knock sensor issues - Page 2 - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > Focus Tuning Chat

Focus Tuning Chat Discuss performance tuning options for your Ford Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-24-2011, 07:52 PM   #11
EggYolkedZX3
Focus Enthusiast
 
EggYolkedZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Fan#: 61654
Location: Henderson, NV
What I Drive: '01 Yellow ZX3, '04 Blue SVT w/EAP

Posts: 126
Points 859, Level 15
Points: 859, Level: 15 Points: 859, Level: 15 Points: 859, Level: 15
Level Up 59% Completed
Level up: 59% Level up: 59% Level up: 59%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 8 EggYolkedZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by redZX300 View Post
is this an NA focus?
Yes it is.
EggYolkedZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-24-2011, 08:35 PM   #12
redZX300
Focus Enthusiast
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39044
Location: Vermont, United States
What I Drive: 2000 red zx3

Posts: 179
FF Reputation: 2 redZX300 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
How many miles on the motor? What bolt ons do you have.

I had this same issue when I went FI the first time. I ended up tuning it myself and pretty much eliminating all the knock by just pulling timing from the BKT.

I as well never felt or heard any knock until I tapped into the knock sensor from the ecu harness and listened through my stereo.

Wish i could help you. It's a crappy thing to deal with.
redZX300 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-24-2011, 08:42 PM   #13
BowerR64
Focus Fanatic
 
BowerR64's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78699
Location: Kansas city, MO
What I Drive: 2007 ZX3 SE

Posts: 2,379
Points 11,745, Level 71
Points: 11,745, Level: 71 Points: 11,745, Level: 71 Points: 11,745, Level: 71
Level Up 24% Completed
Level up: 24% Level up: 24% Level up: 24%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 12 BowerR64 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
Quote:
Originally Posted by redZX300 View Post
I as well never felt or heard any knock until I tapped into the knock sensor from the ecu harness and listened through my stereo.
What the heck!?
__________________
It's not important to win, it's important to make the other guy lose.
BowerR64 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-25-2011, 01:20 AM   #14
EggYolkedZX3
Focus Enthusiast
 
EggYolkedZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Fan#: 61654
Location: Henderson, NV
What I Drive: '01 Yellow ZX3, '04 Blue SVT w/EAP

Posts: 126
Points 859, Level 15
Points: 859, Level: 15 Points: 859, Level: 15 Points: 859, Level: 15
Level Up 59% Completed
Level up: 59% Level up: 59% Level up: 59%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 8 EggYolkedZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by redZX300 View Post
How many miles on the motor? What bolt ons do you have.

I had this same issue when I went FI the first time. I ended up tuning it myself and pretty much eliminating all the knock by just pulling timing from the BKT.

I as well never felt or heard any knock until I tapped into the knock sensor from the ecu harness and listened through my stereo.

Wish i could help you. It's a crappy thing to deal with.
Interesting. Well my car has 123,5xx miles and for bolt ons, it has stock SVT header, cat, flex, and flex back exhaust, and stock SVT airbox with K&N drop in filter along with Taylor 8.2mm plug wires. That's all I'm going to do for NA, currently saving for 5 speed swap and then turbo after that.

Quote:
Originally Posted by BowerR64 View Post
What the heck!?
He's reffering to a setup like this where you can listen to your knock sensor through your in car stereo. Link to Illinipo's thread: http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=207523
EggYolkedZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-25-2011, 01:32 AM   #15
EggYolkedZX3
Focus Enthusiast
 
EggYolkedZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Fan#: 61654
Location: Henderson, NV
What I Drive: '01 Yellow ZX3, '04 Blue SVT w/EAP

Posts: 126
Points 859, Level 15
Points: 859, Level: 15 Points: 859, Level: 15 Points: 859, Level: 15
Level Up 59% Completed
Level up: 59% Level up: 59% Level up: 59%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 8 EggYolkedZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Today, I simply just unbolted the KS from the mount and left it plugged in. I put a towel over to insult it and had my dad rev it with the A/C on/ headlights on to create load. Well the KS still showed knock even though it wasnt bolted to the block. Tom or anyone, do you think this could point to the KS being the issue? Not really sure if thats the problem.

