Power drop just after shift (MK3 manual) - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace



Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
FocusFest Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

 
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-25-2013, 06:24 PM   #1
knapkin
Focus Rookie
 
Join Date: Dec 2012
Fan#: 107064
Location: Baltimore, MD
What I Drive: 2013 Performance Blue SE Focus

Posts: 6
FF Reputation: 1 knapkin Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Power drop just after shift (MK3 manual)

Driving a new 2013 focus SE hatch (near 2k miles) I have noticed that at launch and the 1st-2nd shift that often times I get a noticeable power drop after fully releasing the clutch pedal.

To be specific, while shifting from 1st to 2nd gears, I have (the feel of) more power with the clutch partially/mostly engaged, but once fully engaged, power to the wheels seems to momentarily dip.

There is no traction control light coming on, and I'm not doing anything silly with the throttle.

I have a few ideas, but I'd like to get some thoughts as to the cause, or if others see this as well. I'm thinking it's:

a) User failure (hope not after 14 years driving standards).
b) Traction control doing something 'minor' without lighting up.
c) Valve timing at the lower end of RPMs (shift usually happens to put 2nd at 1.5-1.75k or so).
d) Just bad torque at my shifting points which translates to a momentary blip until the engine revs up a bit (does not quite explain everything unless I always over-rev and slip the clutch at shift, which my previous 160k+ mile clutch would disagree with).
e) A problem that needs to be looked at.

So I guess I just need to know it's not e) (so we can avoid all the votes for user failure!). As a bit of background, the car previous to this was a 105hp 1993 del sol.

I have searched here and google for related threads, there was one that sounded similar regarding off the line starting, but was for 2012 models specifically and had a TSB issued, so as a 2013 model year, that would not be applicable.


knapkin is offline  
    Reply With Quote
 

Bookmarks & Social Networks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:36 PM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information : Site Map

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.