2002 Focus banging into 2nd and 3rd - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-23-2013, 01:49 PM   #1
hokies
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 89495
Location: Salem, VA
What I Drive: 2002 Focus SE DOHC

Posts: 2
FF Reputation: 1 hokies Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
2002 Focus banging into 2nd and 3rd

First post but have used the site for a few years. My wife has a 2002 Focus SE Zetec with 187,000 miles and was having a problem with idle. Took it to a independent garage because I didn't have time to deal with it. I have a 2002 BMW X5 with 220,000 that takes most my time. First garage put a new passenger side motor mount in it and ran some sea foam through it. It acted OK for about 2 days. The rough idle came back. To be honest I don't know if it ever went away. It wasn't that bad so i decided to just let it be. It finally started getting worse so I needed an inspection and front end alignment anyway so I took it to another mechanic (independent) Its not throwing any codes by the way. This mechanic charges me 3 hours of setting the timing @ $70 an hour. The car was running the same. I blew up at that price and just took it home to look at it myself. I replaced the other two motor mounts and took the car for a spin rough idle and no banging into gear. Then started messing under the hood an found that the PCV hose had collapsed and had a hole in it. Replaced the hose and it now idles perfect in park. Put it in gear and the idle is rough. Took the car down the road and now after just replacing the hose and now the car bangs into second and third so hard the belt squeals when it happens. Any ideas what might have happened?


hokies is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-23-2013, 04:32 PM   #2
Codreamn
Focus Rookie
 
Join Date: Aug 2012
Fan#: 102049
Location: Thornton, CO
What I Drive: 2002 Black SVT

Posts: 9
FF Reputation: 1 Codreamn Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
The check engine light is not on now is it? I doubt it has anything to do with the vacuum leak, unless you pulled a ground wire off to repair the vacuum problem.
Codreamn is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2013, 05:49 PM   #3
hokies
Focus Rookie
 
Join Date: Sep 2011
Fan#: 89495
Location: Salem, VA
What I Drive: 2002 Focus SE DOHC

Posts: 2
FF Reputation: 1 hokies Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thanks for the reply I went out there to dig around again and saw that I had forgotten to plug the throttle position sensor back in. Still working on the rough idle in drive with foot on the brake.
hokies is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2013, 06:27 PM   #4
freemind
Vince your Moderator
 
freemind's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Fan#: 67513
Location: Seattle, WA
What I Drive: 2002 ZX3 and a 2010 Focus SE (Work)

Posts: 4,383
Points 6,223, Level 51
Points: 6,223, Level: 51 Points: 6,223, Level: 51 Points: 6,223, Level: 51
Level Up 37% Completed
Level up: 37% Level up: 37% Level up: 37%
Forum Activity 5%
Activity: 5% Activity: 5% Activity: 5%
FF Reputation: 24 freemind Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (22)
You cannot set the timing on the Focus for one(it is controlled from the ECU). I suggest that you go get your money back for that much. It is aganst the law in most states to claim that he did work that IMO is not possible.

If I was you I'd clean or replace your IACV(idle air control valve)as well. You can get it at 10% over cost from Village Ford here, http://www.focusfanatics.com/forum/
__________________
133whp-126ftlbsTQ Eclipse CD8443,Eclipse PA5422, JBL GTO751EZ, PPI 356cs(Rebranded A/D/S 346cs), JBL p1024, SubThump enclosure, RAAmat BXT, Damplifier Pro

Hatch Nation #140
Caeci caecos ducentes
freemind is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2013, 07:03 PM   #5
whynotthinkwhynot
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 ZXW; 02 Windstar; 13 C-Max SEL

Posts: 20,223
Points 27,399, Level 98
Points: 27,399, Level: 98 Points: 27,399, Level: 98 Points: 27,399, Level: 98
Level Up 5% Completed
Level up: 5% Level up: 5% Level up: 5%
Forum Activity 19%
Activity: 19% Activity: 19% Activity: 19%
FF Reputation: 270 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Yeah, have you tried the typical stuff? Spark plugs, wires, clean MAF, air filter, fuel filter? I would also try an A/F reset after doing the "tune-up" mentioned above. It's easy, just disconnect the negative battery terminal for 10 mins or so. Then when you start the engine, allow it to idle for 5 mins after it drops out of warm up idle. It should settle down around 1k rpm and if you have a tach, it will fluctuate slightly around 1k. The computer then starts a test that lasts 5 mins. After that 5 mins, the idle will drop to normal which is around 700 rpm.

Now, Freemind is probably right because it seems like your idle is not going up like it should when you have the brake on in gear. I would clean the IACV first. You might want to double check that front motor mount too. We have had issues with some aftermarket mounts 3 in 4 fail quickly after installation. Check it by using your finger to push in on the rubber part of the mount. If it is not firm, then the fluid has leaked out of the mount.
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2013, 08:14 PM   #6
amc49
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 5,341
Points 3,091, Level 34
Points: 3,091, Level: 34 Points: 3,091, Level: 34 Points: 3,091, Level: 34
Level Up 28% Completed
Level up: 28% Level up: 28% Level up: 28%
Forum Activity 57%
Activity: 57% Activity: 57% Activity: 57%
FF Reputation: 25 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Often a new passenger side mount can vibrate as bad as the old one did if not a Ford branded mount. Usually that sort of statement is highly suspect, but in this case it's true. Simply troll around here for all the guys who bought new ones and then started spending wasted money on other things when they weeded mount out. Later on it often turns out the NEW one sucks too.................
amc49 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-23-2013, 08:43 PM   #7
curtisparker82
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108061
Location: huntington, WV
What I Drive: 2002 black zx5

Posts: 31
FF Reputation: 1 curtisparker82 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
i bought a aftermarket mount and it blew apart in 3days....it wasnt oil filled like fords...
will never buy another...im going to go urethane...
curtisparker82 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:43 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Cadillac ATS-V, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.