04 SVT Sway bar hitting / bang noise? - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > Brakes, Suspension & Body Chassis

Brakes, Suspension & Body Chassis The place to go for answers on brakes, suspension, camber, alignment and more.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-27-2013, 05:38 PM   #1
PublicTimeGuy
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2013
Fan#: 119896
Location: Grand Rapids, MI
What I Drive: 2004 Screaming Yellow SVT

Posts: 4
FF Reputation: 1 PublicTimeGuy Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
04 SVT Sway bar hitting / bang noise?

I have been chasing a mysterious 'bang' from the front right when going over potholes/bridge seams, etc. Car has 97k, completely stock. I have replaced both front struts, top strut bearing, all end-links, tie-rod ends and it's still there. Finally I took a look when it was up on the lift and I can see the sway-bar is hitting a return vapor line next to the fire-wall (I could see a small area where it contacts). The mechanic tried to bend the line away (there's not much room!), but the bang is still there. I can't see anywhere else anything is contacting and yielding such a noise. Do you think new springs will solve the problem? Thanks in advance for your comments.


PublicTimeGuy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-28-2013, 02:53 PM   #2
felixthecat
w/ my magic bag
 
felixthecat's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Fan#: 80663
Location: Renton, WA
What I Drive: '05 Silver Sport Technologies

Posts: 10,881
Points 12,168, Level 72
Points: 12,168, Level: 72 Points: 12,168, Level: 72 Points: 12,168, Level: 72
Level Up 30% Completed
Level up: 30% Level up: 30% Level up: 30%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 65 felixthecat Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by PublicTimeGuy View Post
I have been chasing a mysterious 'bang' from the front right when going over potholes/bridge seams, etc. Car has 97k, completely stock. I have replaced both front struts, top strut bearing, all end-links, tie-rod ends and it's still there. Finally I took a look when it was up on the lift and I can see the sway-bar is hitting a return vapor line next to the fire-wall (I could see a small area where it contacts). The mechanic tried to bend the line away (there's not much room!), but the bang is still there. I can't see anywhere else anything is contacting and yielding such a noise. Do you think new springs will solve the problem? Thanks in advance for your comments.
Sway bar bushings. I'd replace them w/ poly ones. How 'bout putting it on a alignment rack & rocking it up & down to see if you can see if & where it hits something.
__________________
Introduce Mr. Torsen to the mixBigger brakes then you- D23 crew- D-Tech- Sedan Revolution= #131
felixthecat is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 11-29-2013, 07:15 PM   #3
mainest
Focus Addict
 
mainest's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 60163
Location: DownEast, ME
What I Drive: '04 Red Euro SVT

Posts: 1,144
Points 1,840, Level 25
Points: 1,840, Level: 25 Points: 1,840, Level: 25 Points: 1,840, Level: 25
Level Up 40% Completed
Level up: 40% Level up: 40% Level up: 40%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 8 mainest Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (12)
I doubt it is a spring issue. My '04 SVT has 75K, with original springs (36K mi.) new SVT struts/shocks and endlinks. Same issue. I would dearly love to solve this issue. Mine seems to do it more when the RF tire falls into a hole(extension vs. compression), rather than hitting an obstacle (like a speed bump or frost heave).
I have not yet changed sway bar bushings, but will do so once the temp gets up to 40F. Thanks, Felix!
mainest is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-29-2014, 05:32 PM   #4
PublicTimeGuy
Focus Rookie
 
Join Date: Oct 2013
Fan#: 119896
Location: Grand Rapids, MI
What I Drive: 2004 Screaming Yellow SVT

Posts: 4
FF Reputation: 1 PublicTimeGuy Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Front Suspension BANG Solved

OK Team...

Finally took the car in. Despite the mechanic saying the front sway bar bushings were fine, had them replaced anyway. Guess what - BANG (from the front passenger firewall area) is gone. I'm so relieved - it was incredibly annoying, especially when driving with The Wife who knows how much the car cost and continues costing! Thanks for all the input...

Despite appearances, the bushings must degrade with age....
PublicTimeGuy is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-29-2014, 05:55 PM   #5
sailor
Crankshaft
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 16,721
Points 11,959, Level 71
Points: 11,959, Level: 71 Points: 11,959, Level: 71 Points: 11,959, Level: 71
Level Up 78% Completed
Level up: 78% Level up: 78% Level up: 78%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 79 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Tx for posting your solution!

Adds to the list of known "fixes" we can pass on.
__________________
"Rubber Side Down"

S.R. #275
sailor is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-29-2014, 11:35 PM   #6
sandman503
Focus Enthusiast
 
Join Date: Mar 2013
Fan#: 111841
Location: Wilsonville, OR
What I Drive: 93, green, jeep ZJ

Posts: 108
Points 385, Level 7
Points: 385, Level: 7 Points: 385, Level: 7 Points: 385, Level: 7
Level Up 70% Completed
Level up: 70% Level up: 70% Level up: 70%
Forum Activity 3%
Activity: 3% Activity: 3% Activity: 3%
FF Reputation: 1 sandman503 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I had a bang, it was because the sway bar had shifted to the drivers side.
sandman503 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:00 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat