Tune Issues - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > Focus Tuning Chat

Focus Tuning Chat Discuss performance tuning options for your Ford Focus.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2012, 03:06 PM   #1
tspitts
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Nov 2009
Fan#: 70839
Location: Friendswood, TX
What I Drive: 2004 Black SVT

Posts: 35
FF Reputation: 1 tspitts Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Tune Issues

I posted this in another thread but am re-posting it under this new thread so that it does not get lost over there.

I have Tom's tune and want to throw this out and see if anyone else has these issues with Tom's or anyone else's tune. My SVTF had a tune on it when I bought it and I got Tom's tune around the beginning of this year to see if I could get a little more out of the car short of going FI. After loading the tune, the car runs 100% better off the line but has the following problems:

1. Every now and then, when I push in the clutch when coming to a stop, RPMs immediately drop off and the car stalls. I pulled the IACV and cleaned it out.
2. When cruising at 50 - 60 mph, car has a definite stutter almost like a plug is misfiring.
3. Car throws a CEL. If I remember correctly, it was P0133 having to do with the upstream O2 sensor.

I finally went back to the old tune and don't have any of the problems with this other tune. After running the old tune for a few months, I tried reloading Tom's tune yesterday and problems 1 & 2 immediately came back. I am not taking anything away from Tom because I love how the car accelerates with his tune and he has been very responsive in trying to address these issues. Unfortunately, nothing shows up on a datalog to indicate what is causing these issues. Since I would love to go back to running his tune, has anyone else had similar issues for which they have found a solution? Thanks.


tspitts is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 09-02-2012, 05:20 PM   #2
TopGearTerror
Focus Enthusiast
 
Join Date: Dec 2010
Fan#: 81069
Location: Camarillo, CA
What I Drive: 2008 Silver SES

Posts: 125
FF Reputation: 1 TopGearTerror Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
No expert on tuning, but while perusing tuning threads I had read about similar symptoms coming from either a faulty or misconnected MAF sensor. Check that, maybe?

Edit: What also leads me to this conclusion is it sounds symptomatic of a fuel/air mixture imbalance. Your car is running under it's own power while the clutch is forcing the engine to turn over, but when you push in the clutch and separate the wheels from the engine, it cannot keep itself running. You also mentioned that stutter at cruising speeds.
__________________
"So, a dog over-steers, which is more fun than an under-steering Hyena so... you want a Mazda MX-5 because it's rear-wheel drive!"
TopGearTerror is offline  
    Reply With Quote
Old 09-02-2012, 05:25 PM   #3
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 21,916
Points 50,442, Level 100
Points: 50,442, Level: 100 Points: 50,442, Level: 100 Points: 50,442, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 25%
Activity: 25% Activity: 25% Activity: 25%
FF Reputation: 154 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
How many datalog have you sent me , Problems 1 and 2 I can adjust , problem 3 has more to do with the o2 , placement , etc

Sorry hard to do names , email names , forum names , IM names etc

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is offline  
    Reply With Quote
Old 09-02-2012, 06:08 PM   #4
tspitts
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Nov 2009
Fan#: 70839
Location: Friendswood, TX
What I Drive: 2004 Black SVT

Posts: 35
FF Reputation: 1 tspitts Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Tom - looking at my laptop, it appears I have sent you 7 datalog files. Should I run another one tomorrow and send it to you? Thanks.
tspitts is offline  
    Reply With Quote
Old 09-02-2012, 08:26 PM   #5
1turbofocus
FF Affiliate
 
1turbofocus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Fan#: 1123
Location: Belmont, NC
What I Drive: 2000 ZX3 / 2002 SVT Turbocharged

Posts: 21,916
Points 50,442, Level 100
Points: 50,442, Level: 100 Points: 50,442, Level: 100 Points: 50,442, Level: 100
Level Up 0% Completed
Level up: 0% Level up: 0% Level up: 0%
Forum Activity 25%
Activity: 25% Activity: 25% Activity: 25%
FF Reputation: 154 1turbofocus Excellent Standing Member 1turbofocus Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (28)
If your having issues never stop sending me datalogs till I tell you its something other then an issues with the tune and even then I will give you things to test or check , If I send you a tune for an issue and dont hear back then I am guessing its fixed and your good to go

The issue with the stalling has to be done in small steps or you will go from stalling to flair when you push in the clutch , high revs when you cone to a stop etc

Tom
__________________
Focus-Power: Your #1 Source for Ford Focus Speed, Tuning & Performance!

