My Ford Touch Thread - Page 285 - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > Car Audio, SYNC, MyFord Touch & Electronics

Car Audio, SYNC, MyFord Touch & Electronics The Forum for the Ford Focus audiophiles. The place to chat about automobile sound systems, security systems, or show off your I.C.E.!
Sponsored By: GT Sound Control


Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-28-2013, 12:12 PM   #2841
johnevoice
Focus Jr. Enthusiast
 
johnevoice's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Fan#: 90518
Location: Milpitas, CA
What I Drive: 2012, st grey, ti, hb, 18", moonrf

Posts: 36
FF Reputation: 2 johnevoice Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by TiPilot View Post

Biggest problems...
- Nav route calculation is dreadfully slow at times. It took over 2 minutes to calculate/load a simple, 20-mile route on Saturday. And that was using a Favorite location.
- Nav in general is slower than before... takes longer to load map when you first switch to it, there's more lag when it's animated/moving while driving, etc.
- Voice commands are suddenly very laggy. Press the Sync button, and then it takes 3-5 seconds for the chime to play so I can say the command. Pre-v3.5.1 the chime happened nearly instantaneously.
- Candidate/selection lists still don't appear sometimes - if I say to play a song and it asks me to choose, no list pops up, but Sync Lady still asks me to pick one.
I have the very same problems. Also have "the skipping of songs" after 15-20 seconds of playing. When using the Nav - the redrawing or refreshing of the screen as you drive is so sluggish that sometimes it barely refreshes before it has to try again. It feels like a computer that's been "on" too long, with memory that's over taxed. I wish they would just install a reboot switch. Lol
__________________
2012 Focus Titanium HatchBack
Sterling gray mettalic / Tuscany Red trim seats
401a, winter package, 18" alloy wheels, sports suspension
Moonroof, Sony MFT, sirius , navigation , 8-21-2011 DofM
johnevoice is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-28-2013, 12:23 PM   #2842
copernicium112
Focus Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Fan#: 87742
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2012 Sonic Blue Ti Sedan

Posts: 1,868
FF Reputation: 4 copernicium112 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by TiPilot View Post
Biggest problems...
- Nav route calculation is dreadfully slow at times. It took over 2 minutes to calculate/load a simple, 20-mile route on Saturday. And that was using a Favorite location.
- Nav in general is slower than before... takes longer to load map when you first switch to it, there's more lag when it's animated/moving while driving, etc.
Yeah, nav seemed to take a hit. If I have the map up and use voice commands, especially when it goes further than accepting the command right away and gets to the "please choose" level, once everything is done and it returns to the map, I am quite far behind my actual location and it has to snap me back up to where I am. I was also really frustrated because my iPod was taking about 2 1/2 hours to index/BVC. I tend to always have the map up though. I discovered through trial-and-error (and the use of remote start) that if it needs to index/BVC again and I leave it on the home screen, 15 to 20 minutes tops. Nav seems like quite the drain on the system with this version.

Quote:
Originally Posted by TiPilot View Post
- Candidate/selection lists still don't appear sometimes - if I say to play a song and it asks me to choose, no list pops up, but Sync Lady still asks me to pick one.
Have you gotten the one where you tell it to play a song and it gives the "please choose" list where all four options are the song title you said but lines 2, 3, and 4 are the song title followed by the names of 3 different bands that don't even have songs by that title?
__________________
.
.......here's a lockpick. It might come in handy if you, the master of unlocking, take it with you.
copernicium112 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-28-2013, 12:35 PM   #2843
TiPilot
Focus Addict
 
TiPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Fan#: 93667
Location: Dayton, OH
What I Drive: 2012 Ingot Silver Ti Hatch

Posts: 647
FF Reputation: 1 TiPilot Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by copernicium112 View Post
Have you gotten the one where you tell it to play a song and it gives the "please choose" list where all four options are the song title you said but lines 2, 3, and 4 are the song title followed by the names of 3 different bands that don't even have songs by that title?
Don't think I've seen that one.

I haven't ever seen a list pop up (on v3.5.1) when using voice commands with music, to be honest. It just doesn't work. The only saving grace is that at least Sync Lady is kind enough to ask if I want the song or the album, which - so far - has allowed me to find what I'm looking for.

For example...

"Play Some Nights"

>> Please choose (no list shows up, wait 10 seconds)

>> Beep beep... would you like the song or the album?

