write up for AEM wideband for datalogging - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > Focus Tuning Chat

Focus Tuning Chat Discuss performance tuning options for your Ford Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-17-2009, 08:57 PM   #1
gottaride28
Focus Fanatic
 
gottaride28's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 21892
Location: Dekalb, IL
What I Drive: 2005, Grey/orange, ZX3 ses

Posts: 1,980
FF Reputation: 1 gottaride28 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
write up for AEM wideband for datalogging

I know few people were having issues with the AEM as well myself. I got mine to work today so i took a few notes for people.

Your gonna need a mini 9 din cable you can purchase off the focus sport website. Your cable will probably come in a package that looks like this



its kinda hard to read but you can make out the image ill type the rest for you. On the picture it gives you the wires that the cable is TYPICALLY (from top to bottom) Analog 2 is typically black wire, Analog 1 is typically blue, and Ground is typically red wire.
Even if you contact sct about this they will give you the same information.

ok with my findings the wires have changed. here some illistrations of what i found using a mulit meter. I would strongly suggest doing the same for anyone that may buy a cable.



Above shows all the same pins as the last one but the color of the wires have changed so this means (top to bottom)
Analog 2 was grey
Analog 1 was green
ground was brown
(remember this is what i found in my cable this is probably why everything says "typically")

The rest of the pins read like so (bellow illistration)



once you have figured out the wire colors that match up to the pins we need, (three pins shown on first two pictures) splice into them attaching your own wires that will be able to directly hook up to your AEM gauge wires.

white wire on the AEM gauge is the volt wire. You want to attach your analog 1 wire from your din nine to this wire. (again with a multi meter you can check your AEM gauge to make sure its reading anywhere between 0-5 volts when the car is running)

Next take the ground wire from your din nine cable and ground it somewhere on the car.

Your analog 2 wire will not be used.

Next this was the only other problem that i incountered was that the cable was not pluging into my xcal2 all the way. to fix this, i just trimed the plugs rubber srounding a little as so...

im not sure if it was just me but the pins had a hard time keeping a connection if i didnt modify this. (check it out before doing this it may not be totally nesscary)

Dont plug it in just yet plug in your xcal2 to your car link it up to the computer fire up livelink and follow all the same things you usually would but when your marking which configurations you need make sure you mark analog1 with it.

So now your graph page pops up NOW plug your din nine cable into your xcal2
select all your configurations when you check mark analog1, right click it next and there will be two options for you to select. Select configurations i believe its called click that one and a second box will pop up for you to enter your formula
enter the formula just as:

v*2+10

press ok

now in one of your gauges right click, go to signal and press analog 1 so you can watch the gauge once you start up the car to see if your actuall AEM gauge matches the gauge on the computer.

and there you go thats how i got my AEM gauge to datalog

really hopes this helps anyone out there that was having troubles.

-Zack-


__________________
Team Octane
Focus Revolution
gottaride28 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-17-2009, 09:37 PM   #2
hardSVT
Turbo Freak
 
hardSVT's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Fan#: 53566
Location: San Diego, CA
What I Drive: 03 svtf

Posts: 2,187
FF Reputation: 5 hardSVT Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (7)
i love u!
thanks!
__________________
RIP SVT
300hp mazdaspeed3
Rocco's built turbo zetec mine now!
hardSVT is online now  
    Reply With Quote
Old 06-17-2009, 11:45 PM   #3
SMITHBOY76908
Boost Junkie!
 
SMITHBOY76908's Avatar
 
Join Date: May 2008
Fan#: 56301
Location: Dayton, Oh / Dallas, Tx, United States
What I Drive: 2007 Turbo ZX3

Posts: 5,272
FF Reputation: 18 SMITHBOY76908 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
I did everything here. Still no signal. I think I have a basterd Xcal2. I've pretty much given up on getting a datalog of it. It's adjusted to between 11.5-11.7 now so no worries.
__________________
Badger! Badger! Badger! Badger! Badger! Badger! Badger! Badger! Badger! Badger! Badger! Badger!
MUSHROOM! MUSHROOM!
SMITHBOY76908 is offline  
    Reply With Quote
Old 06-18-2009, 01:02 AM   #4
gottaride28
Focus Fanatic
 
gottaride28's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 21892
Location: Dekalb, IL
What I Drive: 2005, Grey/orange, ZX3 ses

