Cooling Fans Won't Come On - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-15-2013, 08:06 PM   #1
RSutton22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 95513
Location: Plainfield, IN
What I Drive: 2001 Ford Focus ZX3

Posts: 8
FF Reputation: 1 RSutton22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Cooling Fans Won't Come On

First of all I want to say I am sorry if this specific issue has been addressed in another thread. I did search and read several related threads before posting this one. I am trying to help my niece with her 2001 Focus Zetec.

It only gets hot when stopped due to the fans not kicking on.

The fans will not come on even if I turn on the A/C.
I have checked both relays and they are working.
The 50A fuse is also good.
I hotwired the fans and they will run.
I checked for 12 volts at the fan plugs and no voltage.
From other posts I understand that the resistor should not play a part if the A/C is on the fans should run even if the resistor is bad, correct?

The only thing that I can think of now would be the Cylinder Head Temp Sensor. My question is if the sensor is bad would that keep the fans from running even if the A/C is on?

Any help would be greatly appreciated.

Thanks,
Rick


RSutton22 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-15-2013, 09:35 PM   #2
Fattie
Focus Addict
 
Join Date: Apr 2007
Fan#: 46016
Location: rockland, ME
What I Drive: 6 Duratec Focus

Posts: 1,466
FF Reputation: 5 Fattie Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
there is a resistor type thingy on the bottom in the middle , you have to take the fans out to get to it. It is more than likely rusted away to nothing. you can find a new one here

http://www.1aauto.com/1A/RadiatorFan...FUJx4Aod9B8A7A

you may be able to find it somewhere else cheaper , but i just did a quick search.
__________________
6 Duratec Focus

3 04 zx4's
2 05 zx3's
1 03 zx3
Fattie is offline  
    Reply With Quote
Old 05-15-2013, 11:47 PM   #3
RSutton22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 95513
Location: Plainfield, IN
What I Drive: 2001 Ford Focus ZX3

Posts: 8
FF Reputation: 1 RSutton22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
As I already stated, the resistor is bypassed when the A/C is on if I am correct.
RSutton22 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-16-2013, 03:33 AM   #4
amc49
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 4,254
FF Reputation: 23 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
But you are NOT correct. The fans come on LOW with a/c on, which requires the resistor working. They then go to high at around 230-235 degrees or a/c hitting 270 psi on the highside. Pull the resistor connector and look for melting, common on these.

The 50A fuse is for high fan, there is a lower value (30A?) fuse for low, you've missed it. Could be blown.

Relays themselves can be working but if power not present to go into relay and command not there for power to come out then relays might as well be gone fishing.
amc49 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-16-2013, 05:17 AM   #5
RSutton22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 95513
Location: Plainfield, IN
What I Drive: 2001 Ford Focus ZX3

Posts: 8
FF Reputation: 1 RSutton22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks amc49.
I thought I had read in another thread that the A/C overrode the resistor.
This vehicle doesn't have an owners manual but I found one online. Now that I know there is also a 30A fuse and where it is located I will check that in the morning.

If the 30A is good then I will check the resistor. I can do a simple continuity check on the resistor right?
RSutton22 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-16-2013, 05:23 AM   #6
sleepyboy
FF's Night Security
 
sleepyboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Fan#: 15335
Location: SW Houston, TX, United States
What I Drive: 01' Yellow ZX3 euro, 04' ZX5 SVT

Posts: 24,807
FF Reputation: 46 sleepyboy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
Easier to just unplug it and look. Really the damage will clearly be seen. You may also need to replace the pigtail that goes to the resistor as these can get burnt up as well. On my focus both were burnt up.
__________________
I started out with nothing and I still have most of it left

Hatch Nation #15 (Ole' Yeller') & #150 (The SVT)
Moderator for
Technical Chat
Zetec Performance Chat
Southern Fanatics Chat
sleepyboy is offline  
    Reply With Quote
Old 05-16-2013, 05:33 AM   #7
RSutton22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 95513
Location: Plainfield, IN
What I Drive: 2001 Ford Focus ZX3

Posts: 8
FF Reputation: 1 RSutton22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I found and checked the 30A fuse it is good.
I checked the resistor wires and they are not burned.
I pulled the resistor out and checked for continuity and it had around 16-17 ohms.
RSutton22 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-16-2013, 06:01 AM   #8
RSutton22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 95513
Location: Plainfield, IN
What I Drive: 2001 Ford Focus ZX3

Posts: 8
FF Reputation: 1 RSutton22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I went ahead and removed the wiring harness for the fans. The plastic wire loom was brittle from excess heat but no wires were burned. I did a continuity check on all wires and plugs and all were good.
RSutton22 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-16-2013, 06:13 AM   #9
03FocusZX3
Focus Enthusiast
 
03FocusZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Fan#: 61785
Location: Anniston, AL
What I Drive: 2003 Liquid Grey ZX3

Posts: 544
FF Reputation: 1 03FocusZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Check the relays.
__________________
When I die, I want to go peacefully like my grandfather did, in his sleep, not screaming, like the passengers in his car.
03FocusZX3 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-16-2013, 03:47 PM   #10
RSutton22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2012
Fan#: 95513
Location: Plainfield, IN
What I Drive: 2001 Ford Focus ZX3

Posts: 8
FF Reputation: 1 RSutton22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I already checked the relays and they are good.

I just checked for voltage at the 30A fuse with key on not running and it has no voltage.

I should get voltage to that fuse even with car not running right?

I pulled the fuse box and the wires look fine.
RSutton22 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:49 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.