wiper control not working right. - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2012, 07:32 PM   #1
dano126
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107117
Location: Tiffin, OH
What I Drive: 2005 Focus ZX4

Posts: 35
FF Reputation: 1 dano126 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
wiper control not working right.

2005 Fo-cuss ZX4...Operated the wipers today, worked good. It was just barely misting out so I used the mist option, (pushing down on the wiper lever) instead of the wipers cycling once, they stopped where ever they were on the window when you let go of the lever. Thinking its in the switch, but not being an electrical wizard, not sure? Gladly take anyones advice on this one.
Oh yeah, nuther thing, same car. After driving the car for the first time today, I noticed that after the car only running for maybe 3 minutes, the temp guage was already in the normal range, and of course, no heat blowing yet, I was only 2/3 of a mile down the road. It hasn't over heated or not heated up at all, in fact the heater works great. Should I worry about the gauge or let it go? Since my wife will be using this a lot, don't want it to mess up on her...she wouldn't be to happy with me.
Thanks for any information,
dano



Last edited by dano126; 12-09-2012 at 07:35 PM. Reason: left out question on 2nd inquiry
dano126 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-10-2012, 12:02 AM   #2
iminhell
C2H5OH
 
iminhell's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Fan#: 36222
Location: Darwin, MN
What I Drive: 2000 & 2001 ZX3's

Posts: 10,704
Points 18,399, Level 86
Points: 18,399, Level: 86 Points: 18,399, Level: 86 Points: 18,399, Level: 86
Level Up 10% Completed
Level up: 10% Level up: 10% Level up: 10%
Forum Activity 4%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
FF Reputation: 48 iminhell Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Wipers,
Looks like it's either going to be the wiper relay (located in the passenger fuse panel, 3rd from the left at the very top) or the wiper motor itself (which is where the 'park' function is held (most likely based on resistance, so maybe you can pull the motor and clean the contacts).


Heat,
A properly running Focus should heat up rather quickly, vs older 4cyl cars. But this also depends on what you're calling 'the normal range'.
But so long as the cooling fans are operating correctly you/she should have little issue with the car overheating.
__________________
Don't "think outside the box".
There is no box.
Do it correct, or do it twice.
iminhell is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-10-2012, 12:13 AM   #3
sailor
Crankshaft
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 16,558
Points 11,780, Level 71
Points: 11,780, Level: 71 Points: 11,780, Level: 71 Points: 11,780, Level: 71
Level Up 33% Completed
Level up: 33% Level up: 33% Level up: 33%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 79 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
X2

To add some details, on mine when the wiper issue happened it was the relay - I got it out with an extended reach needle nose pliers so I didn't need to disassemble as much as the thread you can search for on here shows - the old thread gave me the right part # though, since the dealer's computer microfiche DIDN'T identify the relay by function!

And as to heat, the temp gauge reading is from the CHT sensor (cylinder head temperature), so it'll show warm B4 the coolant is heated up enough to give you good cabin heat.... It's more accurate for engine operation so the 'puter knows what fuel to send it, NOT accurate as to when there's enough heat to keep YOU warm! (chuckle)

Luck!
sailor is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 12-10-2012, 01:07 AM   #4
Sniper Focus
Focus Addict
 
Sniper Focus's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Fan#: 84221
Location: IL, IL
What I Drive: '03 SVT EAP "Eurotrish"

Posts: 1,337
Points 2,018, Level 27
Points: 2,018, Level: 27 Points: 2,018, Level: 27 Points: 2,018, Level: 27
Level Up 12% Completed
Level up: 12% Level up: 12% Level up: 12%
Forum Activity 4%
Activity: 4% Activity: 4% Activity: 4%
FF Reputation: 20 Sniper Focus Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (13)
Yep the wiper relay is known for going bad for some reason.

Did your other vehicle have a larger than a 2.0 engine? From my observations larger engines take (like a 5.0 V8) forever to fully warm up, but when they do the heat is scorching hot. 4cyl motors warm up faster and produce adequate heater temps. The Focus has excellent heater temp output, like a V6 lol.

It's true that the factory gauge will go to normal (dead center) before the car has fully warmed up. I've seen this on my Scangauge.
__________________
Fox Hound: Liquid Stang - Sniper Focus - Decoy Escort (or was it a Tracer...)
Sniper Focus is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-02-2013, 10:37 AM   #5
dano126
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107117
Location: Tiffin, OH
What I Drive: 2005 Focus ZX4

Posts: 35
FF Reputation: 1 dano126 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks guys, sorry for the late response. I'll have to check out the relay thing on the wipers. The only time it does not park properly is when I use the mist mode,(pushing down on the control lever). As far as the heat goes in reference to the guage, I guess it makes sense, Sailor, Thanks. I did note that the heater works better when the fan is set on the 2 or above setting. Thanks to all for your responses.
dano
dano126 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:33 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat