05 ST Dead, need suggestions/experiences - Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum
Ford Focus Forum
HomeContact UsAbout UsGalleryDiscussion ForumsMarketplace


Go Back   Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum > Ford Focus Tech Discussions > General Technical Chat

General Technical Chat This section is for technical discussions relating to general maintenance, electrical issues, engine trouble, and recalls.

Search This Forum | Image Search | Advanced Search    
Ford Focus Tire & Wheels FocusFanatics Merchandise

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-20-2013, 02:13 AM   #1
afraziaaaa
Focus Addict
 
afraziaaaa's Avatar
 
Join Date: May 2007
Fan#: 47383
Location: Green Brook, NJ
What I Drive: 2005 ZX4 ST

Posts: 1,156
FF Reputation: 24 afraziaaaa Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
05 ST Dead, need suggestions/experiences

134k on my focus. Drove to the gym today (3 miles from my house) and died then came back to life 3 times on the way. When it died, the engine almost went out and the dash flickered like the battery had been unplugged and reconnected quickly. When I went to leave the gym I tried to start the car and there was one flicker. Now, the car will not respond at all when I turn the key. It does not crank, nor does the starter relay even click. I can not even turn any lights on interior or otherwise. It is as if there is no electrical system at all.

Some things I think might be causing the problem:

1. Ignition switch shorted/bad.
2. Alternator is dead.
3. Short somewhere else.

Any suggestions, experience or feedback is appreciated!


afraziaaaa is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-20-2013, 02:20 AM   #2
jetrinka
Focus Fanatic
 
jetrinka's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Fan#: 45622
Location: Snohomish, WA
What I Drive: 88 5-speed XR4TI

Posts: 7,528
FF Reputation: 180 jetrinka Excellent Standing Member jetrinka Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
Check those battery connections first thing. Kinda just sounds like a bad/loose connection. Sometimes even just a little corrosion between the battery post and connector is all it takes.

Other than that, it sounds like the alternator is failing.
jetrinka is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-20-2013, 02:27 AM   #3
Black00ZX3
Focus Fanatic
 
Join Date: Mar 2002
Fan#: 104714
Location: Miami, FL
What I Drive: '12 Silver Focus

Posts: 2,865
FF Reputation: 3 Black00ZX3 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Battery connection or bad battery would be something Id check first.
Black00ZX3 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-20-2013, 09:58 AM   #4
whynotthinkwhynot
Captain TMI
 
whynotthinkwhynot's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Fan#: 18416
Location: the armpit of TN, Memphis, TN
What I Drive: 05 Focus Wagon; 13 C-Max SEL

Posts: 20,275
Points 27,572, Level 98
Points: 27,572, Level: 98 Points: 27,572, Level: 98 Points: 27,572, Level: 98
Level Up 23% Completed
Level up: 23% Level up: 23% Level up: 23%
Forum Activity 11%
Activity: 11% Activity: 11% Activity: 11%
FF Reputation: 270 whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member whynotthinkwhynot Outstanding Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Bad battery connection.
Bad negative connection.
Bad battery -old batteries that show 12v can be bad, will have voltage, but no current.
Bad alternator not charging battery or overcharging the battery by sending high voltage to it.
__________________
Be eclectic.
---The Complete How-To Archive--

Moderating everything now, let me know if I can help.

Quote:
Originally Posted by the user formerly known as ZX3_Chick View Post
You're special aren't you.
whynotthinkwhynot is online now  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-20-2013, 10:55 AM   #5
mainest
Focus Addict
 
mainest's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Fan#: 60163
Location: DownEast, ME
What I Drive: '04 Red Euro SVT

