1.6 Zetec 2001 - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-02-2013, 04:41 AM   #1
Quinn89
Focus Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Fan#: 112812
Location: York, United Kingdom
What I Drive: 2001 Black

Posts: 4
FF Reputation: 1 Quinn89 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
1.6 Zetec 2001

Hello! I hope this is posted in the correct place, if not I apologize!

A few months back, my temperature gauge started fluctuating from mid-max constantly. I checked my coolant level, and noticed there was a leak. A friend at a garage diagnosed the leak as from the thermostat, and replaced the thermostat head and sensor for me. Leak stopped, hurrah!

However, the thermostat is still fluctuating from mid-max, and setting off the engine fans after around 15 minutes. These are unbearably loud!

I read on an old thread on this forum to burp the system. So I did this, and sure enough the cooling system did a big old 'Burp', I topped it up with coolant and water and for the past 4 days it has run like a dream. No thermostat issues, no engine fan blaring out after 20 minutes, no nothing!

However, I went on quite a long drive yesterday (total of around 90 miles), and sure enough, it started again. And again, this morning, it was back to its old tricks, starting to kick off again after around a 15 minute drive.

I have been checking my oil with paranoia, and my oil is normal, no white cream, so that indicates it shouldn't be the head gasket. There is no leak in the system, but there was a lot of air. The thermostat is brand new... I have also changed air filters and spark plugs recently.

Any ideas, before I have to start throwing money at this?


Quinn89 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-02-2013, 11:39 AM   #2
sailor
"Elder"
 
sailor's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Fan#: 57268
Location: Williamsville, NY
What I Drive: 2004 Pitch Black ZTS 2.3 5spd.

Posts: 14,579
Points 9,928, Level 66
Points: 9,928, Level: 66 Points: 9,928, Level: 66 Points: 9,928, Level: 66
Level Up 70% Completed
Level up: 70% Level up: 70% Level up: 70%
Forum Activity 99%
Activity: 99% Activity: 99% Activity: 99%
FF Reputation: 70 sailor Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Our models have different engines on this side of the pond, but the cooling system is likely "similar".

Ours are self bleeding, with some small hoses (tiny plastic things) leading back to the reservoir bottle to purge any trapped air & bubbles that may develop.

Checking those for any damage (pinched, kinked), then removing & blowing back through them to check for obstruction (gently, like with your mouth) might find/cure your problem. (small obstruction would be blown out)

SOME air bubbles develop during normal operation, and when working right the system takes care of itself.

Hope this helps, Cheers!
sailor is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-02-2013, 11:59 AM   #3
Quinn89
Focus Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Fan#: 112812
Location: York, United Kingdom
What I Drive: 2001 Black

Posts: 4
FF Reputation: 1 Quinn89 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
I'll certainly check them later tonight, and will report back! I won't know the result until tomorrow though unfortunately! Thank you for the reply!
Quinn89 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-02-2013, 12:07 PM   #4
nilskje
Focus Addict
 
Join Date: Aug 2004
Fan#: 11478
Location: Norway, Norway
What I Drive: Focus -04 5door 1,6 Ghia

Posts: 573
Points 449, Level 8
Points: 449, Level: 8 Points: 449, Level: 8 Points: 449, Level: 8
Level Up 98% Completed
Level up: 98% Level up: 98% Level up: 98%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 17 nilskje Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
These have an odd way of filling coolant after draining, these has to be followed to avoid trapped air, if you chk the hoses going to to heater inside the car, one of them has a piece of pipe, you are supposed to refill at this location, filling the hose going to the heater until in starts pouring out of the other end of the hose. The location of this is rather hopeless, kind of beneath the throttle body.
nilskje is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-03-2013, 07:26 AM   #5
Quinn89
Focus Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Fan#: 112812
Location: York, United Kingdom
What I Drive: 2001 Black

Posts: 4
FF Reputation: 1 Quinn89 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by sailor View Post
Our models have different engines on this side of the pond, but the cooling system is likely "similar".

Ours are self bleeding, with some small hoses (tiny plastic things) leading back to the reservoir bottle to purge any trapped air & bubbles that may develop.

Checking those for any damage (pinched, kinked), then removing & blowing back through them to check for obstruction (gently, like with your mouth) might find/cure your problem. (small obstruction would be blown out)

SOME air bubbles develop during normal operation, and when working right the system takes care of itself.

Hope this helps, Cheers!
Tried this. The small houses looked okay, and there was no visible damage to them. So unfortunately, I am still having the issue.
Quinn89 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-08-2013, 05:36 AM   #6
Quinn89
Focus Rookie
 
Join Date: Apr 2013
Fan#: 112812
Location: York, United Kingdom
What I Drive: 2001 Black

Posts: 4
FF Reputation: 1 Quinn89 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
still struggling with this, if anyone has any other ideas?
Quinn89 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:59 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.