wierd problem, please help - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2012, 08:16 PM   #1
RedRiderr13
Focus Enthusiast
 
RedRiderr13's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Fan#: 98089
Location: glendale thru lemoore, CA
What I Drive: 2005 maroon zx5

Posts: 178
FF Reputation: 1 RedRiderr13 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
wierd problem, please help

hey guys, so i just got a new(used) engine put into the car, and now the car is running hot on the freeway. around town it has no issues, but on the freeway, if i hold the speed, it starts getting really hot, this happens at any speed over 45-50. the check engine light also came on today and has a code of p0171 any sugestions what could be causing this? also, the shop installed a new thermostat and water pump on the new engine. thanks again.


RedRiderr13 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-09-2012, 08:30 PM   #2
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,881
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
A lean running engine wil run hot. On a newly installed engine, make sure all intake hoses/vacuum lines after the MAF are secure and buttoned down as a first step.

P0171 - System too Lean (Bank 1)
The Adaptive Fuel Strategy continuously monitors fuel delivery hardware. The test fails when the adaptive fuel tables reach a rich calibrated limit.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Old 12-09-2012, 08:34 PM   #3
whynotthinkwhynot
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 ZXW; 02 Windstar; 13 C-Max SEL

Posts: 20,091
FF Reputation: 270 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Memberwhynotthinkwhynot Outstanding Standing Memberwhynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
UH, typically running hot on the highway is a sign of a stuck thermostat- regardless of what they told you. Check the fluid level though. Sometimes these new systems are harder to fill than you think, so make sure you have enough coolant in there. Make sure you put the right kind of coolant in there if you add some. You'll have either gold or red, unless they cheaped you out with green. Whatever it is, it's never right to use Dexcool, and match the color if you have to add some.
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is offline  
    Reply With Quote
Old 12-09-2012, 08:35 PM   #4
whynotthinkwhynot
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 ZXW; 02 Windstar; 13 C-Max SEL

Posts: 20,091
FF Reputation: 270 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Memberwhynotthinkwhynot Outstanding Standing Memberwhynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Wait wait... it cools off when you slow down?
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is offline  
    Reply With Quote
Old 12-09-2012, 09:55 PM   #5
RedRiderr13
Focus Enthusiast
 
RedRiderr13's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Fan#: 98089
Location: glendale thru lemoore, CA
What I Drive: 2005 maroon zx5

Posts: 178
FF Reputation: 1 RedRiderr13 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
yes, i can sit and idle and it acts normal, driving around town it has no issues, just freeway. collant is gold, it looks pretty full.
RedRiderr13 is offline  
    Reply With Quote
Old 12-20-2012, 11:42 PM   #6
RedRiderr13
Focus Enthusiast
 
RedRiderr13's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Fan#: 98089
Location: glendale thru lemoore, CA
What I Drive: 2005 maroon zx5

Posts: 178
FF Reputation: 1 RedRiderr13 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
figured this out, vacume leak in the valve cover thru one of the o rings surrounding the spark plugs. thankyou guys
RedRiderr13 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:30 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.