05 Focus ZX4 HELP! - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-30-2013, 01:57 PM   #1
CrabClawDude
Focus Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Fan#: 114162
Location: Rochester, MN
What I Drive: 05 Red Ford Focus ZX4

Posts: 1
FF Reputation: 1 CrabClawDude Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
05 Focus ZX4 HELP!

Ok guys Im new to the forum and have a few questions on my 05 focus zx4 sedan with the 2.0l motor....First issue is at random times it takes alot of cranks to fire the engine and when it does it may run fine or may kill on me?...Fuel pump? electrical issue?sensor problem? to add to that the car throws no codes and the check engine light has now come on but was do for an oil change...does this make the check engine light come on if its close to needing to be serviced?...should I reset it? Any help would be great! Thanks


CrabClawDude is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-30-2013, 03:37 PM   #2
calebstubstad
Chef Boyardee
 
calebstubstad's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 103240
Location: Fargo, ND
What I Drive: 2000 Atlantic Blue LX

Posts: 2,706
FF Reputation: 4 calebstubstad Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (2)
CEL shouldn't come on just for an oil change. I was 200 miles over the 3000 recommended and no lights. It sounds like a fuel issue, so my guess is fuel pump. if it's cranking that means it isn't electrical (or atleast shouldn't be)
__________________
Rally Revolution #43
[HOONIGAN]
Quote:
Originally Posted by matmatician View Post
Not the bear the zoo deserves, but the bear the zoo needs.
calebstubstad is offline  
    Reply With Quote
Old 04-30-2013, 06:48 PM   #3
sailor
"Elder"
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 11,702
FF Reputation: 60 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Note the other recent post on "Start Up Issues", also with an '05.

The TSB noted there MAY help, if it applies to yours & hasn't been done. The other comments on waiting B4 cranking sometimes help as well (different issue).

The CEL needs checking, it MAY point to an issue that contributes to the problem. I say it that way because codes don't always point directly to the problem, sometimes it's just a clue in diagnosing the issue.

Luck!
sailor is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:02 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.