Does your SVT ever just die? - Page 14 - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus SVT > SVT Performance (2002-2004)

SVT Performance (2002-2004) The place to chat about any 2.0L SVT DOHC Zetec engine performance, tuning and exhaust related upgrades.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-18-2013, 09:41 PM   #131
shananigans89
Focus Enthusiast
 
shananigans89's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Fan#: 84576
Location: Clarksville, TN
What I Drive: 04 red 3dr SVT, 04 mazda 3, 04 R6

Posts: 83
FF Reputation: 1 shananigans89 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
oh sorry, i never updated from what i did. i ended up getting my fuel pump replaced. the car sounds better and a little different tone (in a good way) now. also, i then hooked up my tuner to see what idle rpms the computer was reading, unplugged the IACV and set my idle screw the way Tom said to. i set it to around 780 - 800 rpm because when i could get it to 750-760, it wasnt stable and would bounce from 560ish back up to 750ish, nearly dying when it would go that low. ive been driving it since then and the tweaks tom made in the last tune are noticable and helpful, the car is much better to drive now.
__________________
K&N Typhoon SRI, Magstar 8.5mm plug wires, Denzo Iridium plugs, all VF Eng poly motor mounts, 2.5" Dominant Eng HFC & flex pipe, Trubendz 2.5" exhst w/ Borla muffler no resonator, SCT Xcal3 with Tom's Tune, CFM 67mm TB
shananigans89 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-20-2013, 08:45 AM   #132
Dads03SVT
Focus Addict
 
Dads03SVT's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Fan#: 58979
Location: Roxboro, NC
What I Drive: 2003 Red SVT

Posts: 594
FF Reputation: 1 Dads03SVT Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Mine did this the other morning...had driven probably 10 minutes and when I stopped at a light it just gave no sign....just cut off. Cranked back up and went on...?? I have Randys Tune from FSWerks.
Dads03SVT is offline  
    Reply With Quote
Old 08-20-2013, 04:06 PM   #133
shananigans89
Focus Enthusiast
 
shananigans89's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Fan#: 84576
Location: Clarksville, TN
What I Drive: 04 red 3dr SVT, 04 mazda 3, 04 R6

Posts: 83
FF Reputation: 1 shananigans89 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by Dads03SVT View Post
Mine did this the other morning...had driven probably 10 minutes and when I stopped at a light it just gave no sign....just cut off. Cranked back up and went on...?? I have Randys Tune from FSWerks.
is it a recurring problem? or did this just start? if it just started you could try cleaning your idle air control valve and you throttle body as best you can and see if that helps.

any throttle body mods? first after cleaning, i'd try asking whoever did your tune if they can change some settings. ask tom (1turbofocus) what he should change if your tune guy doesnt know. toms's tweaks to my tune helped a lot, especially after i installed my 67mm throttle body and set the new throttle body's idle screw properly. check out my thread on this here: http://www.focusfanatics.com/forum/showthread.php?t=322272
__________________
K&N Typhoon SRI, Magstar 8.5mm plug wires, Denzo Iridium plugs, all VF Eng poly motor mounts, 2.5" Dominant Eng HFC & flex pipe, Trubendz 2.5" exhst w/ Borla muffler no resonator, SCT Xcal3 with Tom's Tune, CFM 67mm TB
shananigans89 is offline  
    Reply With Quote
Old 08-20-2013, 08:17 PM   #134
wsharp
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Aug 2013
Fan#: 117557
Location: south lyon, MI
What I Drive: 2004 silver svt/2000 jeep tj on 33s

Posts: 46
FF Reputation: 1 wsharp Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
cant say mines ever died =p
wsharp is offline  
    Reply With Quote
Old 08-21-2013, 07:52 AM   #135
Dads03SVT
Focus Addict
 
Dads03SVT's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Fan#: 58979
Location: Roxboro, NC
What I Drive: 2003 Red SVT

Posts: 594
FF Reputation: 1 Dads03SVT Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I'd say 10 times since I've owned the car.....had it 8 years. Used to do it most when the ac was on.

