn't work. Happen to run a test light on it later, and no power! Pulled the fuse again, noticed that it looked fine, but came out much easier...dismantled the fuse box, noticed that the wire was burnt up to the fuse connector inside the fuse box on the hot side of the fuse connection (about 1-1/2"). Repalced the wire, good to go. Did you check the relays and fuses by visual, or by test light? There should be power to the fan fuses with the ignition on. If not using a test light, try that. But then again, it sounds like you already may have done that...
4ST AIR is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:40 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.