Installing aftermarket deck with factory sub - Page 2 - Focus Fanatics
Focus Fanatics Ford Focus Forums
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Model Specific Discussions > Car Audio, SYNC, MyFord Touch & Electronics

Car Audio, SYNC, MyFord Touch & Electronics The Forum for the Ford Focus audiophiles. The place to chat about automobile sound systems, security systems, or show off your I.C.E.!
Sponsored By: GT Sound Control


Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-21-2011, 10:51 PM   #11
Heineken
Focus Jr. Enthusiast
 
Heineken's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Fan#: 63417
Location: Leamington, Ontario, Canada
What I Drive: 2007 Silver Ford Focus ZX4 ST

Posts: 42
FF Reputation: 1 Heineken Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Well, the deck works, but I do get a pop sound when the amp fires up. It akso looks like I need an antenna adapter or something cause the focus one definitely don't fit.

Mind sending me the fix when you have a chance?
Heineken is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-22-2011, 03:35 AM   #12
Focus_ZX5_SES
Focus Enthusiast
 
Focus_ZX5_SES's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Fan#: 83988
Location: Nazareth, PA
What I Drive: '13 F-150 STX '10 International

Posts: 427
FF Reputation: 4 Focus_ZX5_SES Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
My sub pops too...i ignore it.
Focus_ZX5_SES is offline  
    Reply With Quote
Old 10-23-2011, 04:28 PM   #13
Heineken
Focus Jr. Enthusiast
 
Heineken's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Fan#: 63417
Location: Leamington, Ontario, Canada
What I Drive: 2007 Silver Ford Focus ZX4 ST

Posts: 42
FF Reputation: 1 Heineken Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
well, i dont want to. if it was a small pop i wouldn't care but if it can be fixed then I want to fix it.
Heineken is offline  
    Reply With Quote
Old 10-23-2011, 05:07 PM   #14
Gazookz
Focus Enthusiast
 
Gazookz's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Fan#: 82103
Location: Atlanta, GA
What I Drive: 2011 Metallic Gray Focus SE

Posts: 295
FF Reputation: 5 Gazookz Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Heineken View Post
Well, the deck works, but I do get a pop sound when the amp fires up. It akso looks like I need an antenna adapter or something cause the focus one definitely don't fit.

Mind sending me the fix when you have a chance?
The sub making a popping sound when you turn on the amp sounds like it's the amp itself. Nothing wrong with it.

Most amp's have a muting circuit that mutes the amp for the first few seconds of startup to eliminate that popping sound. Sounds to me like yours just doesn't have that feature.
Gazookz is offline  
    Reply With Quote
Old 10-24-2011, 12:48 PM   #15
Heineken
Focus Jr. Enthusiast
 
Heineken's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Fan#: 63417
Location: Leamington, Ontario, Canada
What I Drive: 2007 Silver Ford Focus ZX4 ST

Posts: 42
FF Reputation: 1 Heineken Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
I don't think that's the case - if it was then the sub would pop with my factory deck in as well. Keep in mind here I'm using the factory sub, and the popping only happened once i put an aftermarket deck.

I researched the issue online and the common fix is to install a resistor/capacitor that causes a delay in the amp turn on.
Heineken is offline  
    Reply With Quote
Old 10-24-2011, 02:43 PM   #16
Gazookz
Focus Enthusiast
 
Gazookz's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Fan#: 82103
Location: Atlanta, GA
What I Drive: 2011 Metallic Gray Focus SE

Posts: 295
FF Reputation: 5 Gazookz Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Heineken View Post
I don't think that's the case - if it was then the sub would pop with my factory deck in as well. Keep in mind here I'm using the factory sub, and the popping only happened once i put an aftermarket deck.

I researched the issue online and the common fix is to install a resistor/capacitor that causes a delay in the amp turn on.
If you are using the factory amp as well, then that's probably the reason. The factory HU should have a minor delay to turn on the amp and probably mutes it as well from the HU. Since your aftermarket deck doesn't do that, you have popping.
Gazookz is offline  
    Reply With Quote
Old 10-26-2011, 10:08 AM   #17
mrfatride
Focus Addict
 
mrfatride's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 21759
Location: Allen Park, MI
What I Drive: 2009 Vista Blue SES Coupe

Posts: 1,445
FF Reputation: 42 mrfatride Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
the problem is most ford factory amps use a 5 or 6 volt turn on. All aftermarket head units use a 12v turn on which causes the popping sound. If you drop the voltage down it will eliminate the pop.
__________________
2009 SES Coupe #036
MECP Certified Installer
mrfatride is offline  
    Reply With Quote
Old 10-26-2011, 02:24 PM   #18
Gazookz
Focus Enthusiast
 
Gazookz's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Fan#: 82103
Location: Atlanta, GA
What I Drive: 2011 Metallic Gray Focus SE

Posts: 295
FF Reputation: 5 Gazookz Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by mrfatride View Post
the problem is most ford factory amps use a 5 or 6 volt turn on. All aftermarket head units use a 12v turn on which causes the popping sound. If you drop the voltage down it will eliminate the pop.
Not sure if that's the reason.

But if it was then add a resistor in line with the remote lead. A 1.5k ohm resistor should be ok.
Gazookz is offline  
    Reply With Quote
Old 10-26-2011, 10:20 PM   #19
dirtbiker348
Focus Addict
 
dirtbiker348's Avatar
 
Join Date: May 2008
Fan#: 56380
Location: West Milford, NJ
What I Drive: 02 CD Silver SVT

Posts: 757
FF Reputation: 0 dirtbiker348 Newbie
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
what wires would you have to splice to make the sub work without the harness or do u need the rca cables
dirtbiker348 is offline  
    Reply With Quote
Old 05-22-2012, 04:34 PM   #20
dirtbiker348
Focus Addict
 
dirtbiker348's Avatar
 
Join Date: May 2008
Fan#: 56380
Location: West Milford, NJ
What I Drive: 02 CD Silver SVT

Posts: 757
FF Reputation: 0 dirtbiker348 Newbie
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Can somebody help me with hooking up the factory sub to an aftermarket hu. I bought the adapter that was posted in this thread and the plug that comes out of the rca wires doesnt plug into anything. Theres two blue wires that come off and i think i have them in the right spot but im not totally sure. Theres a third factory harness that isnt plugged in and i believe this is for the sub but the rca plug isnt going to plug into it. What am i doing wrong or was that the wrong harness posted??
dirtbiker348 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:48 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX. You can find all Ford Focus related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.