2000 Focus SE 2.0 - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-10-2013, 02:19 PM   #1
xjryan22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109609
Location: Roseville, OH
What I Drive: 2000 White SE

Posts: 3
FF Reputation: 1 xjryan22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
2000 Focus SE 2.0

Ok so the other day my wife complained that her car was chugging real bad while driving it. Replaced plugs, wires, ignition coil, and a vacum hose coming from the air filter box was split and batter terminals were also replaced. replacing all of these turned the check engine light off so i didnt do anything else. The car ran fine for maybe a day or two and then in the morning she started the car before work and waited for it to warm up. After about 5-10 minutes she went back to the car and said that there was smoke inside the cabin and the car was no longer running.

I tried to start the car but the engine would not crank. All accesories turned on so its getting power. The smell inside the car was like a wire had shorted but cannot locate it. I checked all wires under the hood and under the dash and still dont see anything that looks bad. All fuses are good. The ignition turns harder than normal. I had the starter replace maybe two or three months ago. I dont know were else to look for the issue so maybe you guys can give me a hand and point me in the right direction. Any information you need I can get for you. The car has 186k miles on it.


xjryan22 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-10-2013, 02:22 PM   #2
xjryan22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109609
Location: Roseville, OH
What I Drive: 2000 White SE

Posts: 3
FF Reputation: 1 xjryan22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Sorry she just told me that there was no smoke inside the car and she didnt see anything comming from under the hood, it just had the smell of something burning.
xjryan22 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-12-2013, 07:09 AM   #3
Top-Ace
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Jan 2009
Fan#: 61807
Location: USA, United States
What I Drive: 2002, Silver Frost, ZTS

Posts: 37
FF Reputation: 1 Top-Ace Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
What engine is in the car, SPI or Zetec?

Sounds like it overheated and the computer shut off the engine to prevent damage. It will not let you start it for a while until the temp drops. The cooling fan resistor (usually the connector) might have blown, which is a common problem, you can search it.
Top-Ace is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-12-2013, 11:24 AM   #4
Donnyd21
Focus Enthusiast
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 109211
Location: Oklahoma city, OK
What I Drive: 2002

Posts: 82
FF Reputation: 1 Donnyd21 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Check battery voltage and battery connections
__________________
I HAVE GOOD USED OEM PISTON AND ROD ASSEMBLIES FOR ALL 2.0L SPI ENGINES (FOCUS, ESCORT AND TRACERS)!! PM ME.
Donnyd21 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 02-17-2013, 02:45 PM   #5
xjryan22
Focus Rookie
 
Join Date: Feb 2013
Fan#: 109609
Location: Roseville, OH
What I Drive: 2000 White SE

Posts: 3
FF Reputation: 1 xjryan22 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
It ended up that the brand new starter that I bought from Advance Auto 3 months ago burnt out already. Replace it and she is running like a champ now.
xjryan22 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:22 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Cadillac ATS-V, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.