Posts: 1,144
Points 1,840, Level 25
Points: 1,840, Level: 25 Points: 1,840, Level: 25 Points: 1,840, Level: 25
Level Up 40% Completed
Level up: 40% Level up: 40% Level up: 40%
Forum Activity 2%
Activity: 2% Activity: 2% Activity: 2%
FF Reputation: 8 mainest Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (12)
I had a similar experience with my '05 ST. Battery voltage was 12.5 v at both battery terminal, and at the battery cable ends. However, I discovered that the positive cable end was not tight enough on the battery terminal. I removed both cables, tightened each fitting with a wrench on each end of the screw clamp, then reattached them to the battery terminals. No issues since. Good luck.
mainest is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-20-2013, 11:05 AM   #6
05focusST91
Focus Addict
 
05focusST91's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Fan#: 83640
Location: Westchester, NY
What I Drive: 2008 chevy cobalt SS/TC.

Posts: 1,107
Points 2,754, Level 32
Points: 2,754, Level: 32 Points: 2,754, Level: 32 Points: 2,754, Level: 32
Level Up 3% Completed
Level up: 3% Level up: 3% Level up: 3%
Forum Activity 1%
Activity: 1% Activity: 1% Activity: 1%
FF Reputation: 6 05focusST91 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (1)
Check the alternator too, make sure its charging over 14volts, your battery could have proper voltage with a low cold cranking amps so if u can get a battery tester it could help to check
__________________
Funtion>form.
FLOOR IT!
2005 focus ST (gone)
Still here!
05focusST91 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-20-2013, 03:34 PM   #7
focusonthefocus19
Focus Enthusiast
 
Join Date: Sep 2012
Fan#: 104272
Location: willis, TX
What I Drive: 2002 yellow focus zx3

Posts: 68
FF Reputation: 1 focusonthefocus19 Good Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (0)
Same exact thing happened to be a while back. No lights came on, the car didn't even want to make a sound when I tried to start it. I jumped my car off, and it worked just perfect. Try jump starting your car, and let it run for a minute or to, and then try to start it again. When I jump started my car it ran just fine, but as soon as I turned it off, same thing happened.

The problem was loose battery connections. Even when it's just a little loose it will cause problems.
focusonthefocus19 is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-20-2013, 08:58 PM   #8
afraziaaaa
Focus Addict
 
afraziaaaa's Avatar
 
Join Date: May 2007
Fan#: 47383
Location: Green Brook, NJ
What I Drive: 2005 ZX4 ST

Posts: 1,156
FF Reputation: 24 afraziaaaa Great Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (10)
Quote:
Originally Posted by 05focusST91 View Post
Check the alternator too, make sure its charging over 14volts, your battery could have proper voltage with a low cold cranking amps so if u can get a battery tester it could help to check
Thanks to all for the responses. I will check the battery connections.

I do have a voltmeter hooked up that shows the battery voltage while the car is running. Lately it has been dipping below the normal 14.5V to about 13 or even 12V while the car is running. That is why I suspect the alternator.
afraziaaaa is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Old 01-20-2013, 10:50 PM   #9
jetrinka
Focus Fanatic
 
jetrinka's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Fan#: 45622
Location: Snohomish, WA
What I Drive: 88 5-speed XR4TI

Posts: 7,528
FF Reputation: 180 jetrinka Excellent Standing Member jetrinka Excellent Standing Member
Buy-Sell-Trade Rating: (6)
12-13 is too low while the car is running. Should be high 13's or 14.
jetrinka is offline  
    Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Bookmarks & Social Networks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Ford Focus Forum, Ford Focus ST Forum, Ford Focus RS Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:03 AM.


Copyright 2002-2014 FocusFanatics.com. All Rights Reserved : Privacy Policy : Advertise Information

Focus Fanatics Ford Focus Forum offers many fun ways for you to engage with other Ford Focus Owners from across the world. Whether it be about the aftermarket performance modifications, technical how-to's, European tuned suspension or awesome fuel economy similar to the Audi S3, Ford Fusion and Acura TLX. You can find all Ford Focus and Focus ST related information here. Join our Ford Focus discussion forums and chat with local Focus enthusiasts in your area. Challenger Hellcat - Charger Hellcat