1.6 Ecoboost noisy idle - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Third Generation > MK3 TSB, Recall & Problems Archive

MK3 TSB, Recall & Problems Archive The place to chat about TSB and Known Issues for the 2012 Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-23-2013, 12:59 PM   #1
Marauder
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2013
Fan#: 130162
Location: Sussex, United Kingdom
What I Drive: Ford Focus 2013

Posts: 11
FF Reputation: 1 Marauder Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
1.6 Ecoboost noisy idle

Hello everyone.
I find myself in need of some technical support, and I pray someone knows the cause of this problem, thus ending my sleepless nights.

There it goes :
New Ford Focus, 2013, bought with 7 miles on the odometer, brand new from the dealership.
Now it has 5000 ( 5k) miles on it.
The engine is an European turbocharged 1.6 Ecoboost, 180 hp, direct injection.
Eversince last winter, January, a strange noise has begun to be heard under the bonnet, (leaving aside the normal noise of the injectors)
The exact symptoms :

- the ticking irregular noise comes up ONLY when the engine is at idle and when the car has run at least for a few miles.
- when I start the engine and until it heats up, everything is perfect, nothing abnormal is heard, no clicks / ticks.
- the hotter the engine, the more present the sound is.
- when I barely press the throttle rising the RPM to around 800-900, the ticking sound stops. ( the present RPM at idle is around 750 )
- when I turn on all the lights and the AC, the tick tends to stop, also- it becomes hardly noticeable.
- a few months ago, when I turned all the lights on, the tick would increase!! Now it is exactly the opposite.
- the engine pulls hard, it goes like a rocket, the fuel consumption is extremely decent.
- no ticking sound when driving the car.

What I tried so far :
I changed the oil a few times together with the oil filter.
First I used the recommended Formula F 5w-30. No difference.

Second change : Castrol 5w-20, made for Ecoboost. Ticking increased a little . ( Low viscosity at working temperature?)

Third change : Valvoline 5w-30 C2, with a higher viscosity at working temperature. Ticking remains the same.

Went to 2 separate dealerships : `the sound is NORMAL and you need not worry !` - No s..t !??

PLEASE watch the video below and tell me what you think. Lifters? Bad oil?
I say again, the car is NEW and now it has 5000 miles on.


https://dl.dropboxusercontent.com/u/...9/Untitled.mp4


Marauder is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:30 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.