petrol hose clicking off - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 10-15-2013, 10:44 PM   #1
shar59
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2013
Fan#: 119861
Location: walloon, Australia
What I Drive: 2007 Ford focus LX red

Posts: 2
FF Reputation: 1 shar59 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
petrol hose clicking off

I have trouble filling my car with fuel because the fuel hose keeps clicking off all the time. Does anyone have any clues?
Thanks


shar59 is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-15-2013, 10:52 PM   #2
Elizabeth
Focus Fanatic
 
Elizabeth's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Fan#: 89280
Location: SouthEast, WI
What I Drive: '12 Yellow Focus SE stick, 17"rims

Posts: 2,694
FF Reputation: 14 Elizabeth Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I find some gas station pumps just push fuel too fast. So it backs up and clicks the pump off.
I usually only pull the pump handle halfway so it runs slower.
Sometimes it is only some of the pumps at a station.
I usually try to go to the exact same pump at my station if I can.
Then holding the nozzle so it is not twisted. IE so it is centered down the hole. If it is tilted more to one side (Up down right left) then it shuts off more.
No question it can be annoying.
But the filler tube has obstructions built in. (so gas cannot be sucked out etc..) And with some pumps with too much flow.. it can be hard to get an easy fill.
Elizabeth is offline  
    Reply With Quote
Old 10-15-2013, 11:06 PM   #3
shar59
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2013
Fan#: 119861
Location: walloon, Australia
What I Drive: 2007 Ford focus LX red

Posts: 2
FF Reputation: 1 shar59 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
have tried that

Yes I have tried to adjust the nozzle in all directions, but it hasn't always done it. I thought their maybe a air hole or something to stop it from cutting off, but I am not sure.
shar59 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-15-2013, 11:07 PM   #4
scott7278
Focus Addict
 
Join Date: Jun 2012
Fan#: 100021
Location: St. Louis, MO
What I Drive: 2012 Red Candy SEL Hatchback

Posts: 901
FF Reputation: 5 scott7278 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
On a 2005 GM I had, I had the same issue - on pumps with the plastic ribbing around the nozzle, it had to be perfectly centered without tension from side to side (parking too far away and having to stretch the hose).

It had to be what Elizabeth said, along with aging ribbing, because new ones were fine.
scott7278 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-16-2013, 05:21 AM   #5
whynotthinkwhynot
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 ZXW; 02 Windstar; 13 C-Max SEL

Posts: 20,060
FF Reputation: 270 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Memberwhynotthinkwhynot Outstanding Standing Memberwhynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
It might be that the tank is not venting properly. You should have the EVAP system checked out.
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is offline  
    Reply With Quote
Old 10-16-2013, 07:43 AM   #6
scott7278
Focus Addict
 
Join Date: Jun 2012
Fan#: 100021
Location: St. Louis, MO
What I Drive: 2012 Red Candy SEL Hatchback

Posts: 901
FF Reputation: 5 scott7278 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
^^Definitely worth investigating.
scott7278 is offline  
    Reply With Quote
Old 10-16-2013, 09:01 PM   #7
drklmbrt
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107677
Location: Manville, RI
What I Drive: 2009 ebony black ses

Posts: 5
FF Reputation: 1 drklmbrt Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Typically what I've seen with that is a clog or spider nest in the vent hose for the evap system. This is where the air escapes as you fill up the tank with fuel. The buildup of pressure is what shuts off the pump.
drklmbrt is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:34 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.