SVT electrical issue/shifter issue? - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-10-2015, 09:34 AM   #1
mycocker85
Focus Rookie
 
mycocker85's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Fan#: 140737
Location: Gila Bend, AZ
What I Drive: 2003 yellow SVT EAP

Posts: 5
Points 26, Level 1
Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1
Level Up 52% Completed
Level up: 52% Level up: 52% Level up: 52%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 1 mycocker85 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
SVT electrical issue/shifter issue?

Sorry if this subject has been gone over before but I didn't even know how to search this topic with out needing a paragraph. Generally I am a lurker on the forum. I am able to search around find what I need without making a thread or posting anything. However I had a problem today that perplexed me. I have a 2003 SVT Focus EAP 110k miles

While starting my 52mile one way commute I had something odd happen twice. About 3miles into my drive at 6AM so it was dark, hi beams were on radio was going and I was traveling about 65mph in 6th gear. I then lost power all my dash lights came on RPM's dropped but lights and radio all stayed on. It was like I had turned the key to the ON/ACC position. So I shifted to neutral to coast of the road but all the dash lights went off and the RPM's came back and the car was running. I put the car back in gear and got back up to speed. About 3 minutes later same thing happened loss of power put the car in neutral from 6th gear and boom it was working.

Me being a stubborn male I decided to continue on since there was no overheating, no weird engine noises and no check engine light. I made it to work with no other issues. I am wondering if maybe due to a bumpy road maybe a battery terminal or some wiring may have came loose, but if it was the battery it should have still ran on the ALT. Also I find it weird that when I shifted into neutral that seemed to fix the issue? Sorry for the long post but I am wondering if anyone has dealt with this before and if there is a fix?


mycocker85 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-10-2015, 04:59 PM   #2
sailor
Elder
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 18,800
Points 13,457, Level 75
Points: 13,457, Level: 75 Points: 13,457, Level: 75 Points: 13,457, Level: 75
Level Up 52% Completed
Level up: 52% Level up: 52% Level up: 52%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 82 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Unless the odo went to dashes instead of numbers, first guess would be bad wiring connector to the ign. coil (at least it's something to look at)
__________________
"Rubber Side Down"

S.R. #275 Focus Takeover #003
sailor is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-10-2015, 08:38 PM   #3
mycocker85
Focus Rookie
 
mycocker85's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Fan#: 140737
Location: Gila Bend, AZ
What I Drive: 2003 yellow SVT EAP

Posts: 5
Points 26, Level 1
Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1
Level Up 52% Completed
Level up: 52% Level up: 52% Level up: 52%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 1 mycocker85 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I dont recall if they went to numbers or dashes. I got to work and noticed my positive connector was loose on the battery so I tightened it down good and didn't have the problem on the drive home. Hopefully that was it, I guess time will tell.
mycocker85 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-10-2015, 09:39 PM   #4
NotReal
Focus Fanatic
 
NotReal's Avatar
 
Join Date: May 2014
Fan#: 162482
Location: Beach City, TX
What I Drive: Several svtf.

Posts: 2,082
Points 1,926, Level 26
Points: 1,926, Level: 26 Points: 1,926, Level: 26 Points: 1,926, Level: 26
Level Up 26% Completed
Level up: 26% Level up: 26% Level up: 26%
Forum Activity 10%
Activity: 10% Activity: 10% Activity: 10%
FF Reputation: 8 NotReal Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
If I was you I'd check the alternator out at least. Before you get stranded.
__________________
Look at that.
NotReal is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-11-2015, 03:23 PM   #5
mycocker85
Focus Rookie
 
mycocker85's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Fan#: 140737
Location: Gila Bend, AZ
What I Drive: 2003 yellow SVT EAP

Posts: 5
Points 26, Level 1
Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1 Points: 26, Level: 1
Level Up 52% Completed
Level up: 52% Level up: 52% Level up: 52%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 1 mycocker85 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Yea probably a good idea. I usually get stranded at least once by my cars. I guess I shouldn't buy cheap cars but I have a fever for the Foci and got my 1st SVT from a guy at work super cheap so I'm bound to get stranded at some point hahaha.
mycocker85 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:02 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat