Both my 03 Focuses have an odd temp gauge behaviour - Focus Fanatics
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Focus Fanatics > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-17-2013, 06:37 PM   #1
lbrowne
Focus Enthusiast
 
Join Date: Nov 2009
Fan#: 70250
Location: AB, Canada
What I Drive: My wife nuts

Posts: 144
FF Reputation: 1 lbrowne Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Both my 03 Focuses have an odd temp gauge behaviour

I have an 03 with a Zetec, and I have 03 SPI.

If you start either one of these cars and let them idle (heck even for 20 mins) they will not reach dead center of the temp gauge, but about the quarter mark.

If I start the car and drive at a consistent speed, then it reaches the middle mark no problem. But if I'm coming home from work and I hit stop n go traffic right away moments after starting the car, the temp gauge won't hit the middle mark until I hit a stretch of consistent speed.

The heaters in both get nice and hot when I reach normal operating temps and this is not a case of the fans stuck on causing the motor to be cooled. The coolant levels are good.

Any ideas? I find it odd and I can't remember this behavior in my previous Focuses. Maybe age is catching up to me lol (I've owned about 6 or 7 now over the years)


__________________
2003 ZX5
2003 Wagon
lbrowne is offline  
    Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-17-2013, 07:30 PM   #2
curtisparker82
Focus Jr. Enthusiast
 
Join Date: Jan 2013
Fan#: 108061
Location: huntington, WV
What I Drive: 2002 black zx5

Posts: 31
FF Reputation: 1 curtisparker82 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Thumbs up

mine wont get warm while driving unless i drive about 5 miles and stop and say get gas and then start driving again...i've never let it idle for longer that 3-4 mins in the morning...and i drive the wheels off my car...
curtisparker82 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-17-2013, 11:30 PM   #3
amc49
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 4,757
FF Reputation: 23 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
My '00 and '02 both work normally in the middle in summer but will not come up to the middle in good cold of winter unless driving constant like you say. Both zetec, I assumed they may slightly overcool in winter, don't care since summer here in Texas is the problem and they do great then. I have indicator lamps for low and high fans and actual a/c clutch on/off time, not unusual for car to run all day long in cold and maybe turn on low fan once for a short bit. In summer though that all changes bigtime.
amc49 is offline  
    Reply With Quote
Old 01-20-2013, 01:40 PM   #4
lbrowne
Focus Enthusiast
 
Join Date: Nov 2009
Fan#: 70250
Location: AB, Canada
What I Drive: My wife nuts

Posts: 144
FF Reputation: 1 lbrowne Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Quote:
Originally Posted by amc49 View Post
My '00 and '02 both work normally in the middle in summer but will not come up to the middle in good cold of winter unless driving constant like you say. Both zetec, I assumed they may slightly overcool in winter, don't care since summer here in Texas is the problem and they do great then. I have indicator lamps for low and high fans and actual a/c clutch on/off time, not unusual for car to run all day long in cold and maybe turn on low fan once for a short bit. In summer though that all changes bigtime.
Ok so it's normal then.

Also, if I drive it to normal operating temps and then have to stop and idle (like having to stop into the house for 10 mins) I come back out and the temp is down to a 1/4 and holding there until I start driving again.
__________________
2003 ZX5
2003 Wagon
lbrowne is offline  
    Reply With Quote
Old 01-21-2013, 08:11 PM   #5
amc49
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2012
Fan#: 96610
Location: Fort Worth, TX
What I Drive: 00 wagon, 02 sedan both zetec atx

Posts: 4,757
FF Reputation: 23 amc49 Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
If cold that day then yes, seeing you hail from Mountieland..........
amc49 is offline  
    Reply With Quote
Reply

Bookmarks & Social Networks
-->
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:09 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Terms of Use : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Acura TLX or Fiesta ST. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area.