XCAL2 Data Log issues, now PATs - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > Focus Tuning Chat

Focus Tuning Chat Discuss performance tuning options for your Ford Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 03-10-2013, 08:04 PM   #1
USARice
Focus Addict
 
USARice's Avatar
 
Join Date: May 2008
Fan#: 56127
Location: LaCrosse, WI
What I Drive: 2005 Silver ST, DD and AutoX

Posts: 620
FF Reputation: 1 USARice Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
XCAL2 Data Log issues, now PATs

So I got this unlocked XCAL2 previously used on another 2.3L 5spd, bought it with my F2 header and K&N FIPK. When I installed the FIPK I loaded the tune file just for schitts and grins. It downloaded my stock ecm program fine and uploaded the tune. Took it for a spin for a couple miles and turned around because it was bucking in the 4k to 5k range, plus I wasn't too happy about the fact that the tune included perm TC disable. My guess is the bucking was becasue it was tuned for the header and without it the exhaust wasn't being expelled fast enough. So I returned it to stock and just last night contacted Tom for a new tune. While I am waiting for a response I decide to try some data logging. I finally got things to link up but LiveLink said "Loading Stock Parameters......" in the lower corner and stayed that way awhile. I canceled the program and decided to try to load the tune file again to see what would happen if I tried to datalog that file. The program loaded fine but this time when I went to start the car the PATs light was blinking like crazy and the car wouldn't start. Okay, wierd, so I returned to stock with the same results. Disconnected the battery for awhile and tried again. Same results. Tried a couple more times to return to stock and basically I have a dead car in the garage. Sent SCT a message to see if they can help me and sent a PM to our SCT contact on here. I really don't want to pay to have this thing towed into Ford to be reflashed because there goes my money for my tune from Tom. I looked online and the instructions for restoring the stock tune which was supposedly backed up on my computer and the Dump.exe file didn't exist in my LiveLink folder.

So lets say I have no interest in ever returning the car to stock; can Tom just write me a program and include PAT's disable? I tried pulling the PATs fuse but that did absolutely nothing (wishful thinking I suppose).

Please help, while a beautiful one, my Focus doesn't make a good paperweight. Interestingly enough I am not getting any DTCs from this.


__________________
No, my avvy isn't a B&W photo....meet Jaz, the car that makes any pic look monochromatic!
USARice is offline  
    Reply With Quote
 

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:33 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.