I seriously need help!!!! - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-09-2012, 08:29 PM   #1
Mphillips717
Focus Rookie
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 105842
Location: Jacksonville, FL
What I Drive: 2005 red ZX4

Posts: 5
FF Reputation: 1 Mphillips717 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I seriously need help!!!!

I have an 05 zx4 with 135000 miles it started dying, replaced the alternator seemed to run fine for about a month then started dying again so I replaced the battery, ran well for a month again and now I have replaced the starter and while doing that the battery completely died so I charged it which took about ten minutes of driving the car completely died out what could possibly be wrong????


Mphillips717 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-09-2012, 08:50 PM   #2
UnbridledCarnage
Rhinoliner!!!
 
UnbridledCarnage's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 66551
Location: Louisville, KY
What I Drive: 03 Rhinoliner'd ZX3 AdvanceTrac

Posts: 2,573
FF Reputation: 9 UnbridledCarnage Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (5)
moved ya over to tech chat for more help! Welcome to FF!!!
__________________
If your local to the 502, 270, 812, 606, 859 area, check out FocusXtreme, the Ohio Valley chapter of FF. Monthly meets and kickass people! Join and POST UP!!!
UnbridledCarnage is offline  
    Reply With Quote
Old 11-09-2012, 09:03 PM   #3
Mphillips717
Focus Rookie
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 105842
Location: Jacksonville, FL
What I Drive: 2005 red ZX4

Posts: 5
FF Reputation: 1 Mphillips717 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Where do I find the tech forum?
Mphillips717 is offline  
    Reply With Quote
Old 11-09-2012, 09:04 PM   #4
Mphillips717
Focus Rookie
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 105842
Location: Jacksonville, FL
What I Drive: 2005 red ZX4

Posts: 5
FF Reputation: 1 Mphillips717 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Never mind I see you just moved it here haha
Mphillips717 is offline  
    Reply With Quote
Old 11-09-2012, 09:04 PM   #5
sam fisher
I hate dents!
 
sam fisher's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 103137
Location: royal oak, MI
What I Drive: 2006 silver zx4 ses

Posts: 2,980
FF Reputation: 3 sam fisher Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
your thread is now in it , he moved you
sam fisher is online now  
    Reply With Quote
Old 11-09-2012, 11:03 PM   #6
iminhell
C2H5OH
 
iminhell's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Fan#: 36222
Location: Darwin, MN
What I Drive: 2000 & 2001 ZX3's

Posts: 10,234
FF Reputation: 48 iminhell Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Quote:
Originally Posted by Mphillips717 View Post
I have an 05 zx4 with 135000 miles it started dying, replaced the alternator seemed to run fine for about a month then started dying again so I replaced the battery, ran well for a month again and now I have replaced the starter and while doing that the battery completely died so I charged it which took about ten minutes of driving the car completely died out what could possibly be wrong????

I'm not following your though process of throwing parts at the car ...


"started dying" - how? Did the lights dim then the car shut off? were lights flickering?
The battery is generally most often found to be 'bad' when the car will not crank.
The starter has very little impact on anything I see you problem could be.
But,
I need more info on this "dying" thing first.
__________________
Don't "think outside the box".
There is no box.
Do it correct, or do it twice.
iminhell is online now  
    Reply With Quote
Old 11-09-2012, 11:32 PM   #7
sleepyboy
FF's Night Security
 
sleepyboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Fan#: 15335
Location: SW Houston, TX, United States
What I Drive: 01' Yellow ZX3 euro, 04' ZX5 SVT

Posts: 24,551
FF Reputation: 46 sleepyboy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
You replaced everything except the wires. That would be my next thought, also the alternator pigtail likes to get pulled out causing problems. Other than that you need you clarify what is exactly happening like iminhell said.
__________________
I started out with nothing and I still have most of it left

Hatch Nation #15 (Ole' Yeller') & #150 (The SVT)
Moderator for
Technical Chat
Zetec Performance Chat
Southern Fanatics Chat
sleepyboy is offline  
    Reply With Quote
Old 11-10-2012, 01:48 AM   #8
amc49
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 4,125
FF Reputation: 23 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Charge the battery FULLY on a charger, auto stores now do it for free. Driving a car for 10 minutes does not do that, battery being low on charge will simply fool you into buying more unnecessary stuff. Get alternator checked for output too.

More details again like they say, your story is wide open at this point, meaning 50 things could be wrong there.
amc49 is offline  
    Reply With Quote
Old 11-10-2012, 08:03 AM   #9
Mphillips717
Focus Rookie
 
Join Date: Nov 2012
Fan#: 105842
Location: Jacksonville, FL
What I Drive: 2005 red ZX4

Posts: 5
FF Reputation: 1 Mphillips717 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Ok I'm sorry I was unclear, I would be driving and out of nowhere the car would stall out so I took it to auto zone and they checked the battery said it was fine but noted the alt. needed checked so I removed the alternator and took it up there to get tested, afterwards they found it was bad so I replaced it, it ran for about a month seeming fine and one day it would not start so I took the battery to autozone and it was bad so I replaced it on August 16 2012 it ran fine up until the other night. when I attempted to start it the starter was just clicking so I removed it and took it to autozone and they tested it which failed so I replaced it. While replacing the starter, the battery died completely. I removed the battery and took it to auto zone where they charged it fully, I brought it home, installed it and after only ten minutes of driving it lost all lights and then it stalled out, got jumped and it did the same again. Sorry for being unclear using mobile device previously.
Mphillips717 is offline  
    Reply With Quote
Old 11-10-2012, 09:39 AM   #10
BC_ZX3
DTC P0606
 
BC_ZX3's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48751
Location: Vancouver, BC, Canada
What I Drive: 2001 Red ZX3 Turbo

Posts: 2,836
FF Reputation: 86 BC_ZX3 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Some more suggestions for you:

1. Get a multimteter so you can measure the output of the alternator and state of charge of the battery yourself. As a preliminary check, the battery voltage should be above 12V with the car off, and 14.5V+ when running. Also the charging system wiring and connectors that join various charging system components should be inspected thoroughly for chafes/shorts and breaks; the Focus is known for a dodgy alternator connector plug as mentioned by sleepyboy. Remove and clean the battery terminals thoroughly and check for tightness.

2. Don't assume a part is good simply because it was already replaced. Test it again. I'm referring to your Autozone alternator which seems to have a very spotty reputation for quality on this site. The usual advice is to have an automotive electrician rebuild your original one.

I suspect your alternator has failed again or there is a wiring problem - regardless of the cause, your charging system is not functional - and you're simply draining/destroying batteries. The clicking sound is the starter relay not getting sufficient juice and stalling while driving indicates to me the car is/was running on battery power alone. There was likely nothing ever wrong with the starter motor as stated by iminhell.
BC_ZX3 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:03 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.