List of mod's 67mm TB, AEM CAI, ORP, UDP, MSD coil & wires, Magnaflow exhaust & Randys Tune.
Dads03SVT is offline  
    Reply With Quote
Old 09-19-2013, 09:07 AM   #136
annamal
Focus Jr. Enthusiast
 
annamal's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67306
Location: Cleveland, OH
What I Drive: 2013 Performance Blue Focus ST1

Posts: 26
FF Reputation: 1 annamal Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Sometimes in cold weather I'd have that problem. Car would start up fine, but the first time I'd come to a stop while driving the battery light would come on and the RPM would REALLY dip... sometimes the car would just stall. Always started right back up though. Ahh, the quirks of owning an SVT Focus...
annamal is offline  
    Reply With Quote
Old 09-19-2013, 10:10 AM   #137
qweesy
Focus Addict
 
qweesy's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Fan#: 12042
Location: Houston, TX
What I Drive: 2004 focus Duratec 2.3 RS (DEAD)

Posts: 1,134
FF Reputation: 3 qweesy Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
You need a new set of battery cables.

Along with the Updated Alternator pigtail and Updated Ignition pigtail.

Electrical problems are a bitch but these 3 items solve the majority of them, the only other common problem I can think of electrically is the hatchback models rear harness in the hatch can become brittle and break causing electrical gremlins, and specifically to the SVT the headlamp switchmake sure the dimmer rheostat is just below the max setting to stop the flicker of the el-glo.
qweesy is offline  
    Reply With Quote
Old 09-21-2013, 02:10 PM   #138
Evanc291
Focus Rookie
 
Evanc291's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Fan#: 117654
Location: Jax, FL
What I Drive: 2002 Sonic Blue SVT

Posts: 24
FF Reputation: 1 Evanc291 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I have the same problem, I can pretty much count on it stalling if I let the rpm's drop, sometimes it's not a problem, but other times, it idles super rough. I bought the car and the previous owner definitely has has it tuned, it runs super rich at idle and also it has no cat. So unless there is a fake 02 sensor, he has tuned it.

I've done everything that could obviously be the problem. Cleaned the IAC, TB, no vacuum leaks, cleaned MAF sensor, fuel filter, air filter, and no battery or alternator problems. I did recently have a CEL for PO1131 and PO0133.. It's interesting though, every time I reset the ECU, it runs perfect, until I turn the car off. Also, sometimes it does that surge thing everyone is talking about. It feels like it's just dumping gas, and it also backfires a lot, and my miles per gallon is terrible right now. So do you think it just needs a new tune? Or maybe some fuel pressure problem.. I can't think of much else
Evanc291 is offline  
    Reply With Quote
Old 09-24-2013, 08:42 PM   #139
itr909
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Sep 2013
Fan#: 119078
Location: san bernardino, CA
What I Drive: 2003 red, SVTF

Posts: 28
FF Reputation: 1 itr909 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I had a similar issue with my tune however my issue was due to elevation.
itr909 is offline  
    Reply With Quote
Old 09-24-2013, 08:45 PM   #140
Evanc291
Focus Rookie
 
Evanc291's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Fan#: 117654
Location: Jax, FL
What I Drive: 2002 Sonic Blue SVT

Posts: 24
FF Reputation: 1 Evanc291 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Hmm, that's why I was thinking, maybe it was tuned for a higher elevation.. Well thanking for confirming that could be the problem
Evanc291 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HOW-TO: SVT IMRC DSI Intake Manifold Upgrade FOR ZETEC!!!! focituner ZETEC Performance (2000-2004) 131 05-31-2012 06:56 AM
SVT Parts For Sale: Ontario, California jrgtrain Archive 98 02-11-2008 07:32 PM
Anybody's SVT ever die on them? svt_gEEk SVT Performance (2002-2004) 85 01-22-2007 06:39 PM
For Sale: SVT Engine Parts - Pistons/Rods and Intake Manifold zincyellowfocus Archive 6 08-21-2006 12:14 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:23 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.