"Song"

...and then it works. But I dunno what would happen if there were multiple close song titles. Hope for the best and pick a random number?
__________________
2012 Focus Ti Hatch | Ingot Silver | 401A, Nav, Winter Pkg, Moon Roof, Parking Tech. Pkg

Build Date: 12/2/2011 | New APIM: 4/4/2012
MFT: Factory v2.11, 3/14/12 Web -> v3.0.2, 9/24/12 Web -> v3.2.2, 1/24/13 Web -> v3.5.1, 8/13/13 Web -> v3.6
TiPilot is offline  
    Reply With Quote
Old 01-28-2013, 02:09 PM   #2844
copernicium112
Focus Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Fan#: 87742
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2012 Sonic Blue Ti Sedan

Posts: 1,868
FF Reputation: 4 copernicium112 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Gotcha. I've also seen the one you are talking about but only when I stick to the new simplified "play <title>" (without saying song or artist or whatever after play) commands and only if it is both the name of a song and album or album and artist, etc. etc. Same deal, please choose and see and hear nothing, wait for Sync-lady getting impatient tone, and then she tells me what to choose between.

The other one I only see when I stick to the traditional "play song <title>" command. Every now and then it gives me the right title on all four lines but, the first line is followed by no band name and the next three lines (of the exact same song title as line one) are followed by three different band names of bands that do not have a song of that title. If I try and choose one of the fictional (lines 2-4) ones I get "Sorry, unable to locate song <song title> by artist <artist name>". Well of course you can't, it isn't real. Not a biggie. Just a funny quirk. The right song is always there on line one so I just say that one and it plays it. After 3.0.2 left me with completely non-functional music commands I'll happily put up with this quirk just to have them work again!!!
__________________
.
.......here's a lockpick. It might come in handy if you, the master of unlocking, take it with you.
copernicium112 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-28-2013, 03:27 PM   #2845
TiPilot
Focus Addict
 
TiPilot's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Fan#: 93667
Location: Dayton, OH
What I Drive: 2012 Ingot Silver Ti Hatch

Posts: 647
FF Reputation: 1 TiPilot Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by copernicium112 View Post
Gotcha. I've also seen the one you are talking about but only when I stick to the new simplified "play <title>" (without saying song or artist or whatever after play) commands and only if it is both the name of a song and album or album and artist, etc. etc. Same deal, please choose and see and hear nothing, wait for Sync-lady getting impatient tone, and then she tells me what to choose between.

The other one I only see when I stick to the traditional "play song <title>" command. Every now and then it gives me the right title on all four lines but, the first line is followed by no band name and the next three lines (of the exact same song title as line one) are followed by three different band names of bands that do not have a song of that title. If I try and choose one of the fictional (lines 2-4) ones I get "Sorry, unable to locate song <song title> by artist <artist name>". Well of course you can't, it isn't real. Not a biggie. Just a funny quirk. The right song is always there on line one so I just say that one and it plays it. After 3.0.2 left me with completely non-functional music commands I'll happily put up with this quirk just to have them work again!!!
Yup, this was using the new simplified (ha - right! ) commands.

To their credit, it is awesome when it works. And I know I can get around the no-choices-displayed issue (assuming I don't have 10 songs with similar titles) by saying "Play Song XXX" or whatever.

Still, you'd think they would have figured out how to make the whole damn thing work correctly by now...

Oh, one other wonderful tidbit. First time I tried to play music from my iPod on v3.5.1, I got the infamous Nav SD Card Fault and had to reboot everything a couple times. Oddly enough, it's worked fine since then?
__________________
2012 Focus Ti Hatch | Ingot Silver | 401A, Nav, Winter Pkg, Moon Roof, Parking Tech. Pkg

Build Date: 12/2/2011 | New APIM: 4/4/2012
MFT: Factory v2.11, 3/14/12 Web -> v3.0.2, 9/24/12 Web -> v3.2.2, 1/24/13 Web -> v3.5.1, 8/13/13 Web -> v3.6
TiPilot is offline  
    Reply With Quote
Old 01-29-2013, 11:53 AM   #2846
Thildemar
Focus Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 102276
Location: Boise, ID
What I Drive: 2012 Blue Focus

Posts: 6
FF Reputation: 1 Thildemar Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Been awhile since I posted here. I did the 3.5.1 update right when it came out and have had much better luck than previous versions. I did have one issue I found a workaround for in case anyone else has run into it:

After 3.5.1 my music would "skip" for a couple minutes after starting the car, mostly seemed to be an issue on USB devices. Oddly I found this was related to having the automatic phonebook sync turned on with my iPhone. Turned off auto phonebook sync and no more skipping, plus voice commands work much more quickly after starting the car. Considering my phonebook does not change that often I can handle updating it manually from time to time =)
Thildemar is offline  
    Reply With Quote
Old 01-29-2013, 12:39 PM   #2847
copernicium112
Focus Fanatic
 
Join Date: Jul 2011
Fan#: 87742
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2012 Sonic Blue Ti Sedan

