gauge cluster swap - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus First Generation > MK1 Interior Mods & Upgrades

MK1 Interior Mods & Upgrades The place to chat about performance gauges, shifter knobs, custom interior paint, car seats or any interior upgrades for the 2000-2007 Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-05-2008, 09:15 PM   #1
oldpunk78
Focus Enthusiast
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58269
Location: redding, CA
What I Drive: 2006 ZX4

Posts: 537
FF Reputation: 4 oldpunk78 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
gauge cluster swap

ok, i've been told that if i want to put an after market tach in 06zx4 that i need a tach driver. so my question is: if i can swap out gauge clusters and put in a one in with a tach and all you do is swap them out, what drives the factory tach? and why can't you tap into it? is the driver in the cluster? is cheaper and easier just find a used cluster? i've found a couple at a wrecking yard close to here for like $85 - $125, is that fair?

i know, a lot of questions... btw... this is a great community!


oldpunk78 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-06-2008, 01:00 AM   #2
jmiller_1974
Flipping Rockstar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57165
Location: 512, TX
What I Drive: Black 02 SVT #2998

Posts: 16,762
FF Reputation: 28 jmiller_1974 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (14)
bump...'cause I don't know...
__________________
dreamspeed
jmiller_1974 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-06-2008, 01:20 AM   #3
SkyPilot
Jetsetter
 
SkyPilot's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Fan#: 22350
Location: Rochester, NY
What I Drive: 2004 SE, 2012 Yellow Blaze SE HB

Posts: 6,061
FF Reputation: 45 SkyPilot Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (17)
an aftermarket tach needs the tach driver there is no way around that to my knowlege. it would be much easier (maybe cheaper too) to find a new cluster and just swap it out and you will have a tach, i did this with mine no problems, HOWEVER the mileage on the cluster stays with the cluster. so if your car has 20k on it and the new cluster has 30k it will read 30k and most dealerships wont reprogram it for you or charge you an arm and a leg to do it. try to find one close to your mileage and swap it out.

$85-$125 is alright i got mine off the Buy-Sell-Trade forum here for $40 so keep looking. and sometimes you can find one on ebay for less than that
__________________
ZETEC Crew #26 SR #20 YELLOW BLAZE OWNERS GROUP#4
Moderator Pilot, 2 foci Owner! 04 SE Sedan [P RNDL], 12 SE HB ╠╬╝
Ford Focus Discussions, Ford Focus Marketplace, Ford Focus Tech Discussions, Movies & Music Fanatics, Regional Forums

Advocare 24 Day Challenge!
SkyPilot is offline  
    Reply With Quote
Old 08-06-2008, 04:12 PM   #4
oldpunk78
Focus Enthusiast
 
Join Date: Aug 2008
Fan#: 58269
Location: redding, CA
What I Drive: 2006 ZX4

Posts: 537
FF Reputation: 4 oldpunk78 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
[QUOTE=oldpunk78;2270783]
and what drives the factory tach? why can't you tap into it?

those 2 prices were for ones i found w/ almost exact milage. cheeper ones seem to be harder to find.
oldpunk78 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-06-2008, 05:49 PM   #5
dralin
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2006
Fan#: 39716
Location: Glendale, AZ
What I Drive: 2002 Mineral Gray SE 5spd

Posts: 12
FF Reputation: 1 dralin Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I just did the change in my car from the non-tach to one with a tach. best price i found was 165 to reprogram the odometer
__________________
Current: slotted brembo front rotors, SVT Suspension, SS brake lines, K&N drop in, esslinger cam gears, taylor wires
Immediately Upcoming: rear discs (SVT), wheels/tires
Future: flexpipe, exhaust, intake, TB
dralin is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Swap Stock Gauge Cluster for SVT Cluster letoutpuissant MK1 Interior Mods & Upgrades 6 08-03-2008 12:33 PM
RS gauge cluster clock fitment on a 05 duratec NVRS MK1 Interior Mods & Upgrades 0 07-08-2008 12:50 AM
gauge cluster honhon MK1 Interior Mods & Upgrades 0 05-27-2006 07:59 PM
05 gauge cluster no tach swap to 04 with tach??? kiwanoron General Technical Chat 2 10-06-2005 12:22 PM
Instrument Cluster Swap hendu33 MK1 Interior Mods & Upgrades 6 09-10-2003 11:41 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:15 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.