Customer Support
AIM: hpdyno
Email: hpdyno@aol.com
Phone: 704-249-3745
Site: focus-power.com

Elder 1turbofocus
1turbofocus is offline  
    Reply With Quote
Old 09-02-2012, 08:36 PM   #6
tspitts
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Nov 2009
Fan#: 70839
Location: Friendswood, TX
What I Drive: 2004 Black SVT

Posts: 35
FF Reputation: 1 tspitts Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks Tom. I will do a datalog in the morning and send it to you. Is there anything special I should do on this datalog or just the normal 5 minute session with some aggressive driving thrown in?
tspitts is offline  
    Reply With Quote
Old 11-12-2012, 10:02 AM   #7
swansong
Focus Addict
 
swansong's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83576
Location: Appleton, WI
What I Drive: 2008 Saab 9-3 Aero SportCombi XWD

Posts: 1,485
Points 2,209, Level 28
Points: 2,209, Level: 28 Points: 2,209, Level: 28 Points: 2,209, Level: 28
Level Up 40% Completed
Level up: 40% Level up: 40% Level up: 40%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 12 swansong Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Gonna bump this to ask if any resolution was found. I'm having the exact same symptoms, #1, #2, and #3. Recently replaced O2 sensor with new Motorcraft part, but still throws P0133. I'm in the process of datalogging the problems with Tom.
__________________
Mine: 2008 Saab 9-3 Aero SportCombi XWD: 88k, Black, Manual, JZW Stage 1. 320hp/400tq.
Gone: 2002 SVT, #1654

Hers: 2010 Focus SES: 80k, Ebony, Auto, Moon and Tune
swansong is online now  
    Reply With Quote
Old 02-18-2013, 11:10 PM   #8
NemesisEnforcer
Force-Powered Focus
 
NemesisEnforcer's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Fan#: 48598
Location: New England, Afghanistan
What I Drive: LIQUID GRAY 2005 ST

Posts: 6,877
Points 18,461, Level 86
Points: 18,461, Level: 86 Points: 18,461, Level: 86 Points: 18,461, Level: 86
Level Up 23% Completed
Level up: 23% Level up: 23% Level up: 23%
Forum Activity 0%
Activity: 0% Activity: 0% Activity: 0%
FF Reputation: 352 NemesisEnforcer Outstanding Standing Member NemesisEnforcer Outstanding Standing Member NemesisEnforcer Outstanding Standing Member NemesisEnforcer Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (3)
Just a bump for the two guys. Was this issue fixed?
__________________
GIVE DUE REP!! ST Crew #78 /Duratec Crew #91
Go Pats!! Go Green!! Go Sox!! Go B's!
Seeker of Wisdom, LG Crew #1
Resident Sith Lord & Jedi Master, MMA
Thx to those in the military.
NemesisEnforcer is offline  
    Reply With Quote
Old 02-19-2013, 06:57 AM   #9
swansong
Focus Addict
 
swansong's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83576
Location: Appleton, WI
What I Drive: 2008 Saab 9-3 Aero SportCombi XWD

Posts: 1,485
Points 2,209, Level 28
Points: 2,209, Level: 28 Points: 2,209, Level: 28 Points: 2,209, Level: 28
Level Up 40% Completed
Level up: 40% Level up: 40% Level up: 40%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 12 swansong Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (4)
Yes, and two things helped. One was replacing the front O2 sensor, then making sure to reset the ECU by disconnecting the the negative battery cable for a few minutes (which should be done anytime an electrical component or sensor is replaced - d'oh!), and the other was a datalog session with Tom. He was able to tweak the tune little by little until my stalling disappeared.
__________________
Mine: 2008 Saab 9-3 Aero SportCombi XWD: 88k, Black, Manual, JZW Stage 1. 320hp/400tq.
Gone: 2002 SVT, #1654

Hers: 2010 Focus SES: 80k, Ebony, Auto, Moon and Tune
swansong is online now  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:32 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.