Posts: 1,868
FF Reputation: 4 copernicium112 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Thildemar View Post
Oddly I found this was related to having the automatic phonebook sync turned on with my iPhone. Turned off auto phonebook sync and no more skipping, plus voice commands work much more quickly after starting the car. Considering my phonebook does not change that often I can handle updating it manually from time to time =)
Yeah, I discovered this seems to help a lot back when I had v2.11 and have made it a habit of doing this on every subsequent version since. After any update install or master reset my first order of business after the phonebook loads is to go in and turn off the auto functionality (and my second order of business is to go change the damn voice commands from novice to advanced because it always feels obligated to switch them back to novice after either of these events).
__________________
.
.......here's a lockpick. It might come in handy if you, the master of unlocking, take it with you.
copernicium112 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-29-2013, 02:53 PM   #2848
raptor1956
Focus Addict
 
Join Date: Apr 2012
Fan#: 97725
Location: Taylorsville, UT
What I Drive: 2012, Sonic Blue, Focus Titanium

Posts: 1,204
FF Reputation: 1 raptor1956 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I'm currently at 3.2.2 and have a pretty loaded Ti with MFT and NAV and have not yet received an update notice from Ford. I have had very few issues with MFT, or DCT for that matter, but I think I'll wait a bit before doing the 3.5 update.

My subscription to Sirius/XM expired in November but I seldom used it so no big issue other than it would be nice to have weather and traffic. My main media use is USB with a 32GB thumb drive holding 16GB of music. There appears to be some issues with USB but it's hard to know if they are on cars built in the first 6 months or not. Does anyone whose having USB issues with 3.5 have a build date after about October 2011?

Also, there appears to be some complaints about NAV being slower but once again, do any of the people with slow NAV have a build date after October 2011? I also noticed that one of the guys complaining about slow NAV did the update BEFORE getting the new NAV card and that the dealer performed another update -- generally you don't want to perform multiple updates when one should do the trick. If the dealer is going to do the update anyway when they give you the new NAV card perhaps it would be best to NOT perform the update yourself first.


Brian
__________________
2012 FF Ti HB Sonic Blue, Built 5/7/12, 401A + Parking Technology Package and MFT w/NAV 3.0.2 -> 3.2.2 -> 3.5.1 -> 3.6.2
raptor1956 is online now  
    Reply With Quote
Old 01-29-2013, 06:06 PM   #2849
Cougarslair
Focus Jr. Enthusiast
 
Cougarslair's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 102690
Location: Markham, Canada
What I Drive: 2012 Candy Red Focus Hatchback SEL

Posts: 31
FF Reputation: 1 Cougarslair Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
My main issues with 3.5.1: (Non NAV MFT)

1. Radio silent when first starting the car - I have to press one of the radio stations to get the sound to work. Never did this with 3.2.2

2. If whilst listening to the radio/USB device with the engine off, I then start the engine, the system will randomly switch to the AV in screen (did this in 3.2.2 as well)

3. The light levels of the display will fluctuate - for example, today it was a rainy, very overcast, grey day and on the drive home the screen kept altering its light levels as if it couldnt decide whether to stay in day mode or night mode. 3.2.2 seemd to do this very occaisonally but its worse with 3.5.1.

I seriously wonder how much testing they do before releasing these updates. Its almost as if they have one test vehicle they drive around the block a couple of times and then decide its ready for release!

Despite this Im still glad I opted for the MFT and enjoy driving my FF every day.
Cougarslair is offline  
    Reply With Quote
Old 01-29-2013, 06:58 PM   #2850
slybarman
Focus Addict
 
Join Date: Oct 2012
Fan#: 105425
Location: the not-so-free state, MD
What I Drive: 2013 Ford Focus Titanium hatchback

Posts: 1,256
FF Reputation: 6 slybarman Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by raptor1956 View Post
I'm currently at 3.2.2 and have a pretty loaded Ti with MFT and NAV and have not yet received an update notice from Ford. I have had very few issues with MFT, or DCT for that matter, but I think I'll wait a bit before doing the 3.5 update.

My subscription to Sirius/XM expired in November but I seldom used it so no big issue other than it would be nice to have weather and traffic. My main media use is USB with a 32GB thumb drive holding 16GB of music. There appears to be some issues with USB but it's hard to know if they are on cars built in the first 6 months or not. Does anyone whose having USB issues with 3.5 have a build date after about October 2011?

Also, there appears to be some complaints about NAV being slower but once again, do any of the people with slow NAV have a build date after October 2011? I also noticed that one of the guys complaining about slow NAV did the update BEFORE getting the new NAV card and that the dealer performed another update -- generally you don't want to perform multiple updates when one should do the trick. If the dealer is going to do the update anyway when they give you the new NAV card perhaps it would be best to NOT perform the update yourself first.


Brian
Do not rush to get 3.5.1. I have a similar '13 ti and I was better off with 3.2.2.

Sent from my Galaxy Note 2 using FF Mobile.
__________________
MK3 Focus = a lot of good ideas rather poorly executed.
slybarman is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks
-->
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:31 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.