Posts: 1,980
FF Reputation: 1 gottaride28 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
no worries man your welcome!
__________________
Team Octane
Focus Revolution
gottaride28 is offline  
    Reply With Quote
Old 06-19-2009, 09:30 AM   #5
tetra
pwned
 
tetra's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Fan#: 60621
Location: Toronto, Canada
What I Drive: 2009 Black Clearcoat SES Sedan

Posts: 4,712
FF Reputation: 10 tetra Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Thanks for this write-up dude. Perfect timing, my AEM wideband is coming in the mail as we speak. It seems Brad is having trouble logging his A/F with the X3 because of the 2008+ aspect. I hope I don't run into this with the AEM!
__________________
tetra is offline  
    Reply With Quote
Old 06-19-2009, 10:14 AM   #6
UnFocusedST
Fear the TurboSnail!
 
UnFocusedST's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Fan#: 40342
Location: Pierre, SD
What I Drive: 2013 Performance Blue Focus ST

Posts: 3,397
FF Reputation: 13 UnFocusedST Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (14)
Okay now what about us who use the Xcal 3. That is perfect for the Xcal 2 though. Nice wright up.
__________________
Team Duratec #17
Hatch Nation #17
Midwest Crew #55
Boosted Crew #118
UnFocusedST is offline  
    Reply With Quote
Old 06-19-2009, 10:53 AM   #7
pistolgripbmx
Focus Fanatic
 
pistolgripbmx's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49331
Location: Lorain, Ohio, OH
What I Drive: 86 ranger, 2007 focus zx3 s

Posts: 1,928
FF Reputation: 38 pistolgripbmx Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (8)
FOR X3


http://www.tricktuners.com/data_logging_info.htm

I had to go thru and check all the wires and find out what the colors were for each pin. had to buy the cable on ebay, NO ONE in my area had one at all.

all the rest is the same, except instead of 10+2*V for the conversion, you need to use 8.68V+10.
__________________
teamduratec #143!
focus sport cool-flo, f2 v.3 header, trubendz 2.5 SS, frpp 1.5" front sportline rear, vf rear engine mount, 93oct Focus Power tune
pistolgripbmx is offline  
    Reply With Quote
Old 06-20-2009, 02:06 PM   #8
gottaride28
Focus Fanatic
 
gottaride28's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 21892
Location: Dekalb, IL
What I Drive: 2005, Grey/orange, ZX3 ses

Posts: 1,980
FF Reputation: 1 gottaride28 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
no problem guys gald i could help as for the x3 guys i have no clue sorry to say hope all goes well with your install!!!
__________________
Team Octane
Focus Revolution
gottaride28 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-02-2009, 04:58 PM   #9
HaveBlue83
Guest
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1358
Location: Southeast, PA
What I Drive: a car

Posts: 9,476
FF Reputation: 70 HaveBlue83 Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (12)
so ALL we hook up is the white wire and that sends the signal to the Xcal? i don't need the blue wire to be connected? it's a lil vauge there for me....u said analog 2 wont be used so i am to assume that's the blue wire?


on the AEM gauge wiring we have:
Blue wire = ? (not used?)
red wire = switched power
white wire = signal from AEM to the Xcal for datalogging
black wire = ground

then u enter the formula and select wideband. and thats it right?
HaveBlue83 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-02-2009, 07:23 PM   #10
pistolgripbmx
Focus Fanatic
 
pistolgripbmx's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Fan#: 49331
Location: Lorain, Ohio, OH
What I Drive: 86 ranger, 2007 focus zx3 s

Posts: 1,928
FF Reputation: 38 pistolgripbmx Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (8)
yup!
__________________
teamduratec #143!
focus sport cool-flo, f2 v.3 header, trubendz 2.5 SS, frpp 1.5" front sportline rear, vf rear engine mount, 93oct Focus Power tune
pistolgripbmx is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
a short lil write up about shortening the stock IB5 shifter Josh912 SPI Performance (2000-2004) 0 09-30-2007 06:38 AM
nice write up on a 02 svtf with dyno's svt4real SVT Performance (2002-2004) 10 04-11-2004 12:50 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:08 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.