If the KS is not the culprit, then I'm just going to break down and re-clearance my buckets back into spec to get rid of the tappit. That's the only thing I can really do because that's the only real engine noise I hear. Alternator, timing belt/ and related pullies, serpentine belt/ all related pullies, spark plugs, plug wires, fuel filter have all been changed. Old datalogs from before all that stuff was done showed knock then so it cant be any of those things I dont think.

Oh and I found the typical collasped PCV hose running to the intake manifold end. Will replace that asap. That's probably what was causing my rough idle.
EggYolkedZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-25-2011, 06:52 AM   #16
redZX300
Focus Enthusiast
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39044
Location: Vermont, United States
What I Drive: 2000 red zx3

Posts: 179
FF Reputation: 2 redZX300 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
The knock is sensor is pretty much a microphone, so yeah it probably would still show knock.
redZX300 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-25-2011, 08:18 AM   #17
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 22,071
Points 50,944, Level 100
Points: 50,944, Level: 100 Points: 50,944, Level: 100 Points: 50,944, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 31%
Activity: 31% Activity: 31% Activity: 31%
FF Reputation: 154 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
The KS should not of shown knock if it was not bolted on , You removed the sensor just below intake runner 2 in the block on a stud that kinda looked like a doughnut with wires ?

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-25-2011, 11:01 AM   #18
redZX300
Focus Enthusiast
 
Join Date: Sep 2006
Fan#: 39044
Location: Vermont, United States
What I Drive: 2000 red zx3

Posts: 179
FF Reputation: 2 redZX300 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
The reason I said the KS would or could show knock if not attached to the block would be it was rattling on something, but I guess if he wrapped it up in paper towels that could keep it secure enough.

But that's odd it would still show knock, maybe an electrical connection?
redZX300 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-25-2011, 04:56 PM   #19
EggYolkedZX3
Focus Enthusiast
 
EggYolkedZX3's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Fan#: 61654
Location: Henderson, NV
What I Drive: '01 Yellow ZX3, '04 Blue SVT w/EAP

Posts: 126
Points 859, Level 15
Points: 859, Level: 15 Points: 859, Level: 15 Points: 859, Level: 15
Level Up 59% Completed
Level up: 59% Level up: 59% Level up: 59%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 8 EggYolkedZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Quote:
Originally Posted by 1turbofocus View Post
The KS should not of shown knock if it was not bolted on , You removed the sensor just below intake runner 2 in the block on a stud that kinda looked like a doughnut with wires ?

Tom
Yes sir, that's the one and it showed knock in the datalog even though it was not bolted to anything.

Quote:
Originally Posted by redZX300 View Post
The reason I said the KS would or could show knock if not attached to the block would be it was rattling on something, but I guess if he wrapped it up in paper towels that could keep it secure enough.

But that's odd it would still show knock, maybe an electrical connection?
Yea that's what my dad and I were thinking next. I'll do a continuity test next time I get a chance and confirm the wiring is good. It does run in a harness that goes in between the 1 and 2 intake runners where it could of chafed on the rough edges of '01 and up intake manifolds. As far as I can see though, it looks fine.

Thanks for the help so far guys.
EggYolkedZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-25-2011, 07:17 PM   #20
BowerR64
Focus Fanatic
 
BowerR64's Avatar
 
Join Date: Sep 2010
Fan#: 78699
Location: Kansas city, MO
What I Drive: 2007 ZX3 SE

Posts: 2,379
Points 11,745, Level 71
Points: 11,745, Level: 71 Points: 11,745, Level: 71 Points: 11,745, Level: 71
Level Up 24% Completed
Level up: 24% Level up: 24% Level up: 24%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 12 BowerR64 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
When you had the sensor off did you look at it close with a magnifying glass.

Does it rattle if you shake it?
__________________
It's not important to win, it's important to make the other guy lose.
BowerR64 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:37 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Cadillac ATS-V, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.