Electrical problems: Windshield wipers don't work at all speeds. - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-19-2013, 02:52 PM   #1
KyleRC
Focus Rookie
 
Join Date: May 2013
Fan#: 114821
Location: Monterey Bay, CA
What I Drive: 2003 Red Focus SVT.

Posts: 7
FF Reputation: 1 KyleRC Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Electrical problems: Windshield wipers don't work at all speeds.

The first setting that allows you to make fine speed adjustments to the wipers does nothing. The following fast and super fast settings work. What would be the problem there?

Rear windshield wiper does not work at all when you attempt to use it.

And the rear defroster does nothing with pushed.

Could these all be related? I've checked the main fuse box and all are good. I am definitely not an electrical guru. These issues were present when I bought the car used a few years ago.


KyleRC is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 05-21-2013, 04:27 AM   #2
GBPackFan
Focus Enthusiast
 
GBPackFan's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Fan#: 84314
Location: Kalama, WA
What I Drive: 2004 Sonic Blue SVT

Posts: 207
Points 1,705, Level 24
Points: 1,705, Level: 24 Points: 1,705, Level: 24 Points: 1,705, Level: 24
Level Up 5% Completed
Level up: 5% Level up: 5% Level up: 5%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 3 GBPackFan Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (8)
I had all these problems too. Tell me when this happens do you have use of your turn signals, your heated rear window, or the door auto-lock function fail to work?

Well I'll tell you I HAD these problems. I changed the (i think it's called the "Big 3) wires from the battery to the alternator, engine ground to battery, and chassis ground to battery. It cost me about $14 in parts, and I had a friend solder the wires into the terminals for me. All 3 wires were BAD corroded.

I couldn't figure out what it was for the longest time, Ford told me that maybe my GEM Module had gone bad. I started experiencing horrible battery drain. Even just parked overnight and then starting the next day was an ordeal. Once I changed those wires, no more battery drain either and the flickering of the headlights and dash lights got WAY better.
So I would change those, it is the cheapest fix to a potentially expensive problem.
__________________
Current love affair: 2004 SVTF #953 (Josephina - pronounced hoe-se-fin-a)
RIP: 2002 SVTF #2358, Sent to graveyard on June 11, 2013. I will always remember the good times we had!!
This car made my hair go gray, and did not care.
GBPackFan is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-21-2013, 04:29 AM   #3
sleepyboy
FF's Night Security
 
sleepyboy's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Fan#: 15335
Location: SW Houston, TX, United States
What I Drive: 01' Yellow ZX3 euro, 04' ZX5 SVT

Posts: 26,349
Points 135,964, Level 100
Points: 135,964, Level: 100 Points: 135,964, Level: 100 Points: 135,964, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 65%
Activity: 65% Activity: 65% Activity: 65%
FF Reputation: 48 sleepyboy Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (11)
Moved to the General Technical section
__________________
I started out with nothing and I still have most of it left

Hatch Nation #15 (Ole' Yeller') & #150 (The SVT)
Moderator for
Technical Chat
Zetec Performance Chat
Southern Fanatics Chat
sleepyboy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-21-2013, 02:20 PM   #4
KyleRC
Focus Rookie
 
Join Date: May 2013
Fan#: 114821
Location: Monterey Bay, CA
What I Drive: 2003 Red Focus SVT.

Posts: 7
FF Reputation: 1 KyleRC Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by GBPackFan View Post
I had all these problems too. Tell me when this happens do you have use of your turn signals, your heated rear window, or the door auto-lock function fail to work?

Well I'll tell you I HAD these problems. I changed the (i think it's called the "Big 3) wires from the battery to the alternator, engine ground to battery, and chassis ground to battery. It cost me about $14 in parts, and I had a friend solder the wires into the terminals for me. All 3 wires were BAD corroded.

I couldn't figure out what it was for the longest time, Ford told me that maybe my GEM Module had gone bad. I started experiencing horrible battery drain. Even just parked overnight and then starting the next day was an ordeal. Once I changed those wires, no more battery drain either and the flickering of the headlights and dash lights got WAY better.
So I would change those, it is the cheapest fix to a potentially expensive problem.
Where's you get the wires at for $14?
KyleRC is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2013, 08:00 AM   #5
limeyrider
Focus Enthusiast
 
limeyrider's Avatar
 
Join Date: May 2006
Fan#: 35376
Location: Raleigh, United States
What I Drive: 2004 SVT, infrared, '72 Bonny 650

Posts: 263
Points 459, Level 9
Points: 459, Level: 9 Points: 459, Level: 9 Points: 459, Level: 9
Level Up 18% Completed
Level up: 18% Level up: 18% Level up: 18%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 4 limeyrider Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
There were issues with these.

Quote:
Originally Posted by KyleRC View Post
The first setting that allows you to make fine speed adjustments to the wipers does nothing. The following fast and super fast settings work. What would be the problem there?

Rear windshield wiper does not work at all when you attempt to use it.

And the rear defroster does nothing with pushed.

Could these all be related? I've checked the main fuse box and all are good. I am definitely not an electrical guru. These issues were present when I bought the car used a few years ago.
First to check/replace is the wiper relay. If the relay doesn't improve anything the control stick switch assembly needs replacing.
__________________
Raleigh NC - Home of deep fried sushi....
limeyrider is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-22-2013, 03:36 PM   #6
KyleRC
Focus Rookie
 
Join Date: May 2013
Fan#: 114821
Location: Monterey Bay, CA
What I Drive: 2003 Red Focus SVT.

Posts: 7
FF Reputation: 1 KyleRC Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by limeyrider View Post
First to check/replace is the wiper relay. If the relay doesn't improve anything the control stick switch assembly needs replacing.
Wiper relay isn't the issue for the front OR rear wipers. Even with the relay out the settings on the front wipers work the same. It's just the slow speed that does nothing.

Wiring under the hatch is good to the rear wiper. That wire is kicking out a constant 12v. Rear wiper does nothing when switched on. No noises. Pure silent nothing.

And the rear defroster doesn't do a thing either. When you push the button it doesn't even light up.

For some reason I think these all could be related?
KyleRC is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2013, 07:55 AM   #7
KCaudill
Focus Enthusiast
 
Join Date: May 2007
Fan#: 46826
Location: Roanoke, VA
What I Drive: 2006 Tredour Red ZX3 SE

Posts: 126
Points 334, Level 6
Points: 334, Level: 6 Points: 334, Level: 6 Points: 334, Level: 6
Level Up 68% Completed
Level up: 68% Level up: 68% Level up: 68%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 1 KCaudill Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I had a simular problem. Found the wires in the wire loom from the body to the hatch twisted and broken from use of opening and shutting the hatch. pulled all wires out lengthend them and repair the connections. All works as good as new
KCaudill is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 05-24-2013, 12:52 PM   #8
KyleRC
Focus Rookie
 
Join Date: May 2013
Fan#: 114821
Location: Monterey Bay, CA
What I Drive: 2003 Red Focus SVT.

Posts: 7
FF Reputation: 1 KyleRC Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by KCaudill View Post
I had a simular problem. Found the wires in the wire loom from the body to the hatch twisted and broken from use of opening and shutting the hatch. pulled all wires out lengthend them and repair the connections. All works as good as new
Already checked this the other day. Wires are good. The rear wiper is getting 12v. So power doesn't appear to be the issue. The voltage is constant to the wiper wire regardless if the setting is selected on the control stick or not. No wiper movement. No clicks. Nothing.
KyleRC